U Rovinju otvoren Centar za ponovnu uporabu odbačenih predmeta

Predmete koje više ne koriste građani mogu odnijeti u Reciklažno dvorište „Gripole“, i to od ponedjeljka do subote, u vremenu od 08,00 do 18,00 sati

U vremenu sve prisutnijeg konzumerizma, građani se olako odriču predmeta koji se mogu ponovno koristiti. Mnogi predmeti tako često završavaju na otpadu, iako bi se još uvijek mogli koristiti.

Na lokaciji Reciklažnog dvorišta „Gripole“ u Rovinju dana 28. veljače otvoren je Centar za ponovnu uporabu odbačenih predmeta, čija je svrha upravo ponovna uporaba predmeta koje građani više ne koriste. Ovdje se sakuplja stari namještaj, posuđe, električni uređaji i oprema, dječja kolica, bicikli i ostala roba široke potrošnje, koja i dalje ima uporabnu vrijednost.

Ovom će se mjerom također doprinijeti razvoju kružnog gospodarstva, u kojem se iskoristivi resursi zadržavaju u gospodarstvu kako bi se popravili i ponovno koristili  te time stvarali novu vrijednost. Osim toga, održivo gospodarenje otpadom pomaže pri sprječavanju nastanka otpada, potiče se ponovna uporaba, odvojeno prikupljanje otpada, recikliranje i kompostiranje.

Grad Rovinj-Rovigno stoga poziva sve građanke i građane da u Centar za ponovnu uporabu odbačenih predmeta donesu predmete koje više ne koriste, a koji još uvijek imaju svoju uporabnu vrijednost. Predmeti se mogu predati na lokaciji Reciklažnog dvorišta „Gripole“, i to od ponedjeljka do subote, u vremenu od 08,00 do 18,00 sati.

Grad Rovinj-Rovigno / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Beč daje građanima vaučere za popravke

U slučaju oštećenja ili kvara razni uređaji poput tostera, usisivača ili perilica rublja i posuđa često završe u otpadu iako se mnogi od njih daju popraviti te se još dugo mogu koristiti. Popravkom proizvoda umjesto kupnjom novih štedimo resurse, a time i okoliš!

Grad Pregrada prestaje koristiti plastiku za jednokratnu upotrebu

S ciljem poticanja zaštite okoliša i sprječavanja nastanka otpada, nekoliko jedinica lokalne samouprave odlučilo je iz upotrebe izbaciti plastične boce i druge jednokratne plastične predmete. Takvu su odluku već donijeli u Medulinu, Rovinju, Vrgorcu, Puli i Umagu, a sada je na red došla i Pregrada. S obzirom da je u Republici Hrvatskoj ustrojeno 576 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, pred nama je još poprilično dug put...

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER