Mjehurićima protiv plastičnog otpada

Pametno rješenje za sprječavanje dotoka plastičnog otpada u mora i oceane

Barijera amsterdamske startup tvrtke The Great Bubble Barrier mogla bi pomoći pri zaustavljanju otjecanja plastičnog otpada s kopna u more

Neuspješno gospodarenje plastičnim otpadom značajno je pridonijelo rekordnim razinama plastičnog onečišćenja u svjetskim morima i oceanima. Iako se plastika koristi tek od 50-tih godina prošlog stoljeća, čovječanstvo je usred oceana dosad uspjelo stvoriti nekoliko „otoka“ sačinjenih od plastičnog otpada. Primjerice, samo Veliki pacifički otok smeća (GPGP) teži skoro 80 tisuća tona i pokriva površinu veću od kanadske pokrajine Québec. Već smo više puta izvijestili o tvrdnjama istraživača prema kojima bismo u morima i oceanima do 2050. godine mogli imati veću masu otpada nego riba ako ne počistimo nered koji smo napravili.

Plastični otpad u mora i oceane dospijeva vrlo lako te sve pogubnije utječe na morske ekosustave ugrožavajući sav morski život, a sve češće svjedočimo velikom broju morskih kornjača i kitova koji zbog ljudskog utjecaja ugibaju na plažama diljem svijeta.

U svijetu postoje već brojna rješenja kojima se pokušava spriječiti dotok plastičnog otpada u svjetska mora i oceane, a novo je ponudila i amsterdamska startup tvrtka The Great Bubble Barrier koja želi obnoviti obalne ekosustave degradirane ljudskim utjecajem.

Ova tvrtka nudi rješenje stvaranjem barijera s mjehurićima koje se mogu postaviti u kanalima, rijekama i potocima. Barijera se postavlja dijagonalno na plovnom putu te se stvara pumpanjem zraka kroz cijev s rupicama koja se nalazi na dnu kanala ili rijeke. Mjehurići se podižu prema površini te tako usmjeravaju otpad prema obali čime se zaustavlja njegovo nizvodno otjecanje i dotok u more. Ovaj mehanizam ne utječe na ribe koje mogu proći kroz mjehuriće, ispod njih ili kroz poseban prolaz za ribe, kao ni na brodove koji prolaze kroz barijeru. Prototip je 2019. postavljen u jednom od amsterdamskih kanala i to u blizini glavnog kolodvora te će na toj lokaciji prikupljati otpad do 2021. godine.

The Great Bubble Barrier je inovativna tehnologija koja upozorava na neodgovorno ponašanje gradskog stanovništa i podiže svijest o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom. Također, projekti poput ovog doprinose usađivanju osjećaja hitnosti i postizanju ciljeva održivog gospodarenja otpadom što bi trebala biti jedna od glavnih zadaća lokalnih i regionalnih samouprava te vlada zemalja.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

>>> Pročitajte još >>> Novi život starog tekstila

VEZANE VIJESTI

Glas za naš planet

Večeras se gašenjem svjetala od 20.30 do 21.30 sati pridružimo inicijativi Earth Hour i Svjetskom fondu za zaštitu prirode (WWF) i ukažimo na važnost poduzimanja mjera vezanih uz klimatske promjene!

Plastična kriza: Mediteran je preplavljen plastikom

Neuspješno gospodarenje plastičnim otpadom značajno pridonosi rekordnoj razini plastičnog onečišćenja u Sredozemnom moru. Prema novom izvješću svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF, takva situacija regionalno gospodarstvo godišnje košta stotine milijuna eura.

I u Škotskoj zabranjeni plastični štapići za uši!

Škotska je prva u Ujedinjenom Kraljevstvu službeno zabranila proizvodnju i prodaju plastičnih štapića za uši. Zaštitnici okoliša su oduševljeni ovom zabranom kojom će se utjecati na smanjenje količina ove opasne vrste otpada te zaštititi životinjski svijet i morski ekosustavi.

Francuska od 2020. proširuje zabranu plastike za jednokratnu upotrebu

Kako je sve teže zanemariti utjecaje plastičnog onečišćenja, ekološki osviješteni građani pitaju se kako mogu promijeniti način na koji kupuju, jedu, putuju ili smanjuju otpad u svakodnevnom životu. Iako su napori na razini svakog pojedinca od presudnog značaja, važni su i oni koji se provode na nacionalnoj razini. Nakon što se već istaknula svojim naporima za smanjenje plastičnog onečišćenja, Francuska od 2020. godine uvodi još sveobuhvatniju zabranu plastike za jednokratnu upotrebu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER