Splitski Marjan konačno dočekao smanjenje prometa

Novosti oko korištenja prometnica na Marjanu

Od 22. rujna 2020. vožnja prometnicama na Marjanu dopuštena je isključivo osobama koje posjeduju važeću vinjetu Javne ustanove Park-šume Marjan te vozilima javnog gradskog prijevoza. Taksiji, motori i ostala motorna vozila mogu prometovati samo Šetalištem Ivana Meštrovića do rampe na Institutu.

Zaključkom gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare o korištenju prometnica u dijelu Park-šume Marjan konačno su ostvareni svi preduvjeti za smanjenje prometa na Marjanu na najmanju moguću mjeru, a ova dobra vijest potvrđena je upravo na Svjetski dan bez automobila.

Kako je izvijestio Grad Split, vozači s važećom trajnom ili privremenom vinjetom od sada mogu ući na rampi kod Vodovoda, na Kašjunima, Institutu te Karinovoj krivini. Također, broj vinjeta je ograničen pa djelatnici Instituta za oceanografiju i ribarstvo imaju pravo na njih 50, djelatnici Zoološkog vrta na 10, a djelatnici RUC Bene na 8.

Vlasnici zemljišta na Marjanu imaju pravo na jednu vinjetu, dok osobe s prebivalištem na Marjanu imaju pravo na dvije vinjete godišnje po kućanstvu. Osobe s invaliditetom s oštećenjem donjih ekstremiteta (minimalno 80 %) također imaju pravo na trajnu vinjetu, a zahtjevi za izdavanje podnose se Javnoj ustanovi za upravljanje Park-šumom Marjan.

Privremene vinjete izdaju se posjetiteljima stanara na području Oceanografskog instituta, najviše 5 vozila odjednom te posjetiteljima stanara na području Sedla za najviše 2 vozila. Nadzor će provoditi čuvari prirode Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan, a sukladno Zakonu o zaštiti prirode kazne za prekršitelje, odnosno osobe koje Marjanom prometuju bez važeće vinjete iznose od 500 do 1000 kuna. Također, utvrđuje se kako je parkiranje unutar Park-šume Marjan dopušteno isključivo na označenim mjestima za parkiranje.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Dobre vijesti za pariške bicikliste!

Upravni odbor Île-de-France Mobilités, prefekture regije Île-de-France i Grada Pariza, Francuske željeznice (SNCF) i Grad Pariz ovog su tjedna potpisali sporazum o izgradnji sigurnih parkirališta za bicikle na 12 željezničkih postaja regionalne mreže javnog prijevoza. U samom Parizu u planu je još 3.850 parkirališnih mjesta, uključujući više od 2.500 njih prije početka Ljetnih olimpijskih igara 2024.

Splitski Trg Gaje Bulata bit će nova pozornica na otvorenom

Započela je priprema objave natječaja za izvođača radova na uređenju Trga Gaje Bulata. Na inicijativu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, nedavno je završena izmjena projektne dokumentacije temeljena na prvonagrađenom natječajnom radu iz 2016. godine, autora akademskih kipara Đanija Martinića i Frane Šituma te arhitekta Damira Vujčića.

Gradsko oko Split – aplikacija za prijavu komunalnih problema

Aplikacija Gradsko oko postat će glavni kanal koji će građani/ke Splita koristiti za prijavu komunalnih, prometnih i infrastrukturnih problema te u roku od tjedan dana dobiti povratnu informaciju o statusu rješavanja svojih predmeta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER