U Beču do kraja 2020. tisuću e-punionica

U austrijskoj će se metropoli na svakih 400 metara nalaziti po jedna punionica za električne automobile

Bečko energetsko poduzeće Wien Energie kontinuirano razvija gradsku infrastrukturu za punjenje električnih automobila.

Postavljanje e-punionica i prelazak na električnu mobilnost ključni su za ispunjenje ciljeva Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Naime, automobili koji se pune „zelenom“ električnom energijom za vrijeme svoga trajanja proizvedu i do 75 % manje stakleničkih plinova od automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem.

© Wien Energie

Upravo će iz tog razloga do kraja 2020. godine u Beču biti postavljeno čak 1.000 električnih punionica. Dok Bečanke i Bečani svoje električne ljubimce već sada mogu puniti na 630 punionica diljem grada, preostalih 370 punionica bit će postavljeno do kraja godine. Tako će se naposljetku u svakom od 23 bečka okruga na svakih 400 metara nalaziti po jedna e-punionica, istaknuo je direktor tvrtke Wien Energie Michael Strebl. To je gradsko poduzeće u ovaj projekt uložilo ukupno 15 milijuna eura. Uz to se u njegovo financiranje kroz participaciju uključilo i 8.000 građanki i građana Beča, čime je prikupljeno čak 2 milijuna eura.

  • Na punionicama se koristi Tanke Wien Energie kartica za punjenje e-vozila, a svim vlasnicima električnih automobila dostupna je i Tanke Wien aplikacija za iOS i Android platforme, kao i kartice partnerskih tvrtki. / Foto: tanke-wienenergie.at

Protekla je godina u Beču bila godina električne mobilnosti. Tada je u tom gradu zabilježeno preko 62.500 punjenja električnih automobila, što je dvostruko više nego 2018. godine. S obzirom na to da se e-punionice tvrtke Wien Energie u potpunosti opskrbljuju strujom iz obnovljivih izvora poput solarne energije, njihovo korištenje važan je doprinos dekarbonizaciji prometa privatnih automobila.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

E-mobilnost: u Beču predstavljen prvi električni fijaker

Ekološki prihvatljiva mobilnost jedan je od najvažnijih faktora u okviru zaštite klime. Grad Beč stoga ulaže u daljnji razvoj svog javnog prijevoza kao i u e-mobilnost. S tim ciljem gradsko energetsko poduzeće „Wien Energie“ svojim sugrađanima želi približiti prednosti i široku ponudu e-mobilnosti u njihovom gradu i potaknuti ih na diskusiju o toj temi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER