Upute o odlaganju otpada za osobe u samoizolaciji

Budimo odgovorni, ostanimo doma i čuvajmo zdravlje!

Zagrebački holding je građankama i građanima Zagreba uputio apel za pridržavanje termina odvoza otpada i povećanu svjesnost tijekom trenutne epidemiološke situacije, kao i upozorenje o načinu postupanja s otpadom osoba u samoizolaciji.

Slijedom preporuka Stožera civilne zaštite RH za kućanstva i ostale zatvorene prostore, Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća objavio je upute za odlaganje otpada tijekom aktualne epidemiološke situacije.

Otpad osoba koje se zbog potvrđene infekcije ili sumnje na infekciju koronavirusom (COVID-19) nalaze u samoizolaciji, potrebno je odložiti unutar običnih plastičnih vrećica za otpad i čvrsto zavezati, a potom tu vrećicu staviti u drugu plastičnu vrećicu koju treba čvrsto zatvoriti. Ovako pripremljen otpad potrebno je držati odvojeno od ostalog kućnog otpada najmanje 72 sata (3 dana) prije odlaganja u spremnik za miješani komunalni otpad!

Tako treba postupiti s osobnim otpadom (npr. papirnatim maramicama), kao i s otpadom od čišćenja prostora. Posebno se napominje kako se papirnati ručnici, papirnate maramice i razni proizvodi za jednokratnu upotrebu koje koriste osobe sa simptomima bolesti COVID-19 ne smiju stavljati u spremnike za odvojeno prikupljanje otpada (biootpad, papir i plastika).

Apel za pridržavanje termina odvoza otpada

Djelatnici zagrebačke Čistoće izuzetno su se potrudili pri čišćenju poslije potresa koji je u nedjelju zadesio Zagreb i njegovu okolicu, a podsjećamo da se otpad i dalje redovito odvozi. U Čistoći, stoga, apeliraju na odgovorno postupanje s otpadom i pridržavanje rasporeda odvoza otpada koji su prilagođeni nastaloj situaciji i mjerama. Tako se ovog tjedna odvozi plastika, a slijedećeg papir. Tjedni raspored za gradske četvrti ili mjesne odbore ostaje isti, no frakcija otpada koja se odvozi do daljnjeg je različita po tjednu.

Građanke i građani Zagreba mole se za suradnju i povećanu svjesnost tijekom trenutne epidemiološke situacije te da plastične vrećice i papir ne iznose na javne površine prije predviđenog dana odvoza.

Raspored odvoza biootpada, otpadnog papira, plastične i metalne ambalaže možete pronaći na ovoj poveznici.

Kako je izgledalo čišćenje središta Zagreba poslije potresa u nedjelju 22. ožujka pogledajte u fotogaleriji na stranicama Čistoće.

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Udruge ističu potrebu promjene koncepta gospodarenja otpadom

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja mora prestati nerazumno forsirati rad postojećih i izgradnju novih regionalnih centara za smeće. Ulaganja i napore potrebno je intenzivno usmjeriti u razvoj učinkovitih lokalnih sustava recikliranja, kompostiranja i ponovne uporabe otpada.

Zagreb: Apel za pridržavanje termina odvoza otpada

Zagrebački holding je građankama i građanima Zagreba u nedjelju 5. travnja ponovno uputio apel za pridržavanje termina odvoza otpada i povećanu svjesnost tijekom trenutne epidemiološke situacije.

Zagreb: Apel za pridržavanje termina odvoza otpada

Zagrebački holding je građankama i građanima Zagreba u nedjelju ponovno uputio apel za pridržavanje termina odvoza otpada i povećanu svjesnost tijekom trenutne epidemiološke situacije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER