Predstavljeno prvih 9 od 22 nova autobusa riječkog Autotroleja

Vozila su sufinancirana sredstvima europskih fondova i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Na riječkom Korzu danas je predstavljeno prvih devet od ukupno 22 nova autobusa Autotroleja, vrijednih ukupno 48,5 milijuna kuna te sufinanciranih sredstvima europskih fondova i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Riječ je o devet niskopodnih dizelskih autobusa marke MAN snage motora 235 kw, dužine 12 metara s 36 sjedala i 80 putničkih mjesta, koji će se zahvaljujući svojim tehničkim karakteristikama moći koristiti na prometnicama grada i okolice. Autobusi imaju sustav video nadzora sa četiri kamere za nadzor putničkog prostora, jedne kamere za nadzor vožnje unatrag te video snimača i monitora. Vozila su vrijedna 15.525.000,00 kuna bez PDV-a odnosno 19,4 milijuna s PDV-om.

Podsjetimo, autobusi su nabavljeni u sklopu EU projekta „No regret“ koji se financira u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.“, a za nabavku ukupno 22 autobusa osigurano je 38 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Sva vozila zadovoljavaju stroge standarde EURO 6 norme ispušnih plinova. Ukupna vrijednost projekta iznosi 48.504.687,50 kn, od toga bespovratna sredstva 38.000.000,00 kn što čini čak 98,15 % ukupno prihvatljivih troškova. Preostala sredstva potrebna za kupnju autobusa osigurat će Republika Hrvatska (oko 9 milijuna kuna) i Autotrolej (713,750,00 kuna).

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako će ostalih 13 autobusa biti isporučeno tijekom listopada. U idućoj godini će, u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka, a putem ITU mehanizma Europske unije, biti nabavljena još 32 nova autobusa, što znači da će Autotrolej uskoro u svojoj „floti” imati 54 nova autobusa.

„Nabavkom novih 54 autobusa koja će biti isporučena u narednih godinu dana ukupna će prosječna starost voznog parka biti bitno manja, odnosno iznosit će šest godina te u tom kontekstu s novim autobusima očekujemo i manje kvarova te manje problema ,“ kazao je gradonačelnik Vojko Obersnel.

Najava novog natječaja za nabavku autobusa

Ministar mora, prometa i veza Oleg Butković kazao je kako je ministarstvo krajem 2017. godine krenulo u program nabavke autobusa za devet hrvatskih gradova, putem kojeg je osigurano 315 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Do sada je isporučeno 127 autobusa, od ukupno planiranih 187, vodeći se glavnim prioritetima – sigurnost, udobnost i ekološka zaštita.

„Posebnost ovog programa, kao i kod ulaganja u luke je u tome što 85 % sredstava osiguravamo iz EU fondova, a onih 15 % preuzima Ministarstvo, odnosno državni proračun, što je velika pomoć gradovima i tvrtkama koje se bave javnim gradskim prijevozom,“ kazao je ministar Oleg Butković, istaknuvši kako se uskoro očekuje raspisivanje još jednog natječaja na nabavku autobusa.

„Očekujemo da će Grad Rijeka, budući da je u odnosu na druge gradove u prvom krugu natječaja dobio nešto manje sredstava, značajnije sudjelovati u ovom novom pozivu. Drago mi je da i na ovaj način pomažemo u pripremama Rijeke za projekt Europske prijestolnice kulture,“ zaključio je Butković.

Dobavljač novih devet autobusa je tvrtka Auto Hrvatska, u čije je ime glavni izvršni direktor Bogdan Tihava vozačima, građanima i posjetiteljima Rijeke i okolnih općina zaželio ugodnu i sretnu vožnju.

  • Oznake projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture na novim autobusima / Foto: Grad Rijeka

U listopadu isporuka preostalih 13 vozila

Od trinaest vozila čija se isporuka očekuje u listopadu, četiri su gradski niskopodni zglobni autobusi koji kao pogonsko gorivo koriste dizel gorivo. Riječ je o vozilima MAN Lion’s City G A23, vanjske dužine 17.980 mm, sa 40 putničkih sjedala i 144 putnička mjesta. Autobusi ima emisijski razred Euro 6, snagu motora od 265 kw, a sustav video nadzora sastoji se od 5 kamera za nadzor putničkog prostora i jedne kamere za nadzor vožnje unatrag te video snimača i monitora.

Devet vozila su prigradski solo autobusi koji kao pogonsko gorivo koriste dizel gorivo. Vozila su Iveco Crossway Line 12M, vanjske dužine 12.097 mm, sa 49 putničkih sjedala i 74 putnička mjesta. Autobusi ima emisijski razred Euro 6, snagu motora od 265 kw, a sustav video nadzora sastoji se od 4 kamere za nadzor putničkog prostora i jedne kamere za nadzor vožnje unatrag te video snimača i monitora.

Uskoro nabavka još 32 autobusa

Nadalje, također sredstvima EU fondova odnosno kroz Urbanu aglomeraciju Rijeka koju uz Rijeku čini još devet okolnih gradova i općina, nabavit će se još 32 nova autobusa, a riječ je o 7 zglobnih, gradskih, dizel vozila, 10 dizel minibuseva, te još 15 solo vozila, od čega će 10 solo vozila biti pogonjena na stlačeni prirodni plin (SPP), a 5 solo vozila bit će dizel.

Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 63.7 milijuna kuna (bez PDV-a), s tim da će 85 % sredstava biti osigurano bespovratno putem Kohezijskog fonda EU, a 15 % sredstava osigurat će KD Autotrolej.

U Gradu Rijeci napominju da je Autotrolej posljednjih godina nabavio čak 40 novih autobusa na stlačeni prirodni plin vrijednih gotovo 74 milijuna kuna. S navedenim vozilima emisija CO2 u atmosferu smanjena je za oko 1.400 tona na godišnjoj razini, a time su ostvareni ciljevi iz Povelje gradonačelnika, vezane uz smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Grad Rijeka / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Predstavljanje 10 novih autobusa Autotroleja

U ponedjeljak 29. ožujka, u 12 sati na Trgu 128. brigade HV-a bit će predstavljeno 10 od ukupno 32 nova autobusa KD Autotrolej nabavljenih u sklopu projekta „Jačanje sustava javnog prijevoza“ za koji su sredstva osigurana putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER