Beč među 15 europskih predvodnika u zaštiti klime

Austrijska prijestolnica pridružila se programu Deep Demonstrations za klimatsku neutralnost

Krajem siječnja 2020. bečka Gradska skupština jednoglasno je odlučila da će se grad Beč priključiti međunarodnom programu Deep Demonstrations čiji je cilj umrežavanje gradova i regija radi dugoročnog postizanja klimatske neutralnosti.

Inicijator ovog programa je mreža EIT Climate-KIC Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), a radi se o danas najvećoj mreži javno-privatnog partnerstva za akceleraciju klimatskih inovacija u Europi koja povezuje preko 360 partnera iz gospodarstva, znanosti i javnog sektora.

U Beču je 2019. već uspostavljeno Vijeće za klimu i uveden poseban klimatski proračun. No svojim sudjelovanjem u programu Deep Demonstrations, čiju će provedbu koordinirati bečko gradsko poduzeće za energetsko planiranje (MA 20), austrijska se metropola pridružila mreži od 15 europskih gradova koji će tijekom idućih pet do deset godina još intenzivnije raditi na razvoju i provedbi mjera za zaštitu klime, i to s naglaskom na sljedeća područja: urbana obnova i opskrba energijom, urbanističko planiranje i zelena infrastruktura, mobilnost, klimatski proračun, inovacije i gospodarstvo te participacija i socijalna pravda. Pritom će se, prije svega, baviti mjerama za usporavanje klimatskih promjena kao i mjerama za prilagodbu na njihove posljedice.

  • Bečka dogradonačelnica Birgit Hebein / Foto: PID/Christian Fürthner

Bečka dogradonačelnica i članica gradskog poglavarstva za zaštitu klime, Birgit Hebein, objasnila je da klimatska kriza ne prestaje pred državnim ili europskim granicama pa je razmjena iskustava među državama i gradovima stoga posebno važna. Zbog toga joj je „drago što je Gradska skupština jednoglasno podržala sudjelovanje u ovom programu – zajedno s gradovima poput Madrida, Kopenhagena i Amsterdama“.

  • Sudjelovanjem u programu Deep Demonstrations Beč se pridružio gradovima poput Madrida, Kopenhagena i Amsterdama / Foto © Christian Stemper

Program Deep Demonstrations za početak će trajati od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. i omogućit će gradu Beču da se s još više ambicije, inovativnosti i resursa suoči s klimatskim promjenama te pripremi za Zeleni plan Europske komisije.

Eurocomm PR / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Oceani su, čini se, otporniji nego što smo mislili

Izazovi s kojima se suočavaju svjetski oceani svima su već dobro poznati. Plastična kriza prijeti da će u oceanima do 2050. biti više plastike nego riba, dok klimatska ugrožava koraljne grebene koji bi u potpunosti mogli nestati do 2100. No, unatoč činjenici što smo oceane desetljećima koristili kao odlagalište otpada, u njih izlijevali naftu te prekomjernim izlovom ribe uništili riblji fond i gotovo istrijebili morski život, znanstvenici smatraju da ipak postoji mogućnost njihovog ozdravljenja.

Europska komisija predstavila Europski zeleni plan

Europski zeleni plan opisuje kako će do 2050. Europa postati prvi klimatski neutralan kontinent te kako potaknuti gospodarstvo, poboljšati zdravlje i kvalitetu života, zaštititi prirodu i pritom nikoga ne zapostaviti.

Deklaracija 2020 - Održiva Europa za sve!

Okolišne udruge okupljene u nacionalnu mrežu Zeleni Forum pozivaju nadležne institucije Vlade RH da odlučnije iskoriste svoju ulogu predsjedatelja Vijećem EU-a, potaknu ambicioznu provedbu pravednog „Zelenog plana za Europu“ i konačno uspostave dijalog s civilnim društvom na nacionalnoj razini o navedenim temama.

Ursula von der Leyen u srijedu predstavlja Europski zeleni plan

Zastupnici Europskog parlamenta će u srijedu 11. prosinca u 14 sati na izvanrednoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu raspravljati o Europskom zelenom planu kako bi EU postao prvi klimatski neutralan kontinent.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER