Noćni vlak Bruxelles-Beč ima 11 puta manji utjecaj na klimu od putovanja avionom

Ponovno uvedena željeznička linija između Beča i Bruxellesa od jučer prometuje dva puta tjedno

Nakon ponovnog uvođenja redovite željezničke linije između dva europska glavna grada, koja je godinama prometovala sve do 2003. godine, nekoliko belgijskih organizacija za zaštitu okoliša naglašava kako je utjecaj noćnog vlaka Beč-Bruxelles 11 puta manji od putovanja avionom na istoj relaciji.

Beč i Bruxelles su od 20. siječnja ponovno povezani noćnom željezničkom linijom i to Nightjet vlakom ÖBB-a (Austrijske savezne željeznice - njem. Österreichische Bundesbahnen) koji će u razdoblju 20.01.-02.07. i 31.08.-10.12.2020. prometovati dva puta tjedno, ponedjeljkom i četvrtkom, s nekoliko zaustavljanja u Njemačkoj i na stanicama Liège, Bruxelles-Sjever i Bruxelles-Midi u Belgiji. Polasci vlakova su s glavnih kolodvora u Beču (Wien Hbf) i Bruxellesu (Bruxelles Midi), a putovanje traje oko 15 sati.

Belgijska televizija VRT objavila je vijest kako su organizacije Bond Beter Leefmilieu,  Greenpeace, Inter-Environnement Wallonie i Trein Tram Bus od belgijske vlade i nacionalne željezničke kompanije SNCB / NMBS zatražile uvođenje noćnih željezničkih linija između više europskih glavnih gradova i Bruxellesa koji bi se trebao razvijati kao važno središte mreže noćnih vlakova.

  • Za udaljenosti do 1.500 kilometara savršena alternativa su brzi i noćni vlakovi / YouTube Screenshot

Ponovno pokretanje ove željezničke linije pozdravlja još nekoliko aktivističkih skupina, uključujući Zomer Zonder Vliegen i Back on Track Belgium, te je nazivaju „novim obećavajućim korakom“.

Kako se navodi u priopćenju organizacije Bond Beter Leefmilieu, ukupni klimatski utjecaj putovanja vlakom iz Bruxellesa do Barcelone, Kopenhagena ili Beča je i do 11 puta manji od putovanja avionom na istim relacijama. Dakle, doista je velika razlika hoće li se na tim kraćim međunarodnim linijama putovati avionom ili vlakom. Pred nama su ogromni klimatski izazovi, a postizanje ciljeva ušteda goriva i najmanje smanjenje emisija CO2 u zračnom prometu predstavljaju dobit za budućnost.

  • Uvođenje novog noćnog vlaka pozdravilo je više belgijskih organizacija za zaštitu okoliša / Foto: Twitter / Laurien Spruyt / @LaurienSpruyt

U slučaju kratkih međunarodnih udaljenosti, kakva je, primjerice, između Beča i Bruxellesa, najbolje klimatsko rješenje predstavlja upravo brzi ili noćni vlak, a ne let avionom, ističu u organizaciji Bond Beter Leefmilieu. Također, organizacija podsjeća kako sustav trgovanja emisijama EU-a (ETS) u sektoru zračnog prometa nije djelotvoran. Štoviše, ETS u svom sadašnjem obliku nije u skladu s onim što je potrebno za ostvarenje ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma te se navodi podatak kako su emisije u europskom zračnom prometu prošle godine povećane za visokih 4,9 posto.

„Pred nama su ogromni klimatski izazovi, stoga moramo ograničiti onečišćenje i zračni promet zamijeniti klimatsko neutralnom alternativom. Za udaljenosti do 1.500 kilometara, savršena alternativa su upravo brzi i noćni vlakovi, jer zračni promet s nultom emisijom još godinama neće biti moguć. Dakle, stvarno je važno hoćemo li i dalje letjeti ili se voziti vlakom. Postoje brojna moguća rješenja za borbu protiv klimatskih promjena, a avioni sigurno nisu jedni od njih.“

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Slatka toplina bečkih Manner napolitanki

Poznato je da čokolada usrećuje, a ova tvornica jednostavno zrači srećom i zadovoljstvom svih svojih djelatnika koje smo tamo vidjeli i s njima pričali. Sa slatkim tajnama Mannera upoznala nas je i kroz tvornicu provela gospođa Karin Steinhart s kojom smo razgovarali o proizvodnji toplinske energije kojom se opskrbljuje čak 600 kućanstava u 16. i 17. bečkom okrugu.

Povoljnijim željezničkim prijevozom protiv klimatskih promjena

Sniženje cijena prijevoza vlakovima uvedeno je s prvim danom 2020. godine nakon što je porez na dodanu vrijednost za usluge u željezničkom prijevozu pao s 19 % na 7 %. Deutsche Bahn je svojim korisnicima od 1. siječnja ponudio mogućnost kupovine karata po 10 % nižim cijenama.

Smanjenje emisija ugljičnih plinova

Europska unija poduzima mjere kako bi ostvarila smanjenje emisija ugljičnih plinova u različitim sektorima

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER