„Od polja do stola“ – Biljana Borzan zadužena za reformu proizvodnje hrane u EU

Reforma proizvodnje hrane u EU-u

Hrvatska europarlamentarka i potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan imat će ključnu ulogu u provedbi strategije Europske komisije „Od polja do stola“.

Biljana Borzan imenovana je izvjestiteljicom eurosocijalista za korjenitu reformu koja će obuhvatiti cjelokupnu proizvodnju, preradu, transport i potrošnju hrane u Europi.

„Hrana se na policama trgovina ne pojavi sama od sebe, ona od polja do stola prijeđe velik put, prođe puno vrijednih ruku. Korona kriza je pokazala da taj put treba učiniti kraćim, jer, kao i svaka ovisnost, tako ni ovisnost o uvozu hrane nije dobra. Moj cilj je da ovom reformom profitiraju svi uključeni - proizvođači ekonomski, priroda ekološki, a potrošači zdravljem, kvalitetom i dostupnošću“, najavila je Biljana Borzan.

Europska komisija je u srijedu predstavila prijedlog reforme koja ima nekoliko glavnih odrednica. Radit će se na smanjenju upotrebe kemijskih pesticida, umjetnih gnojiva i antibiotika u proizvodnji hrane. Prerada i trgovina bit će obuhvaćeni kroz promjene u načinu prijevoza, skladištenja i pakiranja.

Plan je do 2030. za 50 posto smanjiti upotrebu pesticida i antibiotika u poljoprivredi, a za 25 posto povećati površine pod ekološkim uzgojem u EU.

Istraživanja pokazuju da potrošači sve više žele znati odakle dolazi hrana, je li proizvedena na održiv način i kakva je njena hranjiva vrijednost, tako će i etikete te označavanje doživjeti promjene.

Prema nedavnim istraživanjima 65 posto hrvatskih kupaca najčešće kupuje u velikim supermarketima, 76 posto ih obraća pozornost na oznake i deklaracije, a 44 posto njih redovito izdvaja više za kvalitetan proizvod.

  • Hrvatska europarlamentarka i potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan imat će ključnu ulogu u provedbi strategije Europske komisije „Od polja do stola“.

„Smatram kako je ovo izvanredna prilika da se kroz bolje označavanje hrane uspori galopirajuća epidemija pretilosti, pogotovo među djecom. Potrošače se putem jednostavnih oznaka  može usmjeriti k nutritivnim i zdravijim proizvodima na policama. Nadalje, mrkva koja je sinoć izvađena iz zemlje ili salata koja je jutros ubrana imaju daleko višu kvalitetu i nutritivnu vrijednost od onih koje su do naših tanjura prešle tisuću kilometara“, smatra eurozastupnica Biljana Borzan.

Strategija „Od polja do stola“ sastoji se od 27 konkretnih zakonskih prijedloga i smjernica koje će kroz nadolazeće razdoblje doći na usvajanje u Europski parlament.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER