DHMZ: Onečišćenje lebdećim česticama 28. - 30. ožujka 2020.

Kvaliteta zraka je općenito u cijeloj Hrvatskoj u propisanim granicama

S promjenom vremenske situacije i priljevom hladnijeg zraka sa sjeverozapada u Hrvatskoj se očekuje značajno poboljšanje stanja kvalitete zraka, a utjecaj prijenosa lebdećih čestica s azijskog kontinenta će prestati, priopćio je Državni hidrometeorološki zavod.

Koncentracije lebdećih čestica u Hrvatskoj su tijekom proteklih nekoliko dana bile povišene zbog prekograničnog prijenosa pustinjskog pijeska s područja azijskog kontinenta. Prognozirane vrijednosti Copernicus modelskog sustava za nedjelju 29. ožujka bile su niže od mjerenih, što je bilo i očekivano. Najniže mjerene vrijednosti kretale su se oko 30 µg/m3 na otoku Visu a najviše od oko 100 µg/m3 u Osijeku, Sisku Zagrebu i u riječkom zaleđu. U ostalim područjima Hrvatske raspon vrijednosti bio je od 40 - 75 µg/m3.

S nadolazećom promjenom vremenske situacije i priljevom hladnijeg zraka sa sjeverozapada očekuje se značajno poboljšanje stanja kvalitete zraka, a utjecaj prijenosa lebdećih čestica s azijskog kontinenta će prestati.

U ponedjeljak tako na cijelom području Hrvatske postaje Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka mjere niske koncentracije lebdećih čestica koje su ispod granične vrijednosti. Jedino postaja na Visu mjeri nešto povišene koncentracije, ali je i tamo trend opadanja.

Pema DHMZ-u, kvaliteta zraka je općenito u cijeloj Hrvatskoj u propisanim granicama, što traje već 10-tak dana ako se isključi ovaj slučaj s prekograničnim prijenosom lebdećih čestica iz Azije.

Ekovjesnik

 

 

 

VEZANE VIJESTI

Hrvatska može i mora bez štetne jednokratne plastike!

Potrebni su hitni i konkretni koraci od strane Vlade RH i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kako bi Hrvatska ispunila zadane ciljeve smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratne plastike te riješila nagomilane probleme zagađenja plastikom.

Onečišćenje zraka: Hrvatska nije značajno ugrožena

U Republici Hrvatskoj sveukupno 71 mjerna postaja državne i lokalne mreže redovito prati kvalitetu zraka, a dobiveni podaci svjedoče kako je onečišćenje posljednjih godina zabilježeno u Zagrebu, Sisku, Kutini, Osijeku, Rijeci i Slavonskom Brodu, javlja Deutsche Welle.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER