UNEP upozorava na plastičnu krizu u jugoistočnoj Aziji

Kako bismo postigli globalno rješenje problema otpada u oceanima, taj se problem najprije mora riješiti u zemljama jugoistočne Azije

Novim izvještajem Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) „Uloga ambalažnih propisa i standarda u razvoju kružnog gospodarstva“ utvrđeno je da neodgovarajući i manjkavi propisi koji se odnose na pakiranje proizvoda te njihovo slabo provođenje znatno otežavaju problem onečišćenja plastičnim otpadom u zemljama jugoistočne Azije.

U izvještaju „Uloga ambalažnih propisa i standarda u razvoju kružnog gospodarstva“ Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) navodi se da usklađeni i sveobuhvatni pravilnici o pakiranju proizvoda uvelike mogu pomoći u rješavanju problema plastičnog onečišćenja u zemljama jugoistočne Azije. Također, ovim se izvještajem sugerira kako bi se uvođenjem i primjenom standardiziranih tehnologija recikliranja te monitoringom trgovine plastičnim otpadom ostvarila korist za sve zemlje ASEAN-a (Savez država jugoistočne Azije).

„Jugoistočna Azija je primarni izvor i žrtva plastičnog otpada, koje onečišćuje oceane te prijeti ekosustavima, ugrožava sigurnost ljudske hrane, kao i egzistenciju onih koji ovise o uslugama morskog ekosustava“, rekla je Kakuko Nagatani-Yoshida, UNEP-ova regionalna koordinatorica za kemikalije, otpad i kvalitetu zraka. „Kako bismo postigli globalno rješenje problema otpada u oceanima, taj se problem najprije mora riješiti u ovoj regiji.“

Naime, preko polovice globalnog plastičnog otpada u svjetskim oceanima potječe iz samo pet zemalja, od kojih su četiri iz jugoistočne Azije. To onečišćenje ne predstavlja samo poguban utjecaj na okoliš u zemljama azijsko-pacifičke regije, već im nanosi ogromnu štetu u turizmu, ribarstvu i brodarskoj industriji koja iznosi oko 1,3 milijarde dolara godišnje.

Izvještaj „Uloga ambalažnih propisa i standarda u razvoju kružnog gospodarstva“ (The role of packaging Regulations and Standards in driving the Circular Economy) po prvi put omogućuje sveobuhvatno sagledavanje problematike ambalažnog otpada i njegovog zbrinjavanja u 10 zemalja jugoistočne Azije. Također, njime se problematika ovog područja uspoređuje s onom u zemljama EU-a i Japanu, čime se ukazuje na mogućnost postizanja održivijeg gospodarenja otpadom zahvaljujući postojanju nacionalnih ciljeva, sveobuhvatnog pristupa koji obuhvaća čitav životni ciklus proizvoda, kao i usvajanju propisa kojima se rješavaju osnovni uzroci problema.

UNEP-ov izvještaj objavljen je tijekom prvog godišnjeg skupa pod nazivom SEA of Solutions 2019, održanog uz podršku švedske vlade u organizaciji inicijative SEA Circular koju su pokrenuli UNEP i koordinacijsko tijelo za zaštitu obalnog i morskog okoliša jugoistočne Azije COBSEA.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Grad Beč pomaže poduzećima pogođenima krizom

Ulaganja su moguća prema određenim kriterijima pa će se inicijativom obuhvatiti isključivo tvrtke kojima su zbog trenutne situacije potrebna kratkoročna financijska sredstva, a koja dugoročno imaju dobre izglede da budu uspješna. Također, tvrtke trebaju biti prepoznatljiv dio bečkog identiteta i imati veliki značaj za gospodarstvo grada, kao i za gospodarsku i inovacijsku strategiju Beč 2030, a jedan od kriterija je i osiguranje odgovarajućeg broja radnih mjesta.

UN odlučio kontrolirati globalno odlaganje plastičnog otpada

Najveći proizvođači plastičnog otpada od sada će morati dobiti suglasnost prije izvoza svog toksičnog otpada, čime se najvećim uvoznicama – prvenstveno zemljama jugoistočne Azije, omogućuje znatno bolja kontrola i zaštita od odlaganja neželjenog plastičnog otpada.

Utjecaj plastike na klimatske promjene

Samo 2019. godine proizvodnja i spaljivanje plastike u atmosferu će dodati više od 850 milijuna metričkih tona stakleničkih plinova što je jednako onečišćenju iz 189 novih termoelektrana na ugljen snage 500 megavata, tvrdi se u novom izvješću „Plastika i klima: Skriveni troškovi plastičnog planeta“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER