Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split-Solin

Potpisan ugovor vrijedan više od 1,7 milijardi kuna za poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture

Ugovor o poboljšanju vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split-Solin vrijedan preko 1,7 milijardi kuna potpisan je u utorak 14. siječnja u nazočnosti splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare i župana Blaženka Bobana. Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor „Hrvatskih voda“ Zoran Đuroković i direktor „Vodovoda i kanalizacije-Split“ Tomislav Šuta.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji je ujedno i predsjednik skupštine „Vodovoda i kanalizacije“, istaknuo je da će ova investicija kompletno promijeniti infrastrukturu sliku gradova i općina na području aglomeracije, ali i donijeti drugačiji odnos prema okolišu.

„Iza današnjeg čina stoje mjeseci i mjeseci mukotrpnog i kvalitetnog rada. U sljedećem razdoblju područje naše aglomeracije bit će veliko gradilište, a što će na kraju rezultirati boljim životom za sve naše građane, od Splita, Solina, dalje prema Klisu, Dugopolju i Podstrani. Dakako, inzistirat ćemo i na poštivanju svih predviđenih rokova. Na koncu, u ovome projektu najbolje se ogleda i važnost hrvatskog članstva u Europskoj uniji“, kazao je, među ostalim, Krstulović Opara zahvalivši se pri tome svima koji su dali najbolje od sebe da ovaj veliki infrastrukturni projekt dođe u fazu početka realizacije.

Župan Blaženko Boban naveo je kako će projekt poboljšanja vodno-komunalno infrastrukture, uz sve predviđene zahvate, na koncu biti težak čak 5 milijardi kuna, a svi zahvati bit će okončani do kraja 2023. godine. U tom kontekstu, poručio je župan, bit će izražena potreba za dodatnim angažmanom domaćih radnika i građevinske operative.

Resorni ministar, Tomislav Ćorić, istaknuo je kako je pitanje rješavanja vodno-komunalne infrastrukture na području Splitsko-dalmatinske županije jedan od prioriteta rada MZOEU s ciljem što kvalitetnijeg života građana Splitsko-dalmatinske županije.

„Ovaj projekt ne samo da je izazov za domaći građevinski sektor, nego kao takav izravno pruža doprinos rastu hrvatske ekonomije. Sada slijedi druga faza, javna nabava i izvođenja građevinskih radova“, objasnio je ministar Ćorić.

Čelnici „Hrvatskih voda“ i „Vodovoda i kanalizacije“, Đuroković i Šuta, iznijeli su precizne brojke kazavši kako je ovaj infrastrukturni projekt ukupne vrijednosti 1.791.760.602,63 kuna, a od ukupno prihvatljivih troškova koji iznose 1.419.408.482,096 kuna, 975.315.032,88 kuna ili 68,71 posto financirat će se bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Preostalih 458.093.449,22 kuna ili 31,29 posto sufinancirat će se nacionalnim sredstvima.

Nositelj ovog projekta je splitski „Vodovod i kanalizacija“, a realizira ga u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i „Hrvatskim vodama“, gradovima Split i Solin te općinama Klis, Dugopolje i Podstrana.

Grad Split / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Opara: Sanacija Karepovca nema alternativu

Zbog radova na sanaciji splitskog odlagališta otpada Karepovac, stanovnici Splita i neposredne okolice izloženi su neugodnim mirisima koji su se posljednjih dana širili s odlagališta. Iz Grada Splita uvjeravaju građane kako od početka sanacije nisu zabilježena prekoračenja graničnih vrijednosti propisanih Uredbom o razinama onečišćujućih tvari u zraku, a mjerenja se vrše svakodnevno.

[VIDEO] Karepovac godinu dana poslije

Donedavno ruglo Splita i okolice danas nalikuje na saniranu i uređenu površinu, objavio je Grad Split na svojoj Facebook stranici. Pogledajte video i uvjerite se.

Gradsko oko Split – aplikacija za prijavu komunalnih problema

Aplikacija Gradsko oko postat će glavni kanal koji će građani/ke Splita koristiti za prijavu komunalnih, prometnih i infrastrukturnih problema te u roku od tjedan dana dobiti povratnu informaciju o statusu rješavanja svojih predmeta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER