WWF: Zeleni plan EK je dobar, no hoće li ga države članice aktivno provesti?

Sada je red na državama članicama EU-a da podupru strategije kroz aktivne mjere provedbe

Europska komisija donijela je plan za obnovu prirode i okretanje održivoj poljoprivredi kroz strategije „Od polja do stola“ i „Bioraznolikost do 2030.“

Plan Europske komisije za paket mjera vezanih uz održive politike za bioraznolikost, hranu i poljoprivredu tijekom sljedećih 10 godina, objavljen 20. svibnja, nije mogao stići u boljem trenutku s obzirom na trenutačnu situaciju s kojom se Europa suočava. Izbijanje pandemije bolesti COVID-19 jasno je ukazalo na naš neodgovoran odnos prema prirodi.

 

Obje strategije, Od polja do stola i „Bioraznolikost do 2030.“, predlažu novi val neophodnih ciljeva koji su se odavno trebali ispuniti vezano uz zaštićena područja, obnovu prirode, organsku poljoprivredu i smanjenje uporabe pesticida u poljoprivredi.

Preuzimanje obveze Europske komisije da 2021. predstavi obvezujuće ciljeve obnove prirode jedno je od glavnih postignuća Strategije o bioraznolikosti jer je jasno da ciljevi obnove na dobrovoljnoj osnovi iz aktualne strategije nisu ispunjeni. Obnavljanjem ekosustava na kopnu i u moru neće se samo pridonijeti rješavanju krize u vezi s bioraznolikošću, već je to nužno za ublažavanje posljedica klimatske krize.

„Europska komisija, predlaganjem niza mjera, pokazala je spremnost u zaokretu odnosa prema prirodi. No, to se mora dodatno ojačati paketom mjera zelenog oporavka već idućeg tjedna. Tražimo da se 50 posto mjera namijeni za klimu i okoliš kako bi se izgradilo jača i otpornija gospodarstva, ali i društva u cjelini“, rekla je Ester Asin, direktorica WWF-ova ureda za europske politike.

U strategiji „Od polja do stola“ WWF pozdravlja prijedlog novih propisa do 2021. kojim bi se spriječilo plasiranje neodrživih proizvoda, povezanih s nekontroliranim krčenjem šuma, na tržište Europske unije. Nažalost ta strategija ne obuhvaća prenamjenu drugih ekosustava u svrhu intenzivne poljoprivrede, koja je jedan od glavnih uzroka gubitka prirodnih ekosustava i bioraznolikosti. Stoga organizacije civilnog društva, među kojima je i WWF, kao i zastupnici Europskog parlamenta, traže puno veći angažman Europske komisije.

Strategije Od polja do stola i „Bioraznolikost do 2030.“ ukazuju na predanost rješavanju ključnih uzroka gubitka bioraznolikosti i postavljanju onog što bi trebalo postati „novo normalno“.

Budući da rješavanje ekološke krize traži sveobuhvatni pristup koji uključuje sve sektore, u WWF-u izražavaju zabrinutost jer je Europska komisija, unatoč pozitivnim zaključcima dvogodišnje procjene, nije uspjela sačuvati Okvirnu direktivu o vodama od potencijalnih izmjena i usmjeriti države članice na dosljednu provedbu.

„Usvajanjem strategija Komisija je pokazala sposobnost vodstva, no sada je red na državama članicama EU-a da podupru strategije kroz aktivne mjere provedbe. Time bi Europski zeleni plan doista zaživio i omogućio kvalitetniji život građankama i građanima. Hrvatska bi zasigurno mogla učiniti puno više po tom pitanju i biti primjer kako drugim zemljama članicama tako i zemljama regije“, zaključila je Andrea Solić, voditeljica programa divljih vrsta u WWF Adriji.

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Zadnja šansa za spas plemenite periske

Znanstvenici koji su se sredinom rujna okupili na otoku Krku na stručnom skupu o recentnom pomoru plemenitih periski u Jadranu i Mediteranu nakon dodatnih konzultacija i ronilačkih pregleda donijeli su zaključke i predložili realno provodiv akcijski plan za spas te vrlo vrijedne i važne vrste od izumiranja.

Zajedno za hrvatski zeleni oporavak i razvoj!

Čak osamdeset organizacija civilnog društva, energetskih agencija, institucija i tvrtki, uputilo je svoje zajedničke zahtjeve novoizabranim zastupnicima i zastupnicama u Hrvatskom saboru, tražeći snažnu tranziciju prema niskougljičnom razvoju i stvaranju novih radnih mjesta. Upravo je aktualan trenutak ključan za stvaranje kvalitetnog temelja za istinski održiv oporavak!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER