Iskoristite vrijeme u vašem domu na najbolji i najsigurniji način!

Proljeće je idealno vrijeme za promatranje i slušanje ptica, a moguće je čak i u sigurnosti vlastitog doma

S obzirom na trenutnu situaciju s koronavirusom, kada moramo pripaziti jedni na druge te se ne izlagati nepotrebnom riziku zaraze, Udruga Biom do daljnjeg otkazuje sva planirana promatranja ptica. Kada to prilike budu dopuštale, Biomovci će nas o tome obavijestiti putem svoje internetske i Facebook stranice.

Iz Udruge Biom podsjećaju nas da unatoč nemogućnosti organizacije grupnih promatranja to ne znači da trebate odustati od promatranja ptica! Sada je idealno vrijeme za uključivanje u ovaj prekrasan hobi - ptice se vraćaju, pjevaju sve više, a kako stabla još uvijek nisu prolistala ptice se dobro vide. Naravno, ptice možete promatrati i slušati s vaših prozora i balkona. 

Udruga Biom vas poziva da svakako pogledajte prekrasan video koji je tijekom promatranja ptica na Savici snimio sudionik promatranja Ivan Čujić. Također, uskoro ćete na HTV-u moći pogledati prilog o promatranju ptica u Maksimiru, koji će se emitirati u emisiji Eko zona u srijedu, 25. ožujka u 11 sati na HTV1, u subotu, 28. ožujka u 9 sati na HRT4 te u ponedjeljak, 30. ožujka u 23.30 sati na HRT4. 

Također, u četvrtak, 19. ožujka u 17 sati na YouTube kanalu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije možete pratiti predavanje „Šišmiši i koronavirus“ dr. Ivane Budinski, koja šišmiše proučava već 16 godina.

Ako ste ovih dana primorani ostati kod kuće, u samoizolaciji ili karanteni, potražite neke od online tečajeva, virtualnih posjeta muzejima, besplatnih online knjiga. Možete besplatno pogledati čitav niz izvrsnih dokumentaraca, poput „Medene zemlje“ te cijeli niz filmova i serija, kao i snimki dramskih, baletnih i opernih predstava iz svjetskih i domaćih kazališta.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Na krovu paviljona pariškog sajma otvorena najveća urbana farma u Europi

Jagode, rajčice, krastavci, salate, aromatično bilje… sve se to od ovog proljeća uzgaja u srcu Pariza, na krovu novog paviljona 6 pariškog sajma Parc des Expositions. Udruga „Nature Urbaine“ („Urbana priroda“) odlučila je Parižanke i Parižane poticati na konzumaciju lokalno uzgojenog kvalitetnog voća i povrća, bez korištenja pesticida i štetnog utjecaja na okoliš.

Promatranje ptica u Maksimiru

S popuštanjem epidemioloških mjera Udruga Biom ponovno organizira redovita promatranja ptica vikendom. Prvo je već u subotu, 6. lipnja, u Maksimiru i počinje u 8 sati - sat vremena ranije nego inače, iako se grupi možete i naknadno pridružiti.

Promatranje živog svijeta oko nas: 22. veljače u Maksimiru

Zaštita bioraznolikosti u velikim gradovima od velikog je značaja za poboljšanje kvalitete života gradskog stanovništva. Urbana bioraznolikost ključna je za povezivanje ljudi i prirode te ujedno predstavlja uspješan obrazovni alat kojim ljudima možemo približiti divlju prirodu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER