Trogir je nakon nekoliko desetljeća dobio novu javnu česmu

Voda za sve!

Nekoliko desetljeća nakon uklanjanja starih česmi, Trogir je konačno dobio prvu novu javnu česmu koja je postavljena na novouređenom trgu ispred trogirske ribarnice, javlja Građanska akcija Trogir (GAT).

Građanska akcija Trogir (GAT) je 2017. godine pokrenula inicijativu za povratak javnih česmi u Trogiru, a pohvalno je što ih je u tome podržala trogirska gradska uprava. U skladu s prošlogodišnjom preporukom Europske komisije za veću dostupnost besplatne pitke vode u javnim prostorima urbanih sredina, trogirska gradska uprava je imenovala stručnu radnu skupinu koja je pripremila smjernice za realizaciju inicijative za povratak punktova s besplatnom pitkom vodom u Trogiru.

Ne treba posebno isticati kako je pristup kvalitetnim osnovnim uslugama, uključujući i pristup vodi, jedno je od načela europskog stupa socijalnih prava, a javne česme s pitkom vodom predstavljaju komunalni, javno-zdravstveni i civilizacijski standard. U slučaju Trogira, kao i drugih povijesnih gradova u Dalmaciji, one su svakako i dio bogate urbane tradicije.

  • Foto: Facebook / Građanska akcija Trogir (GAT)

Zahvajujući inicijativi Građanske akcije Trogir (GAT), nekoliko desetljeća nakon što su uklonjene stare česme, Trogir je konačno dobio prvu novu javnu česmu koja je postavljena na novouređenom trgu ispred ribarnice. U GATU-u nastavljaju s aktivnostima na postavljanju dodatnih javnih česmi te najavljuju kako je jedna planirana u sklopu preuređenja lučice, a prioritet bi svakako trebala biti i trogirska riva.

Do objave vijesti o postavljanju novih javnih česmi s besplatnom pitkom vodom u Trogiru i drugim hrvatskim gradovima, pročitajte kako se problem dostupnosti pitke vode rješava u Parizu, Londonu i Beču.

 

Podsjetimo, prvom uspješnom europskom građanskom inicijativom Right2Water prikupljeno je 1,6 milijuna potpisa podrške poboljšanju pristupa sigurnoj vodi za piće za sve Europljane. Stoga se preporukom Europske komisije pravo na pristup vodi nastoji zajamčiti svim građanima EU.

 

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Beograd konačno dobiva postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je skoro potpisivanje sporazuma o projektiranju, financiranju i izgradnji prve faze postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u beogradskom naselju Veliko Selo na području gradske općine Palilula, objavljeno je na stranicama Grada Beograda.

U Parizu je besplatna pitka voda svugdje dostupna

Broj javnih česmi s pitkom vodom posljednjih se godina u francuskoj metropli konstantno povećava. Osim što služe za konzumaciju besplatne pitke vode na javnim površinama, njima će se uskoro osvježavati zrak i snižavati sve više ljetne temperature.

U Beču je pitka voda najbolje ljetno osvježenje

Bečani i njihovi gosti piju možda najkvalitetniju i najčistiju vodu u Europi, koja dolazi izravno s Alpa iz austrijskih pokrajina Donja Austrija i Štajerska, a u ovim vrućim ljetnim mjesecima baš nitko ne može ostati žedan. Naime, Beč svojim građanima i posjetiteljima nudi više od 900 javnih česmi s besplatnom pitkom vodom, ravnomjereno raspoređenih širom grada.

Vatrogasni hidranti mogu postati česme s pitkom vodom

U urbanom prostoru vatrogasni hidranti najčešće predstavljaju zanemareni dio gradske infrastrukture čiji bi se potencijal mogao itekako svrsishodnije iskoristiti. Jednu od mogućnosti ponudio je student dizajna Dimitri Nassisi koji je osmislio novi izgled hidranta i izvor pitke vode u gradovima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER