Kupovinom stabala na Fruškoj gori protiv sječe šuma

Trebaju li šume NP Fruška gora stradati zbog lošeg upravljanja?

Iz pokreta Obranimo šume Fruške gore stigao nam je poziv za spas šuma i kupovinu stabala u Nacionalnom parku Fruška gora. Kupovinom jednog ili više stabala može se spriječiti sječa šuma i osigurati njihov spas za buduće generacije.

I dok cijeli svijet ubrzano sadi drveće s ciljem ublažavanja posljedica klimatskih promjena, šume u ovom dijelu svijeta nestaju još većom brzinom. Kako se navodi u obavijesti pokreta Obranimo šume Fruške gore, uprava NP Fruška gora sječom stabala i njihovom prodajom namjerava namiriti plaće svojih djelatnika. Koliko god pozadina ove situacije bila tužna ili otkrivala nesposobnost uprave NP Fruška gora u apliciranju za dobivanje sredstva EU fondova, sječa stabala u uvjetima gorućeg problema klimatske krize zadnje je rješenje kojeg bi se netko trebao dosjetiti.

Šume imaju ključnu ulogu u ublažavanju klimatskih promjena i vrlo su važne za upijanje ugljikovog dioksida, proizvodnju kisika i očuvanje biološke raznolikosti. Uostalom, onečišćenje zraka jedan je od najvećih okolišnih problema i uzrok velikog broja preuranjenih smrtnih slučajeva povezanih s kardiovaskularnim i respiratornim bolestima, što grijanje na drva u zimskim mjesecima samo dodatno pospješuje.

Pokret Obranimo šume Fruške gore stoga pokreće akciju otkupa šumskih stabala kako bi se spriječila njihova sječa. Građani se pozivaju da prema svojim financijskim mogućnostima za sebe, svoju obitelj i potomke otkupe po jedno ili više stabala, a mogu birati između stabala hrasta, bukve, graba i lipe. Ugrožavanje naše budućnosti sječom stabala i njihovom prodajom za ogrjev uistinu je nedopustivo, a pokret Obranimo šume Fruške gore trenutno obrađuje pristigle prijave i ponude te potom planira obilježiti šumska stabla imenima novih vlasnika.

U međuvremenu se očekuje reakcija uprave NP Fruška gora na alarmiranje javnosti zbog prekomjerne sječe šuma. Trajanje akcije nije ograničeno i provodit će se dok se ne otkupe sva stabla namijenjena za sječu.

Za sve dodatne informacije posjetite Facebook stranicu Pokret OŠFG.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Struka traži drugu ponovnu javnu raspravu o zagrebačkom GUP-u

S obzirom na očigledne nedostatke u pogledu usklađenosti Prijedloga izmjena i dopuna GUP-a Zagreb sa Zakonom o prostornom uređenju, uredbama, pravilnicima i planom šireg područja, kao i cijeli niz tehničkih nepravilnosti i međusobne neusklađenosti pojedinih dijelova plana, arhitekti i urbanisti okupljeni u šest strukovnih organizacija i ustanova traže da se njegov prijedlog nakon potrebnih korekcija uputi na drugu ponovnu javnu raspravu.

Zašto u Lidlu ne vole drveće?

Građanke i građani okupljeni oko platforme Pokreni Zabok već se nekoliko mjeseci bore kako bi se ostvarila inicijativa sadnje drveća kod trgovačkog centra Lidl u Zaboku. Iako od strane Grada Zaboka ne postoje zapreke za sadnju, a građani čak žele preuzeti trošak nabave sadnica i organizirati sadnju, iz uprave ovog trgovačkog lanca „vođenog misijom društveno odgovornog poslovanja“ uporno pristižu negativni odgovori.

Vratite magnoliju: Ne odustajemo od svog grada!

Gotovo svaka intervencija na zagrebačkim trgovima i parkovima zadnjih godina bila je korak unazad, gdje se javni prostor zaobilaženjem procedure, lošim rješenjima i zagovaranjem netransparentnih, nejasnih interesa zapravo malo po malo oduzima građanima, poručuju iz Inicijative „Vratite magnoliju“ i pozivaju na 26. po redu prosvjedno okupljanje srijedom ispred Meštrovićevog paviljona.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER