Beba kornjače uginula zbog 104 komadića plastike u utrobi

Malena kornjača još je jedna žrtva plastičnog onečišćenja oceana

Nažalost, svoje životno putovanje u Atlantskom oceanu ne započnu sve bebe kornjače koje se izlegu na plažama Floride. Ova malena kornjača, pronađena s čak 104 komadića plastike u svojoj utrobi, tužni je podsjetnik da svi trebamo maksimalno smanjiti upotrebu plastike te sačuvati naša mora i oceane od plastičnog onečišćenja.

Malenu kornjaču pronašli su stručnjaci iz Centra za zaštitu prirode Gumbo Limbo u Boca Ratonu, sjeverno od Miamija, koji su obavili i obdukciju kako bi utvrdili uzrok njenog uginuća. Kako je izvijestio HuffPost, početkom mjeseca listopada kreće izlijeganje mladih kornjača na plažama Floride, nakon čega slijedi njihov životni put prema vodama Atlantskog oceana. Nažalost, neke mlade kornjače u tome ne uspijevaju i ostanu na plažama.

U tom se slučaju za mlade kornjače brinu stručnjaci iz Centra za zaštitu prirode Gumbo Limbo, ali unatoč njihovoj pomoći za mnoge od njih već je kasno. Mlada kornjača s fotografije jedna je od tih nesretnih životinja koja nije imala sreće. „Bila je slaba i izmučena, odmah smo znali da neće preživjeti“, izjavila je za CNN Emily Mirowski, morska biologinja u centru.

„Jedan od problema plastičnog onečišćenja oceana je u tome što se sitne čestice plastike zadržavaju i na algama, a bebe kornjače mikroplastiku u morskim algama često zamjenjuju za hranu“, pojasnila je Mirowski.

Zbog prisutnosti plastičnog otpada u njihovoj utrobi, bebe kornjače imaju osjećaj sitosti te se stoga ne hrane pravilno, pate od nedostatka nutrijenta i na kraju umiru. Životinje ugrožene plastičnim onečišćenjem oceana najčešće nisu u stanju probaviti plastiku koju progutaju, što rezultira unutarnjim krvarenjem, intestinalnom okluzijom i smrću.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Rajski otok“ suočava se s najgorom ekološkom krizom u svojoj povijesti

Istjecanje nafte iz japanskoga broda MV Wakashio, koji se 25. srpnja nasukao na koraljni greben na Mauricijusu, prijeti najvećom ekološkom katastrofom u povijesti otoka te ugrožava koralje, ribe i ostali morski život u ovom dijelu Indijskog oceana, kao i cjelokupno gospodarstvo, sigurnost opskrbe hranom i zdravlje lokalnog stanovništva.

Podcjenjujemo li količinu mikroplastike u oceanima?

Nakon što je nedavno otkrivena dosad najviša razina mikroplastike na morskom dnu, novo istraživanje pokazuje da u oceanima može biti daleko više mikroplastike nego što je prvotno procijenjeno.

Prijeti nam trostruko veća količina plastike u oceanima i to već za 20 godina

Hoćemo li se unatoč postignutom napretku ipak gušiti u morima plastike i jesu li svi dosadašnji napori uloženi u zaustavljanje porasta plastičnog onečišćenja bili uzaludni? Prema izvještaju „Breaking the plastic wave“ („Razbijanje plastičnog vala“) prijeti nam enormno povećanje plastičnog otpada u svjetskim morima i oceanima čija bi se količina u sljedećih 20 godina mogla gotovo utrostručiti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER