Stanogradnja na bečki način

Dio stambenih jedinica novog kompleksa bit će namijenjen isključivo samohranim roditeljima

Grad Beč poznat je po svojoj politici subvencioniranja stanogradnje i stanovanja čime se osigurava visoka kvaliteta života u austrijskog metropoli. Jedan od najnovijih bečkih projekata je prenamjena zemljišta bečkih lokalnih željeznica u 12. okrugu u novi stambeni kompleks.

Na zemljištu veličine 31.000 m2 je do kraja 2022. godine planirana izgradnja 850 novih stanova. Posebnost ovog projekta očituje se u njegovoj socijalnoj komponenti. Dio stambenih jedinica bit će namijenjen isključivo samohranim roditeljima i ljudima kojima je potrebna pomoć. U suradnji s udrugama dogovoreno je otvaranje obrazovnih ustanova te domova i radionica za šegrte. U novom će kompleksu biti smještena i ustanova za brigu o starijim i nemoćnim osobama, dječji vrtić, pametni uredi i dućani.

Foto: wohnservice-wien.at

Nekadašnja će željeznička remiza postati novo središte gastronomskog i kulturnog života za stanovnike 12. okruga. Početak izgradnje novog stambenog bloka koji će se sastojati od pet zgrada predviđen je za 2020. godinu. Projekt odlikuje niz izvrsnih arhitektonskih rješenja te posebno projektirani i pristupačni stanovi. Zgrade će primjerice raspolagati zajedničkim prostorijama i terasama gdje će se stanovnici moći družiti, a na krovovima je planirana izgradnja vrtova.

„Ponuda stanova u novom stambenom naselju Wolfganggasse prilagođena je različitim obiteljima i životnim situacijama. Pritom mi je posebno bitna rastuća grupa samohranih roditelja. Stoga smo pri izradi ovog projekta pokušali stvoriti inovativnu i primjerenu ponudu za tu grupu. Više od četvrtinu bečkih domaćinstava čine samohrani roditelji koji su ovisni o pristupačnim i odgovarajućim stanovima za najam“, kazala je bečka vijećnica za stanogradnju i žene Kathrin Gaal.

Više informacija o izgledu novog stambenog kompleksa potražite na ovoj poveznici.

  • Eurocomm-PR - Inozemni ured Grada Beča Zagreb / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Palazzo Verde je najzelenija zgrada u Belgiji

Više od tisuću različitih biljaka krasi stambenu zgradu Palazzo Verde (Zelena palača) koju je talijanska arhitektonska tvrtka Stefano Boeri Architetti nedavno dovršila u belgijskom gradu Antwerpenu.

Grad Beč ulaže preko 120 milijuna eura u nove projekte socijalne stanogradnje

Grad Beč je svjetska prijestolnica socijalne stanogradnje koja je započela u periodu tzv. „Crvenog Beča“ 1920-ih godina kada su socijalisti odnijeli pobjedu na bečkim općinskim izborima. Socijaldemokrati su reformirali društvo i započeli programe socijalne stanogradnje koji i danas služe kao uzor mnogim svjetskim gradovima.

U Beču nastaje novo održivo naselje sa socijalnim stanovima

Do 2026. godine u 3. bečkom okrugu Landstraße nastat će novo stambeno naselje. Na površini od 11 hektara izgradit će se oko 1.900 stanova za više od 4.000 građana. Polovica novih stambenih prostora bit će izgrađena u sklopu poticane stanogradnje, a naglasak je, naravno, na održivom urbanom planiranju.

Grad Beč ulaže u moderno stanovanje

U sklopu bečke gradske stambene politike dodjeljuju se razne subvencije kojima građani mogu adaptirati svoje domove prema vlastitim potrebama

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER