Povoljnijim željezničkim prijevozom protiv klimatskih promjena

Deutsche Bahn od 1. siječnja snizio cijene karata za 10 %

Sniženje cijena prijevoza vlakovima uvedeno je s prvim danom 2020. godine nakon što je porez na dodanu vrijednost za usluge u željezničkom prijevozu pao s 19 % na 7 %. Deutsche Bahn je svojim korisnicima od 1. siječnja ponudio mogućnost kupovine karata po 10 % nižim cijenama.

Ovo su svakako dobre vijesti za njemačke korisnike željezničkog prijevoza, ali i za klimu! Nakon što je njemačka savezna vlada u sklopu svojih napora za ublažavanje klimatskih promjena donijela odluku o smanjenju PDV-a na usluge željezničkog prijevoza, i to s 19 % na 7 %, snižene su i cijene prijevoza na dugim relacijama. Naime, putovanja linijama Intercity-Express njemačke javne željezničke tvrtke Deutsche Bahn sada su jeftinija za 10 %.

Snižavanje cijene željezničkog prijevoza neće značiti i smanjenje prihoda jer uz povoljnije cijene prijevoza Deutsche Bahn očekuje oko 5 milijuna dodatnih putnika godišnje. „Želimo vratiti naviku vožnje vlakom i značajno povećati broj putnika“, rekao je ministar prometa Andreas Scheuer (CSU).

Sektor prometa je jedan od najvećih izvora emisija stakleničkih plinova, prvenstveno ugljikovog dioksida iz automobila, kamiona i autobusa, a smanjenje PDV-a na usluge željezničkog prijevoza dio je klimatskog paketa kojim ih njemačka savezna vlada narednih godina želi drastično smanjiti.

Osim niže cijene i povoljnih ponuda prijevoza, na porast broja putnika svakako bi trebalo utjecati smanjenje kašnjenja vlakova, budući da je državna tvrtka Deutsche Bahn prošle godine bila izložena brojnim kritikama putnika i velikog dijela javnosti.

Također, ove godine Deutsche Bahn planira značajno poboljšati ponudu bežičnog interneta za putnike na dugim relacijama. „Našim putnicima želimo omogućiti nesmetano surfanje i telefoniranje, kako u vlakovima, tako i na željezničkim stanicama“, izjavila je za njemačku novinsku agenciju DPA Sabina Jeschke, direktorica za digitalne komunikacije u Deutsche Bahnu.

Internet je trenutno besplatan samo u vlakovima na dugim relacijama, no bežična veza je zbog tehničkih problema spora te se često prekida. Osim toga, putnici se na željezničkim kolodvorima najčešće moraju prijaviti za korištenje usluga mobilnih operatera i to najčešće uz nadoknadu. To bi se tijekom ove godine trebalo promijeniti, iako će kvaliteta signala i dalje ovisiti o infrastrukturi mobilnih operatera duž željezničkih pruga.

U naredne četiri godine tvrtka Deutsche Bahn u digitalizaciju željeznice planira uložiti oko dvije milijarde eura, a velik dio sredstava uložit će se u razvoj rezervacijskog sustava i mobilne aplikacije za prodaju karata. Uz to, najkasnije do kraja 2021. godine putnici će putem mobilne aplikacije moći podnijeti zahtjev za nadoknadu štete u slučaju kašnjenja vlakova.

Putnici u njemačkom željezničkom prijevozu imaju brojne pogodnosti i posebne ponude, posebice u vezi s prijevozom bicikala. No, ovim najnovijim mjerama svakako je cilj putovanje vlakom učiniti financijski privlačnijim od korištenja drugih prometnih sredstava poput osobnih automobila ili aviona.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Plan za klimatske ciljeve do 2030.

Komisija je 17. studenog 2020. pokrenula dva dodatna javna savjetovanja u okviru pripremnog rada na ostvarenju ambicioznog cilja smanjenja emisija do 2030. godine

Program WiFi4EU

Europska komisija je pokrenula internetski portal WiFi4EU. Pozivaju se općine u cijeloj Europi da se prijave na prvi natječaj za projekte, koji će se otvoriti sredinom svibnja. Općine će se u okviru poziva natjecati za financiranje EU-a za izgradnju pristupnih točaka za besplatan bežični internet na javnim mjestima.

Program WiFi4EU

Europska komisija je pokrenula internetski portal WiFi4EU. Pozivaju se općine u cijeloj Europi da se prijave na prvi natječaj za projekte, koji će se otvoriti sredinom svibnja. Općine će se u okviru poziva natjecati za financiranje EU-a za izgradnju pristupnih točaka za besplatan bežični internet na javnim mjestima.

Novi poziv za natječaj „WIFI4EU”

Europska komisija je ponovno otvorila poziv za natječaj „WIFI4EU”. Prijave će biti otvorene do petka, 9. studenoga 2018. godine do 17 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER