Beba kornjače uginula zbog 104 komadića plastike u utrobi

Malena kornjača još je jedna žrtva plastičnog onečišćenja oceana

Nažalost, svoje životno putovanje u Atlantskom oceanu ne započnu sve bebe kornjače koje se izlegu na plažama Floride. Ova malena kornjača, pronađena s čak 104 komadića plastike u svojoj utrobi, tužni je podsjetnik da svi trebamo maksimalno smanjiti upotrebu plastike te sačuvati naša mora i oceane od plastičnog onečišćenja.

Malenu kornjaču pronašli su stručnjaci iz Centra za zaštitu prirode Gumbo Limbo u Boca Ratonu, sjeverno od Miamija, koji su obavili i obdukciju kako bi utvrdili uzrok njenog uginuća. Kako je izvijestio HuffPost, početkom mjeseca listopada kreće izlijeganje mladih kornjača na plažama Floride, nakon čega slijedi njihov životni put prema vodama Atlantskog oceana. Nažalost, neke mlade kornjače u tome ne uspijevaju i ostanu na plažama.

U tom se slučaju za mlade kornjače brinu stručnjaci iz Centra za zaštitu prirode Gumbo Limbo, ali unatoč njihovoj pomoći za mnoge od njih već je kasno. Mlada kornjača s fotografije jedna je od tih nesretnih životinja koja nije imala sreće. „Bila je slaba i izmučena, odmah smo znali da neće preživjeti“, izjavila je za CNN Emily Mirowski, morska biologinja u centru.

„Jedan od problema plastičnog onečišćenja oceana je u tome što se sitne čestice plastike zadržavaju i na algama, a bebe kornjače mikroplastiku u morskim algama često zamjenjuju za hranu“, pojasnila je Mirowski.

Zbog prisutnosti plastičnog otpada u njihovoj utrobi, bebe kornjače imaju osjećaj sitosti te se stoga ne hrane pravilno, pate od nedostatka nutrijenta i na kraju umiru. Životinje ugrožene plastičnim onečišćenjem oceana najčešće nisu u stanju probaviti plastiku koju progutaju, što rezultira unutarnjim krvarenjem, intestinalnom okluzijom i smrću.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Croatia: Full Of Plastic!“

U Hrvatskoj ćemo još pričekati na zabranu plastičnih vrećica i ostalih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu te se nećemo svrstati uz bok država članica EU-a i ostatka svijeta koje su uvođenjem zabrane odlučile utjecati na rješavanje plastične krize.

Tjedno pojedemo jednu kreditnu karticu!

Nedavno provedeno istraživanje pokazuje veliku mogućnost da tjedno u svoj organizam unosimo prosječno pet grama plastike, što je proporcionalno količini plastike u jednoj kreditnoj kartici. Dalbergova analiza provedena na australskom Sveučilištu u Newcastleu navodi da svaka osoba tjedno unese oko 2.000 komadića plastike u svoje tijelo. Na mjesečnoj razini to doseže 21 gram, a godišnje naša konzumacija plastike iznosi čak 250 grama.

Stotine morskih kornjača žrtve meksičkih krivolovaca

Meksičke vlasti pronašle su na površini meksičkog Pacifika oko tri stotine uginulih morskih kornjača i potvrdile kako je riječ o ugroženoj vrsti maslinastih pacifičkih želvi (Lepidochelys olivacea), javlja Angence France-Presse.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER