Stotine morskih kornjača žrtve meksičkih krivolovaca

Oko tri stotine morskih kornjača rijetke vrste uhvaćeno je i ugušeno u ribarskim mrežama meksičkih krivolovaca

Meksičke vlasti pronašle su na površini meksičkog Pacifika oko tri stotine uginulih morskih kornjača i potvrdile kako je riječ o ugroženoj vrsti maslinastih pacifičkih želvi (Lepidochelys olivacea), javlja Angence France-Presse.

Kornjače su uginule uslijed utapanja prije otprilike osam dana jer su uhvaćene zabranjenim ribarskim mrežama dugim oko 120 metara“, izvijestio je meksički Savezni ured za zaštitu okoliša.

Leševi kornjača pronađeni su u naprednom stanju dekompozicije, stoji u izvještaju meksičkih vlasti, a kako bi se izbjegao rizik kontaminacije okoliša, morske kornjače zakopane su u dvije jame.


Uginule kornjače snimila je civilna zaštita meksičke savezne države Oaxaca kod Puerto Escondide / Fotografija: AFP

Ovo nije prvi put da se dogodio ovakav incident. Dana 17. kolovoza, meksička vlada izvijestila je da su na plažama u Chiapasu pronađene 122 uginule kornjače, a oko 10 posto kornjača imalo je prostrijelne rane na glavi ili oklopu.

Kazne za krivolov i ilegalnu trgovinu proizvoda izrađenih od morskih kornjača mogu iznositi i do devet godina zatvora. Unatoč tomu, ilegalna trgovina jajma morskih kornjača, kojima se pripisuju afrodizijačka svojstva, nastavlja se i dalje.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Podcjenjujemo li količinu mikroplastike u oceanima?

Nakon što je nedavno otkrivena dosad najviša razina mikroplastike na morskom dnu, novo istraživanje pokazuje da u oceanima može biti daleko više mikroplastike nego što je prvotno procijenjeno.

Ugrožene morske kornjače „zavladale“ praznom brazilskom plažom

Bio je to spektakl bez gledatelja! Mjere opreza radi sprječavanja širenja epidemije koronavirusa ispraznile su brazilsku plažu na kojoj se u ovo doba godine uobičajeno okuplja velik broj znatiželjnika koji prate izlijeganje mladih morskih kornjača. Rođenju 97 mladih karetnih želvi ili „tartarugas-de-pente“ kako iz nazivaju u Brazilu, moglo je prisustvovati svega nekoliko osoba.

Ugrožene vrste sredozemnih kornjača vraćaju se na Cipar

Glavate i goleme želve vrste su sredozemnih kornjača čije su se populacije naglo smanjile zbog izlovljavanja u prvoj polovici prošlog stoljeća. Plaža Lara na Cipru mjesto je gdje ove kornjače polažu svoja jaja već tisućama godina. Kako bi se povratila izgubljena populacija ugroženih kornjača, Cipar je 1978. godine uveo program zaštite ove dvije vrste kornjača, a pozitivni rezultati programa danas su itekako vidljivi.

Povratak ugroženih vrsta morskih sisavaca i kornjača

Rezultati studije koju su proveli američki znanstvenici iz Centra za biološku raznolikost potvrđuju kako se provođenjem strožeg zakona zaštite i pažljivijim upravljanjem oporavilo više od 75 posto ugroženih vrsta morskih sisavaca i kornjača.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER