Izbrojat ćemo sva stabla na Fruškoj gori!

Pokret Obranimo šume Fruške gore nastavlja svoju borbu za spas šuma

Članovi pokreta Obranimo šume Fruške gore intenzivno i na razne načine prosvjeduju protiv sječe šuma u Nacionalnom parku Fruška gora, no unatoč brojnim dopisima dostavljenim nadležnim državnim tijelima čini se da njihova reakcija u potpunosti izostaje. Sječa šume se i dalje nastavlja, a teška mehanizacija odvozi posječena stabla i uništava šumske planinarske staze kao da nije riječ o zaštićenoj prirodi jednog nacionalnog parka.

Kao što smo ranije izvijestili, uprava NP Fruška gora sječom stabala i njihovom prodajom namjerava namiriti plaće svojih djelatnika i ostale troškove poslovanja. „Oni toliko vole šume da bi ih stalno sjekli i to ne samo zbog osiguranja plaća, već i da spriječe ekološku katastrofu. Izgleda da je to neki novi pristup u teoriji i praksi zaštite zaštićenog područja prirode“, kažu u pokretu Obranimo šume Fruške gore.

Podsjetimo, pokret Obranimo šume Fruške gore uputio je poziv za spas šuma i kupovinu stabala u Nacionalnom parku Fruška gora kako bi se kupovinom jednog ili više stabala spriječila sječa šuma i osigurao njihov spas za buduće generacije. Akcija otkupa živih stabala pokrenuta je 25. srpnja ove godine te je objavljen prijedlog donacija za spas stabala hrasta, bukve, graba i lipe.

Građani su se u velikom broju odazvali pozivu da prema svojim financijskim mogućnostima za sebe, svoju obitelj i potomke otkupe po jedno ili više živih stabala, a među prvima je stigla ponuda Vojka Bernarda, predsjednika međunarodne organizacije za zaštitu prirode i okoliša Alpe Adria Green International, koji je ponudio otkup zrelog stabla hrasta u vrijednosti od 150 eura te ovlastio Ružu Helać, predsjednicu Vojvođanske zelene inicijative i predstavnika organizacije Alpe Adria Green za Srbiju da provede ovu aktivnost u njegovo ime.

„Ja sam odmah stupila u kontakt sa šefom komercijale JP Nacionalni park Fruška gora, poslala mu službeni dopis i zatražila da nas obavijesti o proceduri kupovine živih stabala i mogućnostima uplate sredstava iz inozemstva. U telefonskom razgovoru mi je rekao da za odobrenje mora pitati upravu jer im se do sada nitko nije javljao s takvim zahtjevom“, kaže Ruža Helać i dodaje kako povratna informacija ipak nikada nije stigla.

Pila je izgleda jedina procedura

Živo stablo hrasta nije moguće tako jednostavno kupiti kako bi se sačuvalo od sječe, što nesposobnu upravu ovog nacionalnog parka očito ne sprječava u nastavku uništavanja šumskog bogatstva.

Iz uprave Parka ipak je stigla obavijest o mogućnosti slanja zahtjeva Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode koji bi trebao odabrati određeno vrijedno stablo hrasta visokih bioloških i ekoloških karakteristika te ga staviti pod zaštitu. Pored stabla bi se stavila pločica s nazivom stabla i eventualno ime zaštitnika, u ovom slučaju Vojka Bernarda, predsjednika AAG.

„Dakle, nameće nam se zaključak da je jedina mogućnost za spas žive šume Fruške gore da najprije na neki način doznamo koliko stabala ima u šumama i da potom toliko pojedinaca pošalje zahtjeve na adresu Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Rezultat bi mogao biti takav da se svako stablo proglasi zaštićenim te da se tako sačuvaju šume Fruške gore za naše potomke“, kaže Dragana Arsić iz pokreta Obranimo šume Fruške gore te dodaje da će nadležna tijela nastojati uvjeriti kako jedan zahtjev vrijedi stotinu živih stabala.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kupovinom stabala na Fruškoj gori protiv sječe šuma

Iz pokreta Obranimo šume Fruške gore stigao nam je poziv za spas šuma i kupovinu stabala u Nacionalnom parku Fruška gora. Kupovinom jednog ili više stabala može se spriječiti sječa šuma i osigurati njihov spas za buduće generacije.

Na Fruškoj gori zasađeno 13.000 stabala hrasta

Zahvaljujući brojnim ljubiteljima prirode, odnedavno je Fruška gora bogatija za 13.000 mladih stabala hrasta. Za veliku akciju sadnje, kao dijela EU projekta Natura2000, zaslužni su EXIT fondacija i Delegacija Europske unije u Srbiji, javlja Grad Novi Sad.

Zašto u Lidlu ne vole drveće?

Građanke i građani okupljeni oko platforme Pokreni Zabok već se nekoliko mjeseci bore kako bi se ostvarila inicijativa sadnje drveća kod trgovačkog centra Lidl u Zaboku. Iako od strane Grada Zaboka ne postoje zapreke za sadnju, a građani čak žele preuzeti trošak nabave sadnica i organizirati sadnju, iz uprave ovog trgovačkog lanca „vođenog misijom društveno odgovornog poslovanja“ uporno pristižu negativni odgovori.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER