Beč dobiva potpuno automatizirane vlakove podzemne željeznice

Početak putničkog prijevoza očekuje se 2022. godine

U Beču je započela proizvodnja novih potpuno automatiziranih vlakova podzemne željeznice koji bi od 2022. godine trebali prometovati novoizgrađenom bečkom linijom metroa U5.

Isporuka prvih vlakova koji se proizvode u Siemensovim pogonima u bečkom Simmeringu trebala bi biti u drugoj polovici 2020. godine. Vlakovi će se potom tijekom 2021. testirati i na drugim linijama bečke podzemne željeznice, no bez putnika. Prvi putnici novim bi se vlakovima trebali voziti tek 2022. godine.

Kako se ističe u bečkoj gradskoj upravi, novi potpuno automatizirani vlakovi kakvi već prometuju Parizom i Barcelonom nisu samo sigurniji za putnike zbog zaštitnih ograda na samim stanicama metroa, nego su i bitno ulaganje u zaštitu okoliša.

  • Foto: Wiener Linien / Zinner

Čak devedeset posto materijala koji će se koristiti u izradi novih bečkih vlakova moći će se reciklirati. Vlakovi će biti izrađeni od laganih materijala, a sjedala od visoko kvalitetne obložene šperploče. Rasvjeta vlakova i energetski učinkovit sustav grijanja i klimatizacije omogućit će osim toga nevjerojatno nizak stupanj potrošnje energije. Ugradnjom elektrodinamičkog sustava kočenja postići će se 90-postotni povrat kočione energije u sustav opskrbe energijom.

Novi su vlakovi u potpunosti prilagođeni bečkoj podzemnoj željeznici, a moći će funkcionirati s upravljačkom kabinom i bez nje tj. manualno, poluautomatizirano i potpuno automatizirano.

>>> Pročitajte još >>> Bečki javni prijevoz obara sve rekorde

  • Novi dizajn stanica podzemne željeznice na liniji U5 / Izvor: YF Architekten & Franz Architekten / Wiener Linien

Treća generacija bečke podzemne željeznice

Podsjetimo, prošle godine započela je realizacija jednog od najvažnijih projekata bečkog javnog prijevoza i to spajanje postojeće linije podzemne željeznice U2 s novom linijom U5. Dugo očekivana nova linija U5 će dijelom preuzeti postojeću trasu linije U2 između stanica Karlsplatz i Rathaus te će se za početak proširiti do nedalekog trga Frankhplatz. Za liniju U2 planira se posve nova ruta, a navedeno proširenje bečke podzemne željeznice i nove linije U5 planira se realizirati do 2024. godine, dok se u budućnosti očekuje i njezino daljnje proširenje u pravcu Elterleinplatz u 17. bečkom okrugu.

Novi vlakovi naziva X-Wagen predstavljaju potpuno novu generaciju bečke podzemne željeznice, a bit će u potpunosti prilagođeni automatskom upravljanju na novoj liniji U5, kao i na drugim linijama s upravljačkim programima.

EurocommPR / S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečki javni prijevoz obara sve rekorde

Vlakovi podzemne željeznice, autobusi i tramvaji bečkog javnog prijevoza (Wiener Linien) u protekloj su godini prešli gotovo 78 milijuna kilometara!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER