Velika akcija pošumljavanja Beograda počinje 17. studenog

Sadnja drveća je aktualna tema i kod naših susjeda

U nedjelju 17. studenog započinje velika akcija pošumljavanja Beograda pod nazivom „Zasadi drvo“ uz istovremeno održavanje akcije „Drvo generacije“ kojom će prvašići u dvorištima svih beogradskih osnovnih škola posaditi po jedno drvo te se o njemu brinuti tijekom osam godina školovanja, javlja Energetski portal.

Prema riječima člana beogradskog Gradskog vijeća Dragomira Petronijevića, svaka će sljedeća generacija imati svoje drvo s posebnim imenom, a osobe iz javnog života pozivat će građane na sudjelovanje u akciji i sadnju drveća na javnim površinama.

„Urbanističkim planovima određene su zelene zone i mjesta gdje je predviđena sadnja drveća. Radimo na povećanju zelenih površina i cilj nam je postizanje udjela do 25 posto gradske površine, što je vrlo ambiciozno, ali je izvedivo ako se svi udružimo i ako se u akciju uključe gospodarstvenici i velike tvrtke“, rekao je Petronijević.

Grad Beograd je potvrdio svoju potporu svim osnovnim školama te se očekuje kako će drveće biti posađeno u dvorištima svih 197 beogradskih osnovnih škola do ožujka 2020. godine, kada se završava prva akcija „Drvo generacije”.

Također, svi građani koji žele sudjelovati u akciji sadnje mogu se prijaviti komunalnoj gradskoj tvrtki „Zelenilo – Beograd“ te odabrati mjesto i vrstu sadnice, a akciju pomaže i tvrtka „Srbijašume“.

„Na ideju za realizaciju ove akcije došli smo nakon poplava u Borči, kada smo vidjeli kako se odnosimo prema okolišu, prema kanalima koji su zatrpani te smo stoga započeli s edukacijom o gospodarenju otpadom. U akciji pošumljavanja grada, kao i u akciji „Drvo generacije” sudjelovat će i velik broj osoba iz javnog života, brojni glumci i glazbenici, te vjerujemo kako će njihova popularnost među djecom i građanima utjecati na dobar odaziv građana“, zaključio je Petronijević.

Energetski portal / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kako je jedna laguna postala prva linija obrane od klimatskih promjena

Stanovništvo na albanskoj obali Jadranskog mora se s ozbiljnom prijetnjom podizanja razine mora suočava već duži niz godina, no čini se kako je za jedan dio obale pronađeno prirodno rješenje koje albanska vlada koristi uz pomoć Globalnog fonda za okoliš i UN-ovog Programa za okoliš.

Četvrta „Aleja prvašića“ sadi se u Cvetkoviću

„Aleja prvašića“ je projekt sadnje linijskog drvoreda, svojevrsnog spomenika budućim generacijama. Naime, svi jaskanski prvi razredi svake godine sade svoje stablo i tako ostavljaju jedinstven trag na početku svog školovanja.

Na Fruškoj gori zasađeno 13.000 stabala hrasta

Zahvaljujući brojnim ljubiteljima prirode, odnedavno je Fruška gora bogatija za 13.000 mladih stabala hrasta. Za veliku akciju sadnje, kao dijela EU projekta Natura2000, zaslužni su EXIT fondacija i Delegacija Europske unije u Srbiji, javlja Grad Novi Sad.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER