Slavno sveučilište izbacilo govedinu i janjetinu s jelovnika!

Sveučilište u Cambridgeu više ne koristi crveno meso za pripremu obroka i tako smanjuje razinu ugljika

Uvođenjem održive prehrane, koja ujedno znači ukidanje pripreme obroka od crvenog mesa, poboljšala se prehrana studenata i povećala zarada sveučilišnih ugostiteljskih usluga!

Jedno od najbogatijih i najslavnijih sveučilišta na svijetu, Sveučilište u Cambridgeu u Engleskoj, ukinulo je crveno meso u pripremi obroka na svim svojim prodajnim mjestima. Govedina i janjetina uklonjene su s jelovnika sveučilišnih kafića i kantina s ciljem edukacije zaposlenika i studenata o zdravom načinu prehrane kao načinu ublažavanja opasnih klimatskih promjena.

Također, u priopćenju se navodi kako će ova odluka uvelike smanjiti doprinos sveučilišnih ugostiteljskih usluga emisijama CO2 (University Catering Service - UCS) te smanjiti površinu poljoprivrednog tla potrebnu za prehranu studenata i zaposlenika.

U izvještaju o uvođenju održive prehrane na Sveučilište u Cambridgeu navodi se kako se značajno poboljšala raznolikost obroka u restoranima, i to posebno vegetarijanskih i veganskih alternativa. Osim toga, time je smanjena količina tla potrebnog za proizvodnju hrane i to za više od jedne četvrtine, smanjen je doprinos emisijama CO2 za više od jedne trećine, dok su istovremeno povećani prihodi od ugostiteljskih usluga!

Uvođenje održive prehrane utjecalo je i na značajno smanjenje količine otpada i bacanja hrane tijekom posljednjih 12 mjeseci, a valja napomenuti kako je s jelovnika izbačena i neodrživo ulovljena riba!

Andrew Balmford, stručnjak za očuvanje prirodnih resursa na Cambridgeu, rekao je kako je „teško zamisliti bilo kakvu drugu promjenu koja bi mogla donijeti tako velike prednosti u tako kratkom razdoblju.“

USC je također, uz godišnju organizaciju cateringa za 1.500 raznih događanja te upravljanje 14 sveučilišnih kafića i kantina, s ciljem zaštite okoliša pokrenuo i neke druge promjene u svom poslovanju. Primjerice, plastični se otpad nastoji smanjiti korištenjem Vegware ambalaže i potrošnih materijala koji se mogu kompostirati, a svojim gostima nudi popust za ponovnu upotrebu čaša te recikliranje ulja za kuhanje.

Promjene koje su uvedene u listopadu 2016. godine zahtijevale su dodatnu edukaciju kuhara i pomoć stručnjaka za zaštitu okoliša i energiju kako bi se za potrebe Sveučilišta u Cambridgeu osmislila posve nova i održiva prehrana.

Poticanje zdravog načina života

„Znao sam da trebamo učiniti više za aktivno poticanje potrošnje održivije hrane kako bismo smanjili naš štetni utjecaj na okoliš i potaknuli pozitivne promjene životnog stila koje pozitivno utječu na zdravlje i boljitak naših studenata i zaposlenika“, rekao je Nick White iz UCS-a. „Za nas je to značilo olakšavanje donošenja pravog izbora za naše korisnike i zato sam osjećao veliku odgovornost.“

Djelatnici UCS-a, većinom primarno osposobljenih za pripremu mesnih obroka, bili su uključeni u aktivnosti sastavljanja novog jelovnika i osmišljavanja novih obroka. Primjerice, rečeno im je kako promjena načina prehrane i ukidanje obroka od crvenog mesa rezultira 85 % manjim emisijama stakleničkih plinova (ugljikov dioksid i metan) te korištenjem 60 % manje vode i 85 % manje poljoprivrednih površina.

Kuhari su pohađali tečajeve veganske prehrane te su često posjećivali poznatu londonsku tržnicu Borough Market, gdje se za stanovnike Londona i brojne turiste priprema vegetarijanska i veganska hrana iz svih krajeva svijeta.

Sve ove promjene utjecale su na zadržavanje istog broja korisnika ugostiteljskih usluga, ali se zarada povećala za 2 % bez obzira na povećanje cijene hrane.

Dug put do promjene

Osim promjene prehrane, UCS je prestao prodavati jednokratne plastične boce i zamijenio ih sa staklenim bocama, limenkama ili biorazgradivim plastičnim bocama te tako godišnje spriječio nastanak otpada od oko 30.000 plastičnih boca.

„Ovaj izvještaj dokazuje kako ovakve akcije mogu biti ostvarive, ekološki učinkovite i profesionalne“, tvrdi profesor Balmford.

No, napori za promjenu načina prehrane čak 21.000 studenata i približno istog broja akademskog osoblja i zaposlenika na Sveučilištu u Cambridgeu nisu bili tako jednostavni. Većina koledža u Cambridgeu, koji čine sveučilište i raspoređeni su po gradu, imaju vlastite blagovaonice i restorane te pružaju obroke za studente i zaposlenike neovisno o UCS-u. Promjene u tim ugostiteljskim objektima tek trebaju započeti.

Žarko Šaravanja / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Potrebne su hitne akcije za očuvanje bioraznolikosti svjetskih šuma

Zbog zabrinjavajućih razmjera krčenja šuma i degradacije zemljišta hitno je potrebno provođenje mjera za očuvanje biološke raznolikosti svjetskih šuma, navodi se u novom izvještaju Ujedinjenih naroda objavljenom povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti.

IPCC upozorava na nužnost zaštite i održive uporabe tla

Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC - Intergovernmental Panel on Climate Change) nedavno je objavio izvještaj pod nazivom Special Report of Climate Change and Land koji ukazuje na sve veću izloženost tla utjecaju ljudi i klimatskih promjena te se njime poziva na bolje upravljanje i promjenu prehrane svjetske populacije.

Javne škole u New Yorku pridružuju se pokretu Ponedjeljak bez mesa

Poznato je kako Amerikanci svojim načinom prehrane i pretjeranim konzumiranjem govedine osjetno povećavaju emisije stakleničkih plinova. Jedno od novijih istraživanja pokazalo je kako 20 posto Amerikanaca koji svakodnevno konzumiraju govedinu uzrokuje čak 46 posto ukupnih emisija stakleničkih plinova povezanih s vrstom prehrane.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER