Na zgradi Grada Rijeke istaknuta zastava duginih boja

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana protiv homofobije, transfobije i bifobije (17. svibnja) na zgradi Grada Rijeke izvješena je zastava duginih boja.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOBIT) obilježava se 17. svibnja 2020. godine širom svijeta s ciljem podizanja svijesti o nužnosti borbe protiv predrasuda i diskriminacije prema osobama homoseksualne orijentacije te prema transrodnim i transeksualnim osobama. Ovogodišnja globalna tema IDAHOBIT-a je Prekinimo šutnju (Breaking the Silence) kojom se javnosti, ali i donositeljima odluka i institucijama želi ukazati na nepovoljan položaj LGBTI osoba u društvu i s kojim se teškoćama one suočavaju zbog svoje seksualne orijentacije, rodnog identiteta i/ili rodnog izražavanja.

Datum 17. svibnja odabran je jer je 17. svibnja 1990. homoseksualnost uklonjena kao bolest iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Homofobija je diskriminacija osoba temeljem njihove seksualne orijentacije, temelji se na predrasudama, strahu ili mržnji prema homoseksualnosti i homoseksualnim osobama te manifestira na različite načine, od verbalnih uvreda do fizičkog nasilja i protivna je važećim zakonima RH.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOBIT) su u Hrvatskoj obilježava od 2011. godine kada ga je službeno potvrdio Hrvatski sabor kao dio Nacionalne politike ravnopravnosti spolova.

Grad Rijeka već osmu godinu zaredom Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije obilježava isticanjem zastave duginih boja na pročelju Gradske vijećnice.

  • Zastave duginih boja istaknute su i na Trgu Bana Jelačića i Trgu kralja Tomislava u Zagrebu

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Rješenja su na otocima

U Hrvatskoj će se u zajedničkoj organizaciji udruge malih i održivih otoka SMILO i udruge Pokret otoka održati stručna panel rasprava i to u četvrtak, 4. lipnja 2020. s početkom u 10 sati i u trajanju od 2 sata. Događaj će se organizirati putem platforme GoToWebinar.

U Rijeci zasvijetlio prvi „ženski“ semafor!

Rijeka je postala prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio „ženske semafore“, čime je još jednom potvrdio reputaciju otvorenog grada spremnog za inovacije i otvorenog za različitost, javlja portal Moja Rijeka.

Rijeka dobila tri nova „ženska“ semafora

Uoči Međunarodnog dana žena, u središtu Rijeke su u petak 6. ožujka postavljene nove maske sa ženskim figurama na još tri pješačke semaforske lanterne. Europska prijestolnica kulture ponovno je potvrdila svoju reputaciju otvorenog grada spremnog za inovacije i otvorenog za različitost

U Rijeci postavljeno još pet višejezičnih ploča s povijesnim nazivima ulica i trgova

U sklopu projekta Europske prijestolnice kulture na još pet lokacija u središtu Rijeke postavljene su višejezične ploče s povijesnim nazivima ulica i trgova. Ploče su postavljene u ulicama Pod voltun, Marka Marulića i Šime Ljubića te na trgovima Riječke rezolucije i Grivica, a riječ je o projektu osmišljenom s ciljem isticanja bogate riječke povijesti i kulture.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER