Rijeka: „Lokalna rješenja za energetsku tranziciju“

RiHub, 4. rujna od 10 do 14 sati

Sutra će se u Rijeci održati konferencija pod nazivom „Lokalna rješenja za energetsku tranziciju“

Konferencija se održava u organizaciji njemačke Zaklade Friedrich Ebert, u suradnji s Gradom Rijeka, Udrugom Terra Hub i Zelenom energetskom zadrugom, i to s ciljem poticanja rasprave o konkretnim primjerima iz prakse koji se odnose na energetsku tranziciju u gradovima i na otocima u kontekstu sve većeg utjecaja klimatskih promjena.

Pozdravne riječi sudionicima će uputiti Türkan Karakurt, direktorica ureda Zaklade Friedrich Ebert Zagreb i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, nakon čega će se održati uvodno izlaganje o energetskoj tranziciji na njemačkim primjerima.

Tijekom događaja održat će se dvije panel rasprave u kojima će, osim korištenja alternativnih oblika energije, fokus biti stavljen i na druge segmente usko vezane za ovu temu.

 

I Panel – Energetska tranzicija u gradovima: iskustva iz Ptuja, Križevaca, Koprivnice i Rijeke:

  • Dušan Gvozdič, predsjednik, Zadruga Sončnih Elektrarn Slovenije
  • Tajana Jukić Neznanović, savjetnica gradonačelnika Rijeke za energiju
  • Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca
  • Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika Koprivnice

Moderator: Zoran Kordić, Zelena energetska zadruga


II Panel – Otočka energetska tranzicija: iskustva sa Cresa, Lošinja, Krka i Unije:

  • Ugo Toić, Otočka razvojna agencija
  • Zdenko Kirinčić, pomoćnik direktora komunalnog poduzeća Ponikve
  • Goran Krajačić, Fakultet strojarstva i brodogradnje Zagreb

Moderator: Sandra Vlašić, Terra Hub Croatia

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zatvara se najstarija francuska nuklearka

Zatvaranje nuklearnog postrojenja u Fessenheimu, koje je u svojoj predsjedničkoj kampanji obećao još bivši predsjednik Francuske Republike François Hollande, počelo je u subotu 22. veljače uspješnim gašenjem prvog od dva nuklearna reaktora. Protivnici nuklearne energije pozdravljaju završetak rada stare nuklearke smještene na sjeveroistoku Francuske, neposredno uz granicu s Njemačkom, dok za pristalice atoma njeno gašenje predstavlja tek lošu političku odluku.

Ove subote održava se Climathon Rijeka

Međunarodni program pod nazivom Climathon Rijeka održava se u subotu  26. listopada s početkom u 9.00 sati u prostorijama Riječke razvojne agencije Porin (Milutina Barača 62).

Otvorena međunarodna konferencija „Dobra energija i ekonomija"

Međunarodna konferencija Dobra energija i ekonomija koja se održava od 30.5. do 1.6. u Zagrebu u suradnji Zelene energetske zadruge (ZEZ) i Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) i njihovih europskih partnerskih mreža otvorena je jučer u Kući Europe. Kao dio trodnevne konferencije održava se i 6. generalna skupština Europske federacije energetskih zadruga – REScoop.eu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER