Otvara se show room riječkog RiUse centra za ponovnu upotrebu otpadnih materijala

EU projekt Forget Heritage: izložbom radova od otpadne plastike otvara se show room riječkog RiUse centra za ponovnu upotrebu otpadnih materijala

U ponedjeljak 16. rujna 2019. godine u 20 sati, u podrumu RiHuba (Ivana Grohovca 1a) izložbom „Greška - Izložba eksperimentalnih radova“ otvara se tzv. show room riječkog RiUse centra.

RiUse centar je centar za ponovnu upotrebu, mjesto na kojem se od otpadnih materijala, u prvom redu plastike i drva, dizajniraju, razvijaju i stvaraju novi proizvodi. Centar se otvara u sklopu EU projekta Forget Heritage, a vodi ga Savez udruga Molekula, koji je Grad Rijeka kao svog partnera odabrao na javnom natječaju. Centar trenutno djeluje na dvije lokacije: u prostoru bivšeg IVEX-ovog skladišta na Delti gdje se nalazi velika radionica, dok je tzv. show room smješten u prizemlju RiHuba.

EU projekt Forget Heritage, usmjeren je na prepoznavanje inovativnih, ponovljivih i održivih modela upravljanja kulturno-povijesnim lokalitetima i njihovom valorizacijom putem pokretanja kulturnih i kreativnih poduzetničkih inicijativa i sastavni je dio programskog pravca Europske prijestolnice kulture Slatko i slano.

Jedna od glavnih aktivnosti RiUse centra je recikliranje plastičnog i drvenog otpada. S tim ciljem, u sklopu EU projekta sufinanciranog 85 % iz EFRD fonda Interreg centralna Europa, Forget Heritage, koji Grad Rijeka provodi s nizom partnera iz europskih zemalja, RiUse centar nabavio je opremu potrebnu za recikliranje i osigurao sredstva za pomoć u radu i razvoju centra za ponovnu upotrebu.

Izložba „Greška - Izložba eksperimentalnih radova“ donosi radove nastale od otpadne plastike koristeći strojeve za recikliranje plastike.

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Split: Javna tribina o ponovnoj upotrebi predmeta

U ponedjeljak 26. studenog 2019. s početkom u 18.00 sati u splitskom Klubu zona (Info zona, Jerina ulica 1) održat će se javna tribina o ponovnoj upotrebi predmeta. Tribina se održava u sklopu aktivnosti projekta Otpad nije smeće, koji provode Grad Split i Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, a cilj projekta je educiranje građana o održivom gospodarenju otpadom.  

Prvi svjetski trgovački centar u kojem su svi proizvodi reciklirani

Veliki trgovački centri nisu baš uobičajeni primjeri održivosti. No ipak, jedan se švedski trgovački centar već nekoliko godina uspješno suprotstavlja masovnoj proizvodnji i konzumerizmu te mijenja ponašanje potrošača u smjeru održivosti i zaštite klime. Sve što se u ovom trgovačkom centru prodaje, proizvodi se isključivo od recikliranih materijala.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER