Zagrebački sastanak na vrhu EU-a i zapadnog Balkana bez riječi o okolišu

Sastanak na vrhu EU-a i zapadnog Balkana zbog pandemije COVID-19 održao se 6. svibnja 2020. putem videokonferencije

Europski zeleni plan, dugo iščekivana strategija, izostavljena je iz tzv. Zagrebačke deklaracije, kao i priroda i okoliš – ključni elementi za izgradnju snažnije, pravednije i otpornije budućnosti, upozoravaju iz WWF-a u otvorenom pismu Europskoj komisiji i premijeru RH Andreju Plenkoviću.

Deklaracija, koja je 6. svibnja proizašla kao zaključak Zagrebačkog sastanka na vrhu EU-a i zapadnog Balkana, izostavila je pitanje tranzicije prema pravednoj i održivoj budućnosti, a koju je moguće ostvariti dosljednom implementacijom Europskog zelenog plana. Dodatno, u potpunosti je izostavljeno pitanje održivog razvoja u kontekstu EU integracije zemalja zapadnog Balkana.

WWF u otvorenom pismu naglašava važnost Europskog zelenog plana koji je na listu prioriteta Europske unije svrstao gubitak biološke raznolikosti, posljedice klimatskih promjena i degradaciju ekosustava, a čijom implementacijom se osiguravaju nužne promjene u gospodarstvu, okolišu i u konačnici, čitavom društvu. Nažalost, sve to su ignorirali čelnici zapadnog Balkana na navedenom sastanku.

„Danas kada imamo znanstvene činjenice koje jasno pokazuju da moramo brzo djelovati kako bi osigurali razvoj održivog gospodarstva i niskougljičnog energetskog sustava te da je promjena ponašanja prema okolišnim pitanjima nužna, donosioci odluka ipak su odlučili suprotno“, rekla je Petra Remeta iz WWF-a.

WWF ističe kako se čelnici zemalja zapadnog Balkana, kao i članica EU, moraju obvezati na potpunu integraciju Europskog zelenog plana u Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan, koji se uskoro očekuje.

„Europski zeleni plan iznimno je važna smjernica za gospodarski oporavak, kako članica EU tako i drugih zemalja regije. Pozivamo političare da se ujedine u stvaranju održive i otporne ekonomije u čijem je središtu svaki pojedinac“, napomenula je Ester Asin iz WWF-ovog europskog ureda za politike.

Sastanci poput ovog zagrebačkog prilika su čelnicima zapadnog Balkana da na jednom mjestu rasprave goruća pitanja. No, oni se ne mogu više doticati isključivo gospodarskih i političkih pitanja, prostora za ignoriranje okolišnih pitanja više nema jer su ona itekako povezana sa svim društvenim pitanjima. U konačnici, degradacija okoliša ima utjecaja na društvo u cjelini i dobrobit svih nas.

 

WWF je jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, s gotovo pet milijuna pristaša i globalnom mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja. Misija WWF-a je zaustaviti propadanje zemljinog prirodnog okoliša te izgraditi budućnost u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom čuvajući svjetsku biološku raznolikost i osiguravajući održivu uporabu obnovljivih prirodnih resursa, promovirajući smanjenje zagađenja i rasipne potrošnje. Za dodatne informacije posjetite wwfadria.org.

 

  • WWF / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Svjetski dan zaštite okoliša 2020.

S obzirom da se milijun biljnih i životinjskih vrsta suočava s opasnošću izumiranja, zaštita biološke raznolikosti nikada nije bila od tolike važnosti kao danas. Stoga se ovogodišnji Svjetski dan zaštite okoliša obilježava pod motom „Vrijeme za prirodu“ („Time for nature“). Uključite se u borbu za zaštitu okoliša, razmislite što možete učiniti za prirodu i pozovite svoje prijatelje da vam se pridruže. Ne zaboravite - naše zdravlje i naša budućnost ovise o prirodi!

Deklaracija 2020 - Održiva Europa za sve!

Okolišne udruge okupljene u nacionalnu mrežu Zeleni Forum pozivaju nadležne institucije Vlade RH da odlučnije iskoriste svoju ulogu predsjedatelja Vijećem EU-a, potaknu ambicioznu provedbu pravednog „Zelenog plana za Europu“ i konačno uspostave dijalog s civilnim društvom na nacionalnoj razini o navedenim temama.

Ursula von der Leyen u srijedu predstavlja Europski zeleni plan

Zastupnici Europskog parlamenta će u srijedu 11. prosinca u 14 sati na izvanrednoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu raspravljati o Europskom zelenom planu kako bi EU postao prvi klimatski neutralan kontinent.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER