Velika akcija pošumljavanja Beograda počinje 17. studenog

Sadnja drveća je aktualna tema i kod naših susjeda

U nedjelju 17. studenog započinje velika akcija pošumljavanja Beograda pod nazivom „Zasadi drvo“ uz istovremeno održavanje akcije „Drvo generacije“ kojom će prvašići u dvorištima svih beogradskih osnovnih škola posaditi po jedno drvo te se o njemu brinuti tijekom osam godina školovanja, javlja Energetski portal.

Prema riječima člana beogradskog Gradskog vijeća Dragomira Petronijevića, svaka će sljedeća generacija imati svoje drvo s posebnim imenom, a osobe iz javnog života pozivat će građane na sudjelovanje u akciji i sadnju drveća na javnim površinama.

„Urbanističkim planovima određene su zelene zone i mjesta gdje je predviđena sadnja drveća. Radimo na povećanju zelenih površina i cilj nam je postizanje udjela do 25 posto gradske površine, što je vrlo ambiciozno, ali je izvedivo ako se svi udružimo i ako se u akciju uključe gospodarstvenici i velike tvrtke“, rekao je Petronijević.

Grad Beograd je potvrdio svoju potporu svim osnovnim školama te se očekuje kako će drveće biti posađeno u dvorištima svih 197 beogradskih osnovnih škola do ožujka 2020. godine, kada se završava prva akcija „Drvo generacije”.

Također, svi građani koji žele sudjelovati u akciji sadnje mogu se prijaviti komunalnoj gradskoj tvrtki „Zelenilo – Beograd“ te odabrati mjesto i vrstu sadnice, a akciju pomaže i tvrtka „Srbijašume“.

„Na ideju za realizaciju ove akcije došli smo nakon poplava u Borči, kada smo vidjeli kako se odnosimo prema okolišu, prema kanalima koji su zatrpani te smo stoga započeli s edukacijom o gospodarenju otpadom. U akciji pošumljavanja grada, kao i u akciji „Drvo generacije” sudjelovat će i velik broj osoba iz javnog života, brojni glumci i glazbenici, te vjerujemo kako će njihova popularnost među djecom i građanima utjecati na dobar odaziv građana“, zaključio je Petronijević.

Energetski portal / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Četvrta „Aleja prvašića“ sadi se u Cvetkoviću

„Aleja prvašića“ je projekt sadnje linijskog drvoreda, svojevrsnog spomenika budućim generacijama. Naime, svi jaskanski prvi razredi svake godine sade svoje stablo i tako ostavljaju jedinstven trag na početku svog školovanja.

Na riječkom Kampusu zasađena aleja drena

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održana je akcija ozelenjavanja Kampusa kojom je zasađena aleja drena u Ulici Radmile Matejčić, ispred zgrade sveučilišnih odjela. Na Sveučilištu poručuju kako je ovo tek početak ozelenjavanja Kampusa, koje će se nastaviti provoditi po fazama i kalendaru sadnje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER