Grad Beč ulaže u moderno stanovanje

Jeste li znali da preko 60 % Bečanki i Bečana živi u zgradama poticane stanogradnje?

U sklopu bečke gradske stambene politike dodjeljuju se razne subvencije kojima građani mogu adaptirati svoje domove prema vlastitim potrebama

Zahvaljujući sredstvima javne potpore austrijska prijestolnica već više od stotinu godina intenzivno brine o svom stambenom tržištu. Tako danas preko 60 % Bečanki i Bečana živi u zgradama poticane stanogradnje. U fazi planiranja ili izgradnje trenutno je oko 24.000 stanova koji će se sufinancirati iznosom od 900 milijuna eura, a nedavno otvoren stambeni kompleks „Gemeindebau NEU“ bit će proširen za dodatnih 4.000 socijalnih stanova. No istovremeno se u Beču ulaže i u rekonstrukcijske radove za koje je samo protekle godine osigurano 75 milijuna eura.

Pored ovih velikih ulaganja u sklopu gradske stambene politike dodjeljuju se i razne manje subvencije koje su prilagođene individualnim potrebama stanara kako bi oni svoje domove mogli učiniti što ugodnijima za život. Tako Grad Beč svojim građankama i građanima, između ostalog, sufinancira postavljanje protuprovalnih vrata, modernu adaptaciju kupaonice, energetsku obnovu obiteljskih kuća kao i ugradnju energetski učinkovitih prozora za zaštitu od buke i vrućine.

>>> Pročitajte još >>> U Beču izgrađen najveći urban gardening stambeni kompleks u Europi

  • Grad sufinancira, primjerice, ugradnju energetski učinkovitih prozora za zaštitu od buke i vrućine © Wiener Wohnen

Članica bečkog poglavarstva za stanogradnju Kathrin Gaal istaknula je i nedavno donesenu odluku Grada o financiranju do 50 % troškova za postavljanje zaštite od sunca poput žaluzina i rolo zavjesa. Uz to se za preinake stanova koje bi trebale olakšati život osobama s invaliditetom i osobama starije životne dobi pojedinačno izdvaja i do 4.200 eura javnih sredstava.

Bečki gradonačelnik Michael Ludwig naglasio je važnost informiranja građana o ovoj širokoj ponudi sufinanciranja, objasnivši da „Grad podupire Bečanke i Bečane konkretnim mjerama i subvencijama za unaprjeđenje njihove osobne kvalitete stanovanja u vlastita četiri zida“.

Zahvaljujući ovakvim mjerama u austrijskoj metropoli je pristupačno i kvalitetno stanovanje danas postalo temeljno ljudsko pravo koje je ključno za socijalnu stabilnost, koheziju i visoku kvalitetu života.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Pravo na povijest: Besplatan ulaz u stalni postav obnovljenog Muzeja grada Beča

Muzej grada Beča (Wien Museum) na Karlsplatzu nakon trogodišnje obnove i proširenja ponovno se otvara 6. prosinca 2023. Muzejska zgrada, izgrađena 1959. godine u samom srcu grada prema projektu bečkog arhitekta Oswalda Haerdtla, sada raspolaže s više prostora za vrhunske muzejske zbirke i organizaciju izložbi, odgovarajućim prostorima za edukaciju i obrazovanje te funkcionalnim prostorima za događanja.

Grad Beč ulaže preko 120 milijuna eura u nove projekte socijalne stanogradnje

Grad Beč je svjetska prijestolnica socijalne stanogradnje koja je započela u periodu tzv. „Crvenog Beča“ 1920-ih godina kada su socijalisti odnijeli pobjedu na bečkim općinskim izborima. Socijaldemokrati su reformirali društvo i započeli programe socijalne stanogradnje koji i danas služe kao uzor mnogim svjetskim gradovima.

Stanogradnja na bečki način

Grad Beč poznat je po svojoj politici subvencioniranja stanogradnje i stanovanja čime se osigurava visoka kvaliteta života u austrijskog metropoli. Jedan od najnovijih bečkih projekata je prenamjena zemljišta bečkih lokalnih željeznica u 12. okrugu u novi stambeni kompleks.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER