UNEP upozorava na plastičnu krizu u jugoistočnoj Aziji

Kako bismo postigli globalno rješenje problema otpada u oceanima, taj se problem najprije mora riješiti u zemljama jugoistočne Azije

Novim izvještajem Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) „Uloga ambalažnih propisa i standarda u razvoju kružnog gospodarstva“ utvrđeno je da neodgovarajući i manjkavi propisi koji se odnose na pakiranje proizvoda te njihovo slabo provođenje znatno otežavaju problem onečišćenja plastičnim otpadom u zemljama jugoistočne Azije.

U izvještaju „Uloga ambalažnih propisa i standarda u razvoju kružnog gospodarstva“ Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) navodi se da usklađeni i sveobuhvatni pravilnici o pakiranju proizvoda uvelike mogu pomoći u rješavanju problema plastičnog onečišćenja u zemljama jugoistočne Azije. Također, ovim se izvještajem sugerira kako bi se uvođenjem i primjenom standardiziranih tehnologija recikliranja te monitoringom trgovine plastičnim otpadom ostvarila korist za sve zemlje ASEAN-a (Savez država jugoistočne Azije).

„Jugoistočna Azija je primarni izvor i žrtva plastičnog otpada, koje onečišćuje oceane te prijeti ekosustavima, ugrožava sigurnost ljudske hrane, kao i egzistenciju onih koji ovise o uslugama morskog ekosustava“, rekla je Kakuko Nagatani-Yoshida, UNEP-ova regionalna koordinatorica za kemikalije, otpad i kvalitetu zraka. „Kako bismo postigli globalno rješenje problema otpada u oceanima, taj se problem najprije mora riješiti u ovoj regiji.“

Naime, preko polovice globalnog plastičnog otpada u svjetskim oceanima potječe iz samo pet zemalja, od kojih su četiri iz jugoistočne Azije. To onečišćenje ne predstavlja samo poguban utjecaj na okoliš u zemljama azijsko-pacifičke regije, već im nanosi ogromnu štetu u turizmu, ribarstvu i brodarskoj industriji koja iznosi oko 1,3 milijarde dolara godišnje.

Izvještaj „Uloga ambalažnih propisa i standarda u razvoju kružnog gospodarstva“ (The role of packaging Regulations and Standards in driving the Circular Economy) po prvi put omogućuje sveobuhvatno sagledavanje problematike ambalažnog otpada i njegovog zbrinjavanja u 10 zemalja jugoistočne Azije. Također, njime se problematika ovog područja uspoređuje s onom u zemljama EU-a i Japanu, čime se ukazuje na mogućnost postizanja održivijeg gospodarenja otpadom zahvaljujući postojanju nacionalnih ciljeva, sveobuhvatnog pristupa koji obuhvaća čitav životni ciklus proizvoda, kao i usvajanju propisa kojima se rješavaju osnovni uzroci problema.

UNEP-ov izvještaj objavljen je tijekom prvog godišnjeg skupa pod nazivom SEA of Solutions 2019, održanog uz podršku švedske vlade u organizaciji inicijative SEA Circular koju su pokrenuli UNEP i koordinacijsko tijelo za zaštitu obalnog i morskog okoliša jugoistočne Azije COBSEA.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Zbog nedovoljnog recikliranja u austrijskim kućanstvima skrivene vrijedne sirovine

Prodajte, donirajte, odložite ili reciklirajte! Austrijske tvrtke za gospodarenje otpadom pozivaju stanovništvo na veliko čišćenje. Nedavno istraživanje VOEB-a pokazuje da 80 posto Austrijanaca čuva odjeću, mobitele, dječje igračke ili kućanske aparate iako im više nisu potrebni. Kružno gospodarstvo tako gubi vrijedne sirovine.

Plastična kriza nesrazmjerno pogađa marginalizirane skupine

Ranjive zajednice snose nesrazmjeran teret degradacije okoliša uzrokovane plastičnim onečišćenjem, a rješavanje tog problema, osiguranje ljudskih prava, zdravlja i dobrobiti ljudi zahtijeva hitnu akciju, navodi se u novom izvješću UN-a objavljenom u utorak.

UN odlučio kontrolirati globalno odlaganje plastičnog otpada

Najveći proizvođači plastičnog otpada od sada će morati dobiti suglasnost prije izvoza svog toksičnog otpada, čime se najvećim uvoznicama – prvenstveno zemljama jugoistočne Azije, omogućuje znatno bolja kontrola i zaštita od odlaganja neželjenog plastičnog otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER