Hrvatskoj opomena zbog neispunjavanja obveza izvješćivanja o ciljevima povećanja energetske učinkovitosti

Znamo da bismo se trebali diviti našem (rotirajućem) predsjedavanju Vijećem Europske unije, ali Hrvatska je upravo dobila novu neugodnu packu iz Bruxellesa

Europska komisija je u srijedu Hrvatskoj uputila službenu opomenu i pozvala je na ispunjavanje obveze izvješćivanja o ciljevima povećanja energetske učinkovitosti. Rok je istekao još 30. travnja prošle godine.

„Europska komisija danas je odlučila pokrenuti postupak zbog povrede protiv Hrvatske uputivši joj službenu opomenu zbog neispunjavanja obveze izvješćivanja o napretku u ostvarivanju nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitosti“, objavljeno je na internetskim stranicama Komisije.

Naime, Hrvatska još uvijek nije podnijela svoje godišnje izvješće o napretku za 2019. propisano Direktivom o energetskoj učinkovitosti (2012/27/EU), za što je rok bio 30. travnja 2019. Bez tog izvješća Europska komisija ne može procijeniti napredak pojedinih država članica odnosno država članica u cjelini u ostvarivanju ciljeva povećanja energetske učinkovitosti u EU-u za 2020.

Nepotpuna slika o stanju onemogućuje Europskoj uniji da prema potrebi prilagodi svoje politike i mjere za postizanje zajedničkih ciljeva u pogledu energetske učinkovitosti, koji su ključni u borbi protiv klimatskih promjena. Hrvatska ima rok od dva mjeseca da odgovori Komisiji, a u protivnom Komisija joj može odlučiti uputiti obrazloženo mišljenje.

U svom redovitom paketu odluka o povredama Europska komisija poduzima pravne radnje protiv država članica koje se ne pridržavaju obveza u skladu s pravom EU-a. Tim se odlukama, kojima su obuhvaćeni različiti sektori te područja politika EU-a, nastoji osigurati pravilna primjena prava EU-a u korist građana i poslovnih subjekata.

Postupak započinje upućivanjem službene opomene predmetnoj državi članici, koja na zahtjev mora odgovoriti najčešće u roku od dva mjeseca, a ako to ne urodi željenim rezultatom, Komisija poduzima sljedeći korak i upućuje obrazloženo mišljenje. Treći korak je upućivanje predmeta na Sud EU-a, čije su odluke obvezujuće. No, u 95 % slučajeva povrede države članice ispune svoje obveze iz zakonodavstva EU-a prije upućivanja predmeta Sudu. U slučaju kada Sud EU-a presudi protiv države članice, država članica mora poduzeti potrebne mjere radi postupanja u skladu s presudom.

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Dani urbane mobilnosti 2020.

U utorak 29. rujna počeli su Dani urbane mobilnosti 2020. (Urban Mobility Days 2020) i traju do petka 2. listopada. S obzirom na aktualnu zdravstvenu krizu sva događanja mogu se pratiti online i na društvenim mrežama putem kojih se možete pridružili raspravama.

Nove preporuke Europske komisije za modernizaciju zgrada

Europska komisija je u petak objavila niz preporuka o modernizaciji zgrada, navodeći kako države članice trebaju implementirati revidirane aspekte modernizacija zgrada iz Direktive o energetskim svojstvima zgrada (EPBD) 2018/844 u nacionalno zakonodavstvo.

Zagrebački sastanak na vrhu EU-a i zapadnog Balkana bez riječi o okolišu

Europski zeleni plan, dugo iščekivana strategija, izostavljena je iz tzv. Zagrebačke deklaracije, kao i priroda i okoliš – ključni elementi za izgradnju snažnije, pravednije i otpornije budućnosti, upozoravaju iz WWF-a u otvorenom pismu Europskoj komisiji i premijeru RH Andreju Plenkoviću.

Pametnije i energetski učinkovitije zgrade u EU-u do 2050.

Europski zastupnici danas su usvojili tekst u kojem se teži ka gotovo potpuno energetski učinkovitim zgradama. Prema ažuriranim pravilima, države članice trebale bi razviti svoje dugoročne nacionalne strategije podrške obnovi javnih i privatnih zgrada, s ciljem smanjenja emisija u EU za 80-85 posto u odnosu na razine iz 1990. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER