Dan žena u Beču u znaku nogometa i politike

Grad Beč tijekom cijele godine provodi mjere za ravnopravnost muškaraca i žena te ulaže napore u promicanje ovih vrijednosti

Povodom Međunarodnog dana žena austrijska metropola želi osvijestiti Bečanke da su im sva vrata otvorena – bilo u sportu ili poslovnom svijetu

Bečka se gradska uprava pobrinula za to da se i ovogodišnji Dan žena proslavi u prigodnom tonu te je pripremila bogat program za sve posjetiteljice. U gradskoj vijećnici očekuju ih mnogobrojne radionice i savjetovanja, izložba posvećena značajnim Bečankama te glazbeni program. Ove će godine posebno težište biti na nogometu s obzirom na to da se finale Lige prvaka za žene 24. svibnja 2020. održava upravo u Beču.

  • Gradonačelnik Beča Michael Ludwig, bivša rekorderka austrijske ženske nogometne reprezentacije Nina Burger i Kathrin Gaal / Foto © PID/Votava

Članica gradskog poglavarstva za prava žena Kathrin Gaal pritom naglašava da ženski uzori u sportu ohrabruju djevojke koje trebaju osvijestiti da su im otvorene sve mogućnosti, neovisno o tome radi li se o sportu ili izboru zanimanja. Osim toga, ona želi potaknuti više žena da se uključe u politiku, ističući da bi se tako mogle svakodnevno zalagati za jednake mogućnosti i ravnopravnost.

  • U bečkoj Gradskoj vijećnici postavljena je izložba posvećena svim značajnim Bečankama / Foto © PID/Votava Martin

Odbor za ženska pitanja austrijskog udruženja gradova „Österreichischer Städtebund”, čija je Gaal predsjednica, povodom tog je dana analizirao udio žena u politici na lokalnim razinama vlasti diljem zemlje. Rezultati su pokazali da muškarci dominiraju ne samo na državnoj razini, već i u lokalnoj politici, iako je razlika nešto manja u gradovima nego u malim općinama. Čak i u slučajevima kad je udio žena u gradskim vijećima veći, rukovodeće pozicije obično zauzimaju muškarci. Tako je na čelu 2.095 austrijskih općina samo osam posto žena, dok njihov udio iznosi nešto većih 16 posto, ako se u obzir uzme samo 75 najvećih gradova.

  • Kathrin Gaal / Foto © PID/Votava

Grad Beč tijekom cijele godine provodi mjere za ravnopravnost muškaraca i žena te ulaže napore u promicanje ovih vrijednosti. Organiziranjem ovakvog programa bečka gradska uprava dodatno promiče te ciljeve. 

EurocommPR / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Žene u hrvatskom vatrogastvu

Ususret Međunarodnom danu žena kojim se slave dostignuća pripadnica ženskog spola, Hrvatska vatrogasna zajednica istražila je stanje u suvremenom hrvatskom vatrogastvu. Jesu li vatrogaskinje postale uobičajene u vatrogasnim redovima ili još uvijek nailaze na prepreke i psihološke barijere?

Rijeka dobila tri nova „ženska“ semafora

Uoči Međunarodnog dana žena, u središtu Rijeke su u petak 6. ožujka postavljene nove maske sa ženskim figurama na još tri pješačke semaforske lanterne. Europska prijestolnica kulture ponovno je potvrdila svoju reputaciju otvorenog grada spremnog za inovacije i otvorenog za različitost

Žene u politici: Međunarodni dan žena 2019.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena 2019., Europski parlament stavlja naglasak na žene u politici. Time se želi naglasiti ogroman doprinos koji žene daju u politici na europskoj i nacionalnoj razini te povećati prisutnost žena na visokim menadžerskim funkcijama, a posebice poziva žene na glasanje i kandidaturu na sljedećim europskim izborima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER