Na Fruškoj gori zasađeno 13.000 stabala hrasta

Najsretniji sudionici akcije su u nagradnom izvlačenju osvojili i ulaznice za jubilarni 20. Exit koji se održava od 9.-12. srpnja 2020. godine

Zahvaljujući brojnim ljubiteljima prirode, odnedavno je Fruška gora bogatija za 13.000 mladih stabala hrasta. Za veliku akciju sadnje, kao dijela EU projekta Natura2000, zaslužni su EXIT fondacija i Delegacija Europske unije u Srbiji, javlja Grad Novi Sad.

Zajednička inicijativa Delegacije EU u Srbiji i EXIT fondacije „Vrati prirodi, pridruži se i posadi drvo“ započela je na ovogodišnjem EXIT festivalu. Ovo je tek prva u nizu velikih ekoloških akcija Exita, koja akcijama pošumljavanja ujedno pokreće svoju veliku ekološku platformu pod simboličnim nazivom „Zelena Я:Evolucija“.

Cilj ove platforme je mobiliziranje javnosti i pokretanje masovnog pošumljavanja u Vojvodini i širom Srbije, gdje bi se uskoro trebalo zasaditi preko milijun stabala.

U akciji sadnje sudjelovalo je preko 400 osoba, a među njima i volonteri iz EXIT tima, EU Delegacije u Srbiji uz nazačnost predstavnika Ministarstva zaštite okoliša Republike Srbije te potporu Nacionalnog parka Fruška gora, Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Beogradu i Pokreta gorana Vojvodine.

Svim volonterima je bio osiguran prijevoz iz Beograda i Novog Sada, kao i osvježenje, hrana, suvenir i oprema potrebna za sadnju, a nakon uspješnog završetka akcije organizirano je druženje za sve sudionike. Najsretniji sudionici akcije su u nagradnom izvlačenju osvojili i ulaznice za jubilarni 20. Exit koji se održava od 9.-12. srpnja 2020. godine.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Izbrojat ćemo sva stabla na Fruškoj gori!

Članovi pokreta Obranimo šume Fruške gore intenzivno i na razne načine prosvjeduju protiv sječe šuma u Nacionalnom parku Fruška gora, no unatoč brojnim dopisima dostavljenim nadležnim državnim tijelima čini se da njihova reakcija u potpunosti izostaje. Sječa šume se i dalje nastavlja, a teška mehanizacija odvozi posječena stabla i uništava šumske planinarske staze kao da nije riječ o zaštićenoj prirodi jednog nacionalnog parka.

Kupovinom stabala na Fruškoj gori protiv sječe šuma

Iz pokreta Obranimo šume Fruške gore stigao nam je poziv za spas šuma i kupovinu stabala u Nacionalnom parku Fruška gora. Kupovinom jednog ili više stabala može se spriječiti sječa šuma i osigurati njihov spas za buduće generacije.

Sombor dobio prvi Park božićnih drvaca

Božićna drvca koja su tijekom proteklih blagdana krasila somborske domove odnedavno svoj život mogu nastaviti u Parku božićnih drvaca koji je uređen u blizini Rokovačke šumice, javlja portal Energetski portal.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER