Iskorištenim maskama i rukavicama nije mjesto na pločniku i zelenim površinama

Zagrebačka Čistoća moli građan(k)e za pravilno postupanje s otpadom

U posljednje vrijeme na pločnicima i zelenim površinama primjećuje se sve veća količina iskorištenih zaštitnih maski, rukavica i papirnatih maramica. Ove jednokratno korištene proizvode, a k tome još i potencijalno zarazne, potrebno je (pristojno) odložiti u pripadajući spremnik.

Zagrebačka Čistoća je građankama i građanima Zagreba uputila zamolbu za pravilno postupanje s otpadom te savjesno i odgovorno ponašanje prema svima nama, a posebice prema radnicima koji svakodnevno obavljaju poslove čišćenja grada i to u povećanom opsegu.

„Svima nam je cilj jednak - zdrav, čist i uredan grad, a minimalan trud je navedene vrste otpada pravilno odložiti u za to pripadajući spremnik“, apleriraju na građan(k)e u zagrebačkoj Čistoći.

Kako se navodi i u priopćenju Zelene akcije, ovih se dana na Zelenom telefonu zaprima poveći broj poziva u kojima se zabrinuti građani i građanke žale na paljenje plastičnog otpada i biootpada u blizini mjesta njihovog stanovanja.

„Ovim putem apeliramo na građane i građanke da se i dalje drže uputa za pravilno postupanje s otpadom koje uključuju odvajanje te da prestanu paliti otpad kao mjeru za sprječavanje zaraze! Građani u samoizolaciji te oni kojima su propisane mjere samoizolacije trebali bi sav plastični otpad zatvoriti u dvije vreće te ga ostaviti tri dana u karanteni prije bacanja kako ne bi ugrozili radnike komunalnih poduzeća. Biootpad bi se u spremnike trebao bacati sam ili u kompostabilnim vrećama predviđenima za bacanje biootpada, ali svakako bez plastične ambalaže čija prisutnost može narušiti proces kompostiranja“, upozoravaju iz Zelene akcije te napominju kako se spaljivanjem plastičnog otpada u zrak ispuštaju otrovni kemijski spojevi poput dioksina i furana, a spaljivanjem biootpada, osim što zagađujemo zrak, gubimo priliku da dobijemo kvalitetni kompost kojim u tlo vraćamo hranjive tvari.

Inicijativa Spasimo potok Črnomerec također je na svojoj Facebook stranici objavila fotografiju neodgovorno odbačenih maski, rukavica i opušaka cigareta uz sljedeći tekst:

„Drago nam je da su građani prepoznali potok Črnomerec kao mjesto relaksacije i rekreacije, no svaki pojedinac koji bacanje zaraznog smeća smatra učinkovitom borbom protiv pandemije, neka se drži samoizolacije! Zadnjih tjedana imali smo priliku shvatiti da priroda itekako može bez čovječanstva, ali ljudi nikako ne mogu bez nje. Gost ste u prirodnom okruženju, a u gostima se treba držati bontona i osnovnih manira. Shvaćate li da ste upravo možda ostavili COVID -19 na maski na kojoj se on zadržava 7 dana i širite zarazu, iako možda nemate simptome?! Ako si sebičan, #OSTANIDOMA!“

Podsjetimo, Zagrebački holding je prošlog mjeseca građankama i građanima Zagreba uputio apel za pridržavanje termina odvoza otpada i povećanu svjesnost tijekom trenutne epidemiološke situacije, kao i upozorenje o načinu postupanja s otpadom osoba u samoizolaciji. Također, slijedom preporuka Stožera civilne zaštite RH za kućanstva i ostale zatvorene prostore, Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća objavio je i upute za odlaganje otpada tijekom aktualne epidemiološke situacije.

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Upute o odlaganju otpada za osobe u samoizolaciji

Zagrebački holding je građankama i građanima Zagreba uputio apel za pridržavanje termina odvoza otpada i povećanu svjesnost tijekom trenutne epidemiološke situacije, kao i upozorenje o načinu postupanja s otpadom osoba u samoizolaciji.

Kao da nam oceani već nisu bili prepuni plastike

Svijetle boje odbačenih jednokratnih lateks rukavica privlače i ugrožavaju morske ptice, kornjače i druge morske životinje koje ih zabunom mogu zamijeniti za hranu i time dovesti u opasnost od teških ozljeda i smrti. Moramo li napomenuti kako ovaj otpad, uostalom, predstavlja potencijalni rizik za ljudsko zdravlje?

Zagreb: Češći odvoz papira, plastične i metalne ambalaže

Od ponedjeljka, 10. veljače 2020. godine, zagrebačka Čistoća jednom tjedno odvozi otpadni papir te plastičnu i metalnu ambalažu, a mijenja se i raspored odvoza biootpada u gradskim četvrtima Donja Dubrava, Sesvete i Donji grad.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER