Incijativa za povratak drvoreda s istočne strane Marohnićeve ulice

U vremenu u kojem živimo svako stablo je bitno!

Građanska platforma 1POSTOZAGRAD uputila je Mjesnom odboru Cvjetno naselje, Vijeću gradske četvrti Trnje, Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet te tvrtki Zrinjevac zahtjev za vraćanje drvoreda u zeleni pojas s istočne strane Marohnićeve ulice.

Zahtjev građanske platforme 1POSTOZAGRAD prenosimo u cijelosti:

„Poštovani, ovime molimo da se vrati drvored koji je postojao u zelenom pojasu s istočne strane Maronićeve ulice. Naime, drvored je posječen prilikom izgradnje tamošnjeg poslovnog kompleksa, no nakon što je objekt dovršen, drvored nije vraćen. Od tada je prošlo više od desetljeća.

Molimo da se taj propust sada ispravi, a mjesto koje je urbanistički predviđeno za drvored i na kojem je on desetljećima rastao ponovo taj drvored dobije.

Zasađena stabla uz izuzetno prometnu ulicu direktno bi doprinosila smanjuju zagađenja bukom - koje se direktno veže uz npr. srčana oboljenja.

Uz to, stabla općenito doprinose i bioraznolikosti, pročišćivanju zraka, regulaciji temperature i vlažnosti, reduciranju prašine (koja se direktno veže uz npr. respiratorne probleme) i smanjenju radijacije te bi ljeti stvarala hlad iznad nogostupa.

Stabla u gradu čine izuzetno važni dio javnozdravstvene infrastrukture i svako stablo čini razliku. Utoliko apeliramo da se drvored vrati na svoje mjesto, sve kako bi što prije ispunjavao svoju svrhu.

Ponovo ističemo da se radi o lokaciji na kojoj je drvored urbanistički predviđen, gdje je  desetljećima već bio rastao i gdje molimo da ga se sada vrati.

Na vašem ljubaznom angažmanu na boljitku Zagreba unaprijed zahvaljujemo.

S poštovanjem,

1POSTOZAGRAD

 

1POSTOZAGRAD je građanska platforma usmjerena na poboljšanja grada i javna dobra. 1POSTOZAGRAD nije udruga, nema proračun niti raspolaže ikakvim sredstvima. Sav angažman na poboljšanjima Zagreba provodi se isključivo kroz počasni rad tj. volonterski.

 

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Povratak drvoreda u Marohnićevu ulicu

Zahvaljujući inicijativi građanske platforme 1POSTOZAGRAD za povratak drvoreda u zeleni pojas s istočne strane zagrebačke Marohnićeve ulice, stigla je povratna informacija Vijeća Mjesnog odbora Cvjetno naselje prema kojoj je sadnja uvrštena u male komunalne akcije za 2020. godinu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER