I Hrvatska podržala zeleni plan oporavka od krize koronavirusa

Bolje ikad, nego nikad!

Ministri zaštite okoliša 13 država članica EU-a su početkom travnja pokrenuli inicijativu za donošenje zelenog plana oporavka kao odgovora na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa te njene posljedice na pad gospodarstva, a u međuvremenu im se pridružilo još šest ministara zaštite okoliša. Inicijativi je jučer podršku izrazio i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Kao što je i bilo najavljeno na neformalnoj videokonferenciji ministara okoliša o doprinosu okolišnih i klimatskih politika u oporavku od pandemije COVID-19, održanoj 23. lipnja u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, jučer je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izrazio podršku Inicijativi EU ministara okoliša „European Green Deal central to a resilient recovery after COVID-19“, navodi se u priopćenju MZOE-a.

Inicijativom se zagovara gospodarski oporavak od pandemije COVID-19 temeljen na ciljevima Europskog zelenog plana te njegove okolišne i klimatske komponente. Pandemija nas je naglo osvijestila i upozorila na potrebu hitnog djelovanja protiv klimatskih promjena pri planiranju i provedbi dugoročnih strategija gospodarskog oporavka i izgradnje otpornijeg društva, a s tvrdnjom da zaštita okoliša i klime trebaju biti u središtu planiranja oporavka od koronavirusa slažu se ministri zaštite okoliša 20 država članica EU-a.

Podsjetimo, početkom mjeseca travnja ministri zaštite okoliša 13 država članica EU-a pokrenuli su inicijativu za donošenje zelenog plana oporavka kao odgovora na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa i njene posljedice na pad gospodarstva. Kako je prenio portal Climate Change News, inicijativu su pokrenule vlade Italije, Španjolske, Nizozemske, Portugala, Švedske, Austrije, Danske, Finske, Latvije i Luksemburga, a dan kasnije pridružile su im se i vlade Francuske, Njemačke i Grčke. U međuvremenu su se inicijativi pridružile još četiri države članice - Irska, Slovačka, Slovenija i Malta te naknadno Rumunjska i Cipar.

Navedene države članice, a od jučer i Hrvatska, smatraju da Europski zeleni plan omogućava smjer odgovora na gospodarsku krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19 u trenutku dok se Europa transformira u održivo i klimatski neutralno gospodarstvo.

Inicijativa poziva Europsku komisiju da iskoristi Europski zeleni plan kao okvir plana oporavka i da održi zamah putem implementacije njegovih inicijativa, u prvom redu Akcijskog plana za kružno gospodarstvo, EU strategije bioraznolikosti i Europskog propisa o klimi.

Republika Hrvatska se pridruživanjem ovoj Inicijativi svrstava uz bok velike većine država članica koje drže Europski zeleni plan temeljem plana oporavka.

„Želimo izgraditi moderno, čisto i zdravo gospodarstvo, koje će pomoći osigurati sredstva za život sljedećih generacija. Plan oporavka može pomoći pokretanju europskog gospodarstva nakon krize COVID-19, a istodobno može potaknuti europsku održivost i klimatsko djelovanje. Zbog toga je današnja rasprava bila tako važna. Javna ulaganja u oporavak nakon krize COVID-19 trebala bi poštivati zelenu zakletvu „ne nanositi štetu“ te bismo trebali težiti usklađivanju financijske potpore s klimatskim i okolišnim ciljevima Europske unije.“ – rekao je na videkonferenciji ministara okoliša, 23. lipnja, ministar Tomislav Ćorić.

Inicijativi se još nisu pridružili ministri sedam država članica EU-a i to Belgije, Bugarske, Češke, Estonije, Litve, Mađarske i Poljske.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Emisije stakleničkih plinova u EU-u 2019. dosegnule najnižu razinu u zadnjih 30 godina

Danas je objavljeno godišnje Izvješće o napretku mjera klimatske politike EU-a koje pokazuje napredak EU-a u smanjenju emisija stakleničkih plinova u 2019. godini. Razine emisija stakleničkih plinova u 27 država članica EU-a smanjile su se za 3,7 % u odnosu na prethodnu godinu, dok je BDP porastao za 1,5 %. U odnosu na 1990. razine emisija manje su za čak 24 %.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER