Nove preporuke Europske komisije za modernizaciju zgrada

Poticanje energetske učinkovitosti u zgradama

Europska komisija je u petak objavila niz preporuka o modernizaciji zgrada, navodeći kako države članice trebaju implementirati revidirane aspekte modernizacija zgrada iz Direktive o energetskim svojstvima zgrada (EPBD) 2018/844 u nacionalno zakonodavstvo.

Preporuke Komisije dolaze kao odgovor na zahtjeve država članica i uključuju smjernice o automatizaciji zgrada i kontrolama, e-mobilnosti i inspekcijama.

U Komisiji podsjećaju kako je građevinski sektor najveći pojedinačni potrošač energije u Europskoj uniji u kojoj je energetski neučinkovito čak 75 % zgrada. Osuvremljen i obnovljen stambeni fond stoga ima ključnu ulogu u prelasku na pametniji, energetski intenzivan te dekarbonizirani energetski sustav i, dugoročno gledano, na klimatski neutralnu ekonomiju.

Direktiva o energetskim svojstvima zgrada (Energy performance of buildings directive - EPBD) je glavni zakonodavni instrument za promicanje poboljšanja energetske učinkovitosti u zgradama unutar EU-a, a nove preporuke o modernizaciji zgrada slijede preporuke o obnovi zgrada koje su objavljene 16. svibnja 2019. godine. Ovim dvjema serijama preporuka želi se osigurati ujednačeno razumijevanje među državama članicama u provedbi implementacije, čime se ne mijenjaju pravni učinci same Direktive.

Države članice EU-a moraju implementirati nove i revidirane odredbe direktive u nacionalno pravo do 10. ožujka 2020. godine.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Energetska unija - Od vizije do stvarnosti

Iz četvrtog izvještaja o stanju energetske unije vidljivo je da je Europska komisija u potpunosti ostvarila svoju viziju Strategije energetske unije kojom se svim Europljankama i Europljanima jamči dostupna, cjenovno pristupačna, sigurna, konkurentna i održiva energija.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER