Opara: Sanacija Karepovca nema alternativu

Sanacija Karepovca izazvala je očekivano širenje neugodnih mirisa

Zbog radova na sanaciji splitskog odlagališta otpada Karepovac, stanovnici Splita i neposredne okolice izloženi su neugodnim mirisima koji su se posljednjih dana širili s odlagališta. Iz Grada Splita uvjeravaju građane kako od početka sanacije nisu zabilježena prekoračenja graničnih vrijednosti propisanih Uredbom o razinama onečišćujućih tvari u zraku, a mjerenja se vrše svakodnevno.

Širenje neugodnih mirisa zbog radova na sanaciji splitskog odlagališta otpada Karepovac, započetih dana 22. studenog, bilo je sasvim očekivano, a gradonačelnik Krstulović Opara već je tada pozvao građane na strpljenje tijekom izvođenja radova.

„S nadležnim inženjerima i izvođačima radova dogovorili smo da će u trenucima kada dođe do najveće emisije neugodnih mirisa voditi računa o klimatskim uvjetima te u slučajevima nepovoljnog vjetra tome prilagoditi radove i učiniti tu emisiju što manjom“, izjavio je tom prigodom gradonačelnik Krstulović Opara.

Sanacija odlagališta otpada Karepovac je jedan od najvažnijih projekata za grad Split, jer svakako uvelike utječe na kvalitetu života svih građana Splita i neposredne okolice. Nakon završetka sanacije Karepovac bi trebao postati nova zelena površina koja će se moći koristiti za rekreacijske i sportske aktivnosti i omogućiti kvalitetnije uvjete života svih građana Splita.

Gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara najavio je zaustavljanje radova na sanaciji odlagališta Karepovac u vremenu od 22. prosinca do 8. siječnja kako bi se stanovnicima koji žive u neposrednoj blizini omogućili ugodniji božićni blagdani. Opara je posjetio i stanovnike Dračevca, najbliže odlagalištu Karepovac, saslušao njihova pitanja te im se zahvalio na razumijevanju i strpljenju zbog radova na sanaciji.

Po svršetku obilaska održan je radni sastanak s predstavnicima izvođača radova i nadzora, a sastanku su nazočili i prof. dr. sc. Igor Jerković, dekan Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu te prof. dr. sc. Davorka Sutlović, diplomirani inženjer toksikolog s Medicinskog fakulteta.

Na sastanku se  razgovaralo o dosadašnjim aktivnostima na sanaciji Karepovca i budućoj dinamici radova. Tako će se tijekom mirovanja gradilišta, od 22. prosinca do 8. siječnja,  kompletirati uređaji za mjerenje plinova koje će biti potrebno mjeriti u različitim fazama sanacije. Nastavni zavod za javno zdravstvo kontinuirano vrši mjerenje sumporvodika i lebdećih cestica PM10 s udjelom metala, a dobivene vrijednosti dostupne na stranicama Čistoće Split, kao i stranicama Zavoda.

Kako ističu u Gradu Splitu, i izvođači radova imaju obvezu mjerenja vrijednosti plinova (metan CH4, ugljikov dioksid CO2, kisik O2, sumporovodik H2S, ugljikov monoksid CO) te uvjeravaju kako od početka sanacije nisu zabilježena prekoračenja graničnih vrijednosti propisanih Uredbom o razinama onečišćujućih tvari u zraku. Pored navedenih mjerenja Grad Split je zatražio i ponude ovlaštenih pravnih osoba s područja Republike Hrvatske za postavljanje dodatnih uređaja za mjerenje plinova: sumporovog dioksida SO2, dušikovog dioksida NO2 i merkaptana, a uređaji će se postaviti tijekom mirovanja gradilišta.

Otpad koji se u ovoj fazi prebacuje je komunalni otpad nastao u posljednjih sedam godina, a na Karepovcu se inače nalazi sedam milijuna metara kubnih otpada, dok na godišnjoj razini pristigne oko 135 tisuća tona.

Na sanaciji se radi punim intenzitetom i u prvih desetak dana premješteno je 65 tisuća metara kubnih otpada, što je više od planiranog. Očekuje se kako će se do početka iduće sezone obaviti najveći dio prebacivanja otpada, kada slijedi zaustavljanje radova i nastavak najesen.

„Zadnji je trenutak da se sanacija obavi, Karepovac je na izdisaju. Smrdi 50 godina nemara, neznanja i nebrige. Treba živjeti sa sanacijom, zato građane pozivam na strpljenje i razumijevanje“ rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Pulski projekt „RAZMISLI, ODVOJI, ŠTEDI!“

Provedbom projekta se građanima Pule-Pola prenose  ključne poruke kojima se upoznaju s važnostima i koristima održivog gospodarenja otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta.

[VIDEO] Karepovac godinu dana poslije

Donedavno ruglo Splita i okolice danas nalikuje na saniranu i uređenu površinu, objavio je Grad Split na svojoj Facebook stranici. Pogledajte video i uvjerite se.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER