Rijeka dobila tri nova „ženska“ semafora

Siluete u haljinicama svijetle na ukupno šest riječkih pješačkih prijelaza

Uoči Međunarodnog dana žena, u središtu Rijeke su u petak 6. ožujka postavljene nove maske sa ženskim figurama na još tri pješačke semaforske lanterne. Europska prijestolnica kulture ponovno je potvrdila svoju reputaciju otvorenog grada spremnog za inovacije i otvorenog za različitost

U petak 6. ožujka, uoči Međunarodnog dana žena, nove maske sa „ženskim“ figurama dobili su semafori na pješačkim prijelazima preko ulice Riva kod Trga 111. brigade HV-a, na raskrižju ulica  Henckeova-Riva-Riva boduli-Ivana Zajca – zapad te na raskrižju ulica Henckeova-Riva-Riva boduli-Ivana Zajca – istok.

Današnjim postavljanjem novih maski na pješačke semaforske lanterne Rijeka ukupno ima šest „ženskih“ semafora, za čiju se pripremu i postavljenje pobrinula tvrtka Rijeka promet.

Ideja o semaforima sa ženskim, umjesto isključivo s muškim likom, nastala je po uzoru na pozitivnu praksu u drugim europskim gradovima.

  • Siluete u haljinicama svijetle na ukupno šest riječkih pješačkih prijelaza / Foto: Grad Rijeka

Postavljanjem ženskih semafora nastoje se smanjiti nesvjesne predrasude koje podržavaju spolne stereotipe i promovirati jednakost, a Rijeka je uvijek bila otvoren grad.

Podsjetimo, na semaforu kod riječke Palače Modello prije godinu dana zasvijetlio je prvi „ženski“ semafor u Rijeci i Hrvatskoj. Klasični muški lik pješaka zamijenjen je „ženskim“ na inicijativu Udruge SOS Rijeka - centar za nenasilje i ljudska prava koju je prihvatio i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Rijeci zasvijetlio prvi „ženski“ semafor!

Rijeka je postala prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio „ženske semafore“, čime je još jednom potvrdio reputaciju otvorenog grada spremnog za inovacije i otvorenog za različitost, javlja portal Moja Rijeka.

Žene u hrvatskom vatrogastvu

Ususret Međunarodnom danu žena kojim se slave dostignuća pripadnica ženskog spola, Hrvatska vatrogasna zajednica istražila je stanje u suvremenom hrvatskom vatrogastvu. Jesu li vatrogaskinje postale uobičajene u vatrogasnim redovima ili još uvijek nailaze na prepreke i psihološke barijere?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER