Beč: Svakih 400 metara jedna punionica za električne automobile

Tvrtka Wien Energie do kraja 2020. godine planira postavljanje dodatnih 1.000 punionica

Prema procjenama stručnjaka, do 2030. godine na ulicama austrijske metropole moglo bi se naći preko 80.000 električnih automobila za čije će napajanje biti potrebno oko 8.000 punionica.

Električni su automobili čest prizor na bečkim ulicama. Zaključno s 2018. godinom u Beču je registrirano 3.233 električnih automobila što je 33 % više u odnosu na 2017. godinu, a javne punionice su prošle godine korištene za preko 30.100 napajanja električnih automobila što odgovara 385.000 kWh ili godišnjoj potrošnji 160 bečkih kućanstava.

Izgradnju javne mreže za punjenje provodi bečka tvrtka za opskrbu energijom „Wien Energie koja do kraja 2020. godine planira postavljanje dodatnih 1.000 punionica na javnim mjestima. Nakon završetka izgradnje u Beču bi se na svakih 400 metara trebala naći jedna punionica za električne automobile. „Wien Energie“ trenutno raspolaže s 250 javnih punionica na području grada, po deset u svakom gradskom okrugu, dok se dodatnih 670 punionica nalazi na tzv. „park & ride“ parkiralištima, ispred trgovina i na parkiralištima raznih tvrtki.

Na punionicama se koristi Tanke Wien Energie kartica za punjenje e-vozila, a svim vlasnicima električnih automobila dostupna je i Tanke Wien aplikacija za iOS i Android platforme, kao i kartice partnerskih tvrtki. / Foto: tanke-wienenergie.at

Bečani pokazuju sve veći interes za električne automobile, stoga je do kraja ove godine planirana izgradnja 550 novih punionica. Prilikom odabira lokacija u obzir se uzima niz kriterija, od povezanosti s javnim prijevozom do priključka na električnu mrežu. Kod građana je zamijećena i povećana potražnja za punionicama u vlastitim garažama ili dvorištima, pa „Wien Energie“ već sada nudi nekoliko mogućnost za punjenje automobila u privatnim kućanstvima. 

Tanke kartica za korištenje bečkih punionica / Foto © SMATRICS

Grad Beč nastoji olakšati punjenje električnih automobila jer želi smanjiti onečišćenje zraka i emisiju CO2 na svojim ulicama. Motorizirani promet zaslužan je za 40 % onečišćenja u Beču, pa gradska uprava želi prošiti javnu mrežu postaja za punjenje električnih automobila i potaknuti ljude na korištenje alternativnih načina prijevoza.

Postavljanjem svih predviđenih punioca do kraja 2020. godine u Beču se neće moći proći više od 400 metara, a da se ne naiđe na punionicu za električne automobile.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Utrechtu izgrađeno najveće svjetsko spremište za bicikle

Nizozemska tvrtka Ector Hoogstad Architecten dovršila je podzemno parkiralište za bicikle koje se nalazi ispod glavnog željezničkog kolodvora u Utrechtu. Ovdje se na tri razine može pohraniti čak 12.656 bicikala!

Struja i toplina za desetke tisuća bečkih kućanstava

Spalionica Spittelau je danas jedno od najsuvremenijih svjetskih postrojenja za spaljivanje otpada s visoko učinkovitim sustavom za pročišćavanje otpadnih plinova, koje godišnje prerađuje oko 250.000 tona otpada na najvišoj razini zaštite okoliša, a energija nastala spaljivanjem otpada koristi se za opskrbljivanje toplinom čak 60.000 kućanstava.

URBAN-E: Elektromobilnost u urbanim čvorištima kohezijskih zemalja

Projekt URBAN-E međunarodni je projekt o elektromobilnosti u urbanim čvorištima kohezijskih zemalja, a Grad Zagreb sudjeluje u projektu kao jedan od partnera u međunarodnom konzorciju, sa svrhom uspostavljanja neophodno potrebnog okvira za razvoj elektro-mobilnosti te povećanja učinkovitosti ekološko prihvatljivih usluga prijevoza u tri srednjoeuropske prijestolnice – Zagrebu, Ljubljani i Bratislavi.

U Yorku se otpad sakuplja na električni pogon

Gradsko vijeće Yorka odobrilo je probno testiranje novih električnih vozila za sakupljanje otpada s nultom emisijom, a ako se projekt pokaže uspješnim, planira se i proširenje voznog parka s više ovakvih vozila.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER