Započeli radovi na širenju mreže metroa u Beču

Korištenjem javnog prijevoza emisija CO2 bi se u Beču ubuduće mogla smanjiti za čak 75.000 tona godišnje

Produženje linije metroa U2 i izgradnja nove linije U5 najveći je infrastrukturni projekt u austrijskoj metropoli koji će u velikoj mjeri doprinijeti i zaštiti klime

Svečanim polaganjem kamena temeljca na budućoj metro stanici Frankhplatz nove linije U5 proteklog je tjedna označen početak radova na širenju mreže metroa u Beču. Riječ je o produženju linije U2 te izgradnji nove linije U5 u sklopu čega će bečka podzemna željeznica dobiti 11 novih stanica i dodatnih 9 kilometara. Prvi je to veliki projekt širenja mreže metroa u središtu glavnog grada Austrije nakon izgradnje linije U3 u 90-im godinama prošlog stoljeća te najveći infrastrukturni projekt u Beču.

  • Vizualizacija stanice Frankhplatz nove metro linije U5 u Beču © OLN - Office Le Nomade / LINIENDESIGN U5 © ARGE YF architekten ZT GmbH & Franz&Sue ZT GmbH

Novom tirkiznom linijom U5 i produženjem ljubičaste linije U2 znatno će se povećati kapaciteti cijele mreže bečkog javnog prijevoza koji će moći primiti 300 milijuna dodatnih putnika godišnje. Ovaj bi projekt u velikoj mjeri trebao doprinijeti i zaštiti klime. Korištenjem javnog prijevoza umjesto osobnih automobila emisija ugljikovog dioksida u Beču ubuduće bi se mogla smanjiti za čak 75.000 tona godišnje. Toliku bi količinu CO2 moglo upiti približno 6 milijuna tridesetogodišnjih stabala, što otprilike odgovara šumi veličine bečkog gradskog okruga Donaustadt. Ovaj projekt također je važan s gospodarskog aspekta jer će osigurati ukupno 30.000 radnih mjesta u glavnom gradu Austrije.

  • Novi dizajn stanica podzemne željeznice na liniji U5 / © OLN - Office Le Nomade / LINIENDESIGN U5 © ARGE YF architekten ZT GmbH & Franz&Sue ZT GmbH / Izvor: Wiener Linien

Treća generacija bečke podzemne željeznice

Realizacijom ovog važnog bečkog projekta postojeća linija podzemne željeznice U2 spojit će se s dugo očekivanom novom linijom U5, koja će dijelom preuzeti postojeću trasu linije U2 između stanica Karlsplatz i Rathaus, a trebala bi biti duga 5 kilometara i imati osam postaja. Osim toga, Beč će tako dobiti i prvu potpuno automatiziranu liniju metroa. Linija U5 trebala biti puštena u promet 2026., za početak do trga Frankhplatz, dok se u budućnosti očekuje i njezino daljnje proširenje u pravcu Elterleinplatz u 17. bečkom okrugu (>>> pogledajte video). Radovi na produženju linije U2 prema jugu do stanice Matzleinsdorfer Platz u okrugu Favoriten trebali biti završeni 2028. godine. Ukupna vrijednost cijelog projekta iznosi 2,1 milijardu eura, a financiraju ga austrijska vlada, Grad Beč i bečko poduzeće za javni prijevoz Wiener Linien.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zbog ovih ćete stanica metroa poželjeti (ponovno) otputovati u Napulj

Radovi na izgradnji nove stanice Capodichino linije 1 napuljske podzemne željeznice privode se kraju. Stanica će od 2024. godine središte Napulja povezivati sa zračnom lukom, a godišnje će opsluživati ​​60 milijuna putnika. Punom parom radi se i na stanicama Centro Direzionale i Tribunale, koje bi trebale biti dovršene u roku od šest mjeseci.

Bečki javni prijevoz obara sve rekorde

Vlakovi podzemne željeznice, autobusi i tramvaji bečkog javnog prijevoza (Wiener Linien) u protekloj su godini prešli gotovo 78 milijuna kilometara!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER