"Skupština podržala Bandićev plan pljačke građana i građanki Zagreba!"

Udruge oštro osuđuju odluku zagrebačke Gradske skupštine, kojom se „nameće neprihvatljiv harač na džepove građana i građanki, protivno zakonskim propisima.“

Većina zastupnika i zastupnica zagrebačke Gradske skupštine danas je, ne uvažavajući interes građana i građanki Zagreba, usvojila prijedlog gradonačelnika Bandića o izmjenama Odluke o prikupljanju i naplati otpada koji donosi drastično poskupljenje računa.

Navodi se tako u priopćenju Zelene akcije, Udruge eko Zagreb i Udruge za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) koje oštro osuđuju odluku zagrebačke Gradske skupštine, kojom se „nameće neprihvatljiv harač na džepove građana i građanki, protivno zakonskim propisima.“

Brojni građani i građanke odazvali su se na dva prosvjeda organizirana od strane udruga u proteklih tjedan dana te izrazili svoje protivljenje u sklopu javne rasprave. Na to su gradonačelnik Bandić i većina u Skupštini samo okrenuli leđa, ignorirajući argumentirane primjedbe.

 

  • Prizori svakodnevne „smećave“ u „Kantogradu“ / Foto: Ekovjesnik

Udruge najavljuju da će iskoristiti sve pravne mehanizme da zaustave realizaciju ovih štetnih i nepravednih izmjena. Izmjene su suprotne temeljnom zakonskom načelu „plati koliko baciš“, koje propisuje naplatu komunalnog otpada prema stvarno proizvedenim količinama miješanog otpada. U slučaju Zagreba, naplata skupog paušala od 70 kuna, neovisno o tome koliko tko otpada proizvede, neprihvatljiv je udar na džepove građana i građanki. Čak 24 grada i općine podnijela su ustavnu tužbu zbog Uredbe o otpadu koju gradonačelnik Bandić koristi kao izgovor za ovo drastično poskupljenje. Udruge će također pokrenuti tužbe i osporavati ove izmjene.

„Otpor javnosti neće prestati sve dok se građanima i građankama ne osigura kvalitetan  i pravedan sustav gospodarenja otpadom“, poručuju udruge te pozivaju Grad Zagreb da povuče ove izmjene i Odluku izmijeni na način da potakne kontrolirano odvojeno prikupljanje otpada i pravednu naplatu prema stvarnim količinama miješanog otpada.

„Drastično poskupljenje je tu, za što? Za ovo? Sramota“

„Treća (ne)sreća - većina u Skupštini izglasala drastično poskupljenje odvoza smeća Zagrepčanima! Nakon dva neuspjela, skupštinska je većina iz trećeg pokušaja maloprije izglasala odluku kojom će Zagrepčanima odvoz smeća od 01.2.2020. poskupiti i više nego duplo u odnosu na sadašnje cijene!

Niti jedan razuman argument kojeg smo u trosatnoj raspravi sinoć iznijeli nisu željeli prihvatiti, pa su skupljanjem svoje većine, nakon što su u dva navrata ostali bez kvoruma, ipak uspjeli na silu izglasati ovu štetnu i potpuno nepravednu odluku!

Kvorum su si navukli na 26 (taman koliko im treba!), pa odradili igrokaz koji su si željeli, izglasali drastično poskupljenje uz podršku novih partnera na gradskoj razini koji su jučer glasali i za proračun za 2020. godinu.

Drastično poskupljenje je tu, za što? Za ovo? Sramota!“, objavio je na svojoj Facebook stranici Predsjednik zagrebačkog HNS-a i gradski zastupnik Tomislav Stojak.

Vrijeme je - Zagreb je spreman

Povodom današnje odluke zagrebačke Gradske skupštine Zagreb te zove za subotu 21. prosinca najavljuje prosvjed na Trgu bana Jelačića pod nazivom „Vrijeme je - Zagreb je spreman“.

„Ne želiš se gušiti u smeću i plaćati skuplje tuđu nesposobnost i nemar?
Ne želiš da prođe "sramotni" GUP?
Ne želiš da te "gradonačelnik" naziva pogrdnim imenima, a istovremeno tvojim novcem potkupljuje šaku jada koja odlučuje umjesto tebe?
Nemaš vremena i mogućnosti doći na Prosvjed radnim danom, a htio bi?
Ne želiš da ti netko devastira Medvednicu?
Ne želiš da ti netko "krade" Zagreb?
Evo ti prilike!
Subota, popodnevni sati-lampice najkorumpiranijeg Adventa svijetle na Trgu!
Okupimo se i viknimo:DOSTA JE.
OVO JE NAŠ GRAD!
MI ODLUČUJEMO!
Ne želimo se "bacati u Savu" kako poručuje Gradonačelnik.
Dosta je bilo samovolje, bahaćenja i teroriziranja gradonačelnika i 26 plaćenika iz gradske Skupštine!
21.12.2019.godine - Trg bana Jelačića u 16 sati!“

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb: Prosvjed protiv poskupljenja i kaosa sa smećem

Ako ne želite plaćati drastično veće mjesečne račune za otpad, koje gradonačelnik Bandić želi nametnuti i ogorčeni ste višegodišnjim nefunkcionalnim sustavom gospodarenja otpadom koji svakodnevno rezultira smećem po ulicama, požarima i namještanjem poslova, dođite na prosvjed.

U Zagrebu se smeće gomila, a odvoz će biti i tri puta skuplji!

Grad Zagreb i Zagrebački holding pripremili su konačnu odluku o cijenama odvoza otpada koje bi trebale vrijediti od sljedeće godine. Poskupljenje je više od svih dosadašnjih najava i predviđanja, javlja dnevnik 24 sata.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER