Zeleni zid od glinenog crijepa omogućava prirodno hlađenje

Dašak prirode u urbanom stambenom prostoru

Indijska arhitektonska tvrtka Manoj Patel Design Studio je u svom posljednjem projektu upciklirala lokalno proizvedeni crijep od pečene gline i stvorila zeleni zid s prirodnim prednostima hlađenja.

Ovim izuzetno lijepim načinom ponovne upotrebe lokalno proizvedenog glinenog crijepa nastojalo se utjecati na ograničenje korištenja plastičnih i metalnih posuda za biljke i cvijeće koje sve više zamjenjuju tradicionalne glinene posude.

Manoj Patel Design Studio je glineni crijep koristio pri uređenju terase jedne kuće u gradu Vadodara u indijskoj saveznoj državi Gudžarat, u kojem temperature redovito dosežu ili prelaze 38 °C. Zeleni zid je nastao upotrebom starog crijepa od pečene gline kako bi omogućio prirodno hlađenje i unio dašak prirode u stambeni prostor. Na terasi je potom postavljen i umjetni travnjak.

  • © manojpateldesignstudio.com

„Ovakvi zeleni zidovi izrađeni od glinenog crijepa najbolje odgovaraju lokalnoj klimi jer apsorbiraju vodu iz biljaka, a kada zrak dođe u dodir s površinom, u prostor se oslobađa svježina. Također, ovakav zid u ograničenom stambenom prostoru omogućuje doživljaj prirode i uljepšava interijer“, objašnjava arhitekt Manoj Patel.

  • © manojpateldesignstudio.com

Crijep koji u obliku slova V proizvode lokalni majstori neznatno je modificiran uz dodatak malih utora kako bi se omogućilo povezivanje. Na zid je postavljen ručno i pričvršćen je cementom, a „džepovi“ su stvoreni spajanjem dva glinena crijepa i služe za umetanje biljaka i rasvjete, a mogu se koristiti i kao police za razne ukrasne predmete.

  • © manojpateldesignstudio.com

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Berlinska robna kuća NochMall postavlja nove standarde u održivoj kupovini

NochMall je prva robna kuća rabljene robe u Berlinu, ali i puno više od toga. Ovdje se na više od 2 000 četvornih metara ne prodaju samo namještaj, odjeća, kućanski uređaji i razne potrepštine za kućanstvo, igračke, knjige i još mnogo toga – čak oko 30 000 artikala koji čekaju drugi život u novom domu, već se organiziraju brojne radionice, a Berlinčani educiraju o kružnom gospodarstvu i sprječavanju nastanka otpada.

Drvni otpad jača reciklirani beton

Istraživanje Instituta za industrijske znanosti Sveučilišta u Tokiju pokazalo je da se reciklirani beton može ojačati dodatkom drvnog otpada. Ova pionirska tehnika obećava ekološki prihvatljiv način poboljšanja betonskih konstrukcija uz istodobno smanjenje troškova izgradnje i emisija ugljikovog dioksida.

Je li upcycling budućnost dizajna?

Pojam upcycling pojavio se sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, no pod utjecajem sve razvijenije i izraženije ekološke svijesti stanovništva tek u novije vrijeme postaje pravi hit. To je radikalnija i još zelenija verzija recikliranja koja ne zahtijeva destrukciju, nego ponovnu i kreativnu upotrebu materijala, a rezultira zaštitom okoliša i jedinstvenim uporabnim predmetima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER