Kupovinom stabala na Fruškoj gori protiv sječe šuma

Trebaju li šume NP Fruška gora stradati zbog lošeg upravljanja?

Iz pokreta Obranimo šume Fruške gore stigao nam je poziv za spas šuma i kupovinu stabala u Nacionalnom parku Fruška gora. Kupovinom jednog ili više stabala može se spriječiti sječa šuma i osigurati njihov spas za buduće generacije.

I dok cijeli svijet ubrzano sadi drveće s ciljem ublažavanja posljedica klimatskih promjena, šume u ovom dijelu svijeta nestaju još većom brzinom. Kako se navodi u obavijesti pokreta Obranimo šume Fruške gore, uprava NP Fruška gora sječom stabala i njihovom prodajom namjerava namiriti plaće svojih djelatnika. Koliko god pozadina ove situacije bila tužna ili otkrivala nesposobnost uprave NP Fruška gora u apliciranju za dobivanje sredstva EU fondova, sječa stabala u uvjetima gorućeg problema klimatske krize zadnje je rješenje kojeg bi se netko trebao dosjetiti.

Šume imaju ključnu ulogu u ublažavanju klimatskih promjena i vrlo su važne za upijanje ugljikovog dioksida, proizvodnju kisika i očuvanje biološke raznolikosti. Uostalom, onečišćenje zraka jedan je od najvećih okolišnih problema i uzrok velikog broja preuranjenih smrtnih slučajeva povezanih s kardiovaskularnim i respiratornim bolestima, što grijanje na drva u zimskim mjesecima samo dodatno pospješuje.

Pokret Obranimo šume Fruške gore stoga pokreće akciju otkupa šumskih stabala kako bi se spriječila njihova sječa. Građani se pozivaju da prema svojim financijskim mogućnostima za sebe, svoju obitelj i potomke otkupe po jedno ili više stabala, a mogu birati između stabala hrasta, bukve, graba i lipe. Ugrožavanje naše budućnosti sječom stabala i njihovom prodajom za ogrjev uistinu je nedopustivo, a pokret Obranimo šume Fruške gore trenutno obrađuje pristigle prijave i ponude te potom planira obilježiti šumska stabla imenima novih vlasnika.

U međuvremenu se očekuje reakcija uprave NP Fruška gora na alarmiranje javnosti zbog prekomjerne sječe šuma. Trajanje akcije nije ograničeno i provodit će se dok se ne otkupe sva stabla namijenjena za sječu.

Za sve dodatne informacije posjetite Facebook stranicu Pokret OŠFG.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Potrebne su hitne akcije za očuvanje bioraznolikosti svjetskih šuma

Zbog zabrinjavajućih razmjera krčenja šuma i degradacije zemljišta hitno je potrebno provođenje mjera za očuvanje biološke raznolikosti svjetskih šuma, navodi se u novom izvještaju Ujedinjenih naroda objavljenom povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti.

Izbrojat ćemo sva stabla na Fruškoj gori!

Članovi pokreta Obranimo šume Fruške gore intenzivno i na razne načine prosvjeduju protiv sječe šuma u Nacionalnom parku Fruška gora, no unatoč brojnim dopisima dostavljenim nadležnim državnim tijelima čini se da njihova reakcija u potpunosti izostaje. Sječa šume se i dalje nastavlja, a teška mehanizacija odvozi posječena stabla i uništava šumske planinarske staze kao da nije riječ o zaštićenoj prirodi jednog nacionalnog parka.

Na Fruškoj gori zasađeno 13.000 stabala hrasta

Zahvaljujući brojnim ljubiteljima prirode, odnedavno je Fruška gora bogatija za 13.000 mladih stabala hrasta. Za veliku akciju sadnje, kao dijela EU projekta Natura2000, zaslužni su EXIT fondacija i Delegacija Europske unije u Srbiji, javlja Grad Novi Sad.

Zašto u Lidlu ne vole drveće?

Građanke i građani okupljeni oko platforme Pokreni Zabok već se nekoliko mjeseci bore kako bi se ostvarila inicijativa sadnje drveća kod trgovačkog centra Lidl u Zaboku. Iako od strane Grada Zaboka ne postoje zapreke za sadnju, a građani čak žele preuzeti trošak nabave sadnica i organizirati sadnju, iz uprave ovog trgovačkog lanca „vođenog misijom društveno odgovornog poslovanja“ uporno pristižu negativni odgovori.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER