U Splitu predstavljen novi geografsko-informacijski sustav (GIS)

Ukorak s europskim standardima

Splitska gradska uprava u ponedjeljak je predstavila novi Geografsko-informacijski sustav (GIS) Grada Splita - središte gradskih informacija pod nazivom „Grad Split Hub“

Riječ je o objedinjenom grafičkom  prikazu niza korisnih informacija kao što su prostorno-planska dokumentacija, katastarske čestice, zeleni katastar, anagrafske oznake građevina, komunalne  infrastrukturne svih instalacija te pregleda javnih  objekata i nekretnina u vlasništvu Grada, njihov raspored, zauzetost, cijenu kao i brojne druge podatke.

„Zadnje dvije godine intenzivno smo radili na uvođenju ovog alata, neophodnog za upravljanje gradskim prostorima, i danas vam predstavljamo prvu, najznačajniju fazu kojom se Split pridružuje ozbiljnim razvijenim Smart City gradovima u Europi“, rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara na predstavljanju novog gradskog GIS-a u kojem su, kako je kazao, integrirani i GIS-ovi gradskih komunalnih tvrtki.

„Ovaj alat je osnova svakog razvijenog grada, neki gradovi u Hrvatskoj su napravili i korak dalje uvodeći 3D i 2D GIS, a mi idemo u tom smjeru“, poručio je gradonačelnikov savjetnik Krešimir Budiša koji je koordinirao aktivnosti oko implementacije novog gradskog GIS-a. Radeći na njemu, kako je kazao, uočeno je, primjerice, da se na preko 1.500 adresa ne plaća komunalna naknada, da ima preko 5.000 apartmana koji nisu zavedeni, gotovo 500.000 kvadrata koji nisu upisani kroz komunalne doprinose, a to je značilo i velike gubitke prihoda. „Implementacijom novog GIS-a takvih situacija neće biti, a pregled  gradskih instalacija koje su u njemu sadržane pomoći će svim korisnicima, projektantima, gradskim firmama, svima koji nešto rade, a mogućnosti primjene su velike“, dodao je Budiša.

Detaljniju prezentaciju novog GIS-a Grada Splita u ime izrađivača tvrtke GDi d.o.o. predstavio je Vojkan Gavrilović, voditelj poslovanja za sektor javne uprave  navodeći da  sustav objedinjuje ogroman broj kompleksnih podataka primjenjivih   za sve gradske službe, komunalne tvrtke, institucije na svim razinama , kao  i za svo zainteresirano građanstvo.

Pri izradi su se koristili svi raspoloživi izvori podataka i metode koje primjenjuju najsuvremenija znanja i tehnologije, a posebno je istaknut doprinos splitskog Fakulteta, građevine, geodezije i arhitekture i profesora Nenada Mladinea koji čitav niz godina radio na uspostavi ovog kompleksnog sustava podataka.

Novi gradski GIS, uskoro će, prema riječima Nikole Letilovića, voditelja Odsjeka za poslovne procese i informatiku, dobiti i svoju nadgradnju uvođenjem najmodernijeg sustava za upravljanje prostornim podacima u formatu 3D i 2D portala.

Građani Splita, obrtnici, poduzetnici i svi koji se u gradu bave bilo kakvim gospodarskim aktivnostima korisne informacije od sada mogu dobiti na jednom mjestu i to na sljedećoj poveznici.

Grad Split / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Nova metoda za učinkovitu razgradnju PET plastike

Iako je Međunarodna unija za čistu i primijenjenu kemiju 2019. godine uvrstila mehanokemiju među deset kemijskih inovacija koje će promijeniti svijet, učinkovita mehanokemijska razgradnja PET-a još nije bila opisana u znanstvenoj literaturi, odnosno sve do sada, javlja Institut Ruđer Bošković.

Gradsko oko Split – aplikacija za prijavu komunalnih problema

Aplikacija Gradsko oko postat će glavni kanal koji će građani/ke Splita koristiti za prijavu komunalnih, prometnih i infrastrukturnih problema te u roku od tjedan dana dobiti povratnu informaciju o statusu rješavanja svojih predmeta.

Splitski Marjan konačno dočekao smanjenje prometa

Od 22. rujna 2020. vožnja prometnicama na Marjanu dopuštena je isključivo osobama koje posjeduju važeću vinjetu Javne ustanove Park-šume Marjan te vozilima javnog gradskog prijevoza. Taksiji, motori i ostala motorna vozila mogu prometovati samo Šetalištem Ivana Meštrovića do rampe na Institutu.

Sto milijuna kuna za prvu fazu Karepovca

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara obavijestio je javnost kako upravo završava ponovljeni natječaj te da uskoro kreću radovi na sanaciji otpada Karepovac na koje se godišnje istovari 250 tisuća tona otpada. Za ove je potrebe u splitskom proračunu osigurano 80 milijuna kuna, a budući da će prva faza sanacije Karepovca koštati oko 100 milijuna kuna, ostatak sredstava osigurat će Fond za zaštitu okoliša.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER