Splitski Marjan konačno dočekao smanjenje prometa

Novosti oko korištenja prometnica na Marjanu

Od 22. rujna 2020. vožnja prometnicama na Marjanu dopuštena je isključivo osobama koje posjeduju važeću vinjetu Javne ustanove Park-šume Marjan te vozilima javnog gradskog prijevoza. Taksiji, motori i ostala motorna vozila mogu prometovati samo Šetalištem Ivana Meštrovića do rampe na Institutu.

Zaključkom gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare o korištenju prometnica u dijelu Park-šume Marjan konačno su ostvareni svi preduvjeti za smanjenje prometa na Marjanu na najmanju moguću mjeru, a ova dobra vijest potvrđena je upravo na Svjetski dan bez automobila.

Kako je izvijestio Grad Split, vozači s važećom trajnom ili privremenom vinjetom od sada mogu ući na rampi kod Vodovoda, na Kašjunima, Institutu te Karinovoj krivini. Također, broj vinjeta je ograničen pa djelatnici Instituta za oceanografiju i ribarstvo imaju pravo na njih 50, djelatnici Zoološkog vrta na 10, a djelatnici RUC Bene na 8.

Vlasnici zemljišta na Marjanu imaju pravo na jednu vinjetu, dok osobe s prebivalištem na Marjanu imaju pravo na dvije vinjete godišnje po kućanstvu. Osobe s invaliditetom s oštećenjem donjih ekstremiteta (minimalno 80 %) također imaju pravo na trajnu vinjetu, a zahtjevi za izdavanje podnose se Javnoj ustanovi za upravljanje Park-šumom Marjan.

Privremene vinjete izdaju se posjetiteljima stanara na području Oceanografskog instituta, najviše 5 vozila odjednom te posjetiteljima stanara na području Sedla za najviše 2 vozila. Nadzor će provoditi čuvari prirode Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan, a sukladno Zakonu o zaštiti prirode kazne za prekršitelje, odnosno osobe koje Marjanom prometuju bez važeće vinjete iznose od 500 do 1000 kuna. Također, utvrđuje se kako je parkiranje unutar Park-šume Marjan dopušteno isključivo na označenim mjestima za parkiranje.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Od sljedeće godine u Parizu se uvodi ograničenje brzine od 30 km/h

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo planira uvesti ograničenje brzine na području cijelog grada već početkom 2021. godine. Grad Pariz je stoga pokrenuo e-savjetovanje putem kojeg Parižani i Parižanke do 27. studenog imaju priliku dati svoje mišljenje i prijedloge.

Splitski Trg Gaje Bulata bit će nova pozornica na otvorenom

Započela je priprema objave natječaja za izvođača radova na uređenju Trga Gaje Bulata. Na inicijativu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, nedavno je završena izmjena projektne dokumentacije temeljena na prvonagrađenom natječajnom radu iz 2016. godine, autora akademskih kipara Đanija Martinića i Frane Šituma te arhitekta Damira Vujčića.

Gradsko oko Split – aplikacija za prijavu komunalnih problema

Aplikacija Gradsko oko postat će glavni kanal koji će građani/ke Splita koristiti za prijavu komunalnih, prometnih i infrastrukturnih problema te u roku od tjedan dana dobiti povratnu informaciju o statusu rješavanja svojih predmeta.

Sto milijuna kuna za prvu fazu Karepovca

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara obavijestio je javnost kako upravo završava ponovljeni natječaj te da uskoro kreću radovi na sanaciji otpada Karepovac na koje se godišnje istovari 250 tisuća tona otpada. Za ove je potrebe u splitskom proračunu osigurano 80 milijuna kuna, a budući da će prva faza sanacije Karepovca koštati oko 100 milijuna kuna, ostatak sredstava osigurat će Fond za zaštitu okoliša.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER