Bečki fijakeri umirovljenicima dostavljaju besplatne obroke

Austrijski glavni grad brojnim inicijativama pokazuje koliko nam je u ovim vremenima važno zajedništvo

U sklopu humanitarne akcije koju je pokrenuo poznati hotel InterContinental bečki fijakeri pomažu starijim osobama ugroženima koronavirusom

Središtem austrijskog glavnog grada ovih dana ne prometuju brojni fijakeri koji bi inače vozili turiste dok razgledavaju grad. No uslijed epidemije koronavirusa ove turističke atrakcije dobile su novu funkciju. Naime, u suradnji s hotelom InterContinental i drugim volonterima, fijakeri su prethodnog tjedna besplatnim toplim obrokom počeli opskrbljivati starije osobe koje su osobito ugrožene koronavirusom.

  • © Jürgen Beilein

S obzirom na to da je ovaj luksuzni bečki hotel u trećem okrugu trenutno zatvoren, njegova je uprava na ovaj način odlučila pomoći svojim najranjivijim sugrađanima. Kuhinja hotela priprema približno 250 obroka na dan, a volonteri ih na kućne adrese umirovljenika dostavljaju automobilom, biciklom, a odnedavno i fijakerom.

  • © Jürgen Beilein

Starije osobe za ovu se uslugu mogu prijaviti do 17 sati, a sljedećeg dana dobiju besplatno predjelo i glavno jelo te primjerak dnevnih novina u kojima mogu uživati u sigurnosti svog doma. Uključivanje fijakera u ovu akciju oduševilo je brojne građanke i građane Beča. Osim što tako čine dobro djelo, šetnja godi i konjima koji s obzirom na trenutni manjak posla nemaju mnogo prilika za razgibavanje.

Ova hvalevrijedna akcija trebala bi trajati do 13. travnja, a začetnici ideje navode kako postoji mogućnost da će se inicijativa produžiti.

>>> Pročitajte još >>> Grad Beč omogućio besplatno parkiranje, a umirovljenicima šalje taksi vaučere

  • Bečki fijakeri ispred poznatog muzeja Albertina i na trgu Michaelerplatz u vremenu prije koronavirusa © Ekovjesnik

EurocommPR / Ekovjesnik

  • Bečki E-Fijaker © Wien Energie

Ekološki prihvatljiva mobilnost jedan je od najvažnijih faktora u okviru zaštite klime. Grad Beč stoga ulaže u daljnji razvoj svog javnog prijevoza kao i u e-mobilnost. S tim ciljem gradsko energetsko poduzeće „Wien Energie“ svojim sugrađanima želi približiti prednosti i široku ponudu e-mobilnosti u njihovom gradu. Kao dio tih aktivnosti prošle je jeseni predstavljen novi oblik ekološki prihvatljivog električnog prijevoza: prvi e-fijaker u Austriji!

Ova električna kočija, koja može primiti do osmero putnika, u potpunosti se pokreće električnom energijom iz obnovljivih izvora. Napaja se na javnim gradskim punionicama, a jednim punjenjem može preći i do 120 kilometara. Pritom zahvaljujući motornoj snazi od 16 kW postiže brzinu do 25 km/h.

Električni fijaker neće zamijeniti poznate bečke dvoprežne kočije, već je njegova svrha prije svega promoviranje gradske mreže od čak tisuću javnih e-punionica. Naime, ako se električni automobil napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora, njegova će godišnja emisija stakleničkih plinova biti tri četvrtine manja u odnosu na uobičajene automobile. Zahvaljujući velikim naporima koji su proteklih godina uloženi u zaštitu klime Beč je već danas grad s najnižom razinom emisija CO2 u Austriji.

VEZANE VIJESTI

Jadranka hoteli - prvi hrvatski lanac hotela s certifikatom ISO 50001:2018

Na svečanoj dodjeli u Hotelu Bellevue lošinjskim Jadranka hotelima uručen je certifikat ISO 50001:2018. Time su Jadranka hoteli postali prvi lanac hotela u Hrvatskoj sa ISO 50001:2018 certifikatom, što potvrđuje predanost lošinjske tvrtke održivom razvoju. Kako bi dobili djelotvoran alat za učinkovito upravljanje energijom, koji uključuje i zaštitu okoliša, Jadranka hoteli prošli su zahtjevan audit sustava upravljanja energijom koji je provela tvrtka SGS Adriatica iz Italije.

Bečki hoteli kao alternativa za rad od kuće

Iako su hoteli u Beču s ciljem zaustavljanja širenja zaraze koronavirusom zatvorili svoja vrata za turiste, ondje i dalje smije odsjesti ključno osoblje, osobe na službenom putu i oni kojima je potreban hitan smještaj.

Beč dobio online platformu za volontere

U jeku širenja koronavirusa bečka služba za civilnu zaštitu omogućila je brzo umrežavanje ustanova koje trebaju pomoć i građana koji su je voljni pružiti

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER