Ove subote održava se Climathon Rijeka

Neka bude i ostane čisto – spriječite gomilanje otpada na ulicama Rijeke!

Međunarodni program pod nazivom Climathon Rijeka održava se u subotu 26. listopada s početkom u 9.00 sati u prostorijama Riječke razvojne agencije Porin (Milutina Barača 62).

Ovaj međunarodni projekt održava se ove godine u isto vrijeme u 50 zemalja i 113 gradova te će u njemu sudjelovati preko 5.500 sudionika. Bit će to pravi globalni pokret za smanjenje utjecaja klimatskih promjena i očuvanje okoliša.

Grad Rijeka po prvi put sudjeluje u ovom međunarodnom projektu te se od Riječana i Riječanki očekuje da ponude jednostavno, kreativno i učinkovito rješenje za sprječavanje povremenog gomilanja otpada na ulicama grada zbog nepropisnog odlaganja glomaznog i zelenog otpada. Cilj je kreirati proaktivni sustav za prevenciju narušavanja komunalnog reda u Rijeci.

Ovaj međunarodni projekt u Rijeci organiziraju Grad Rijeka, njemačka Zaklada Friedrich Ebert, Razvojna agencija PORIN, Zelena energetska zadruga te udruga Terra hub.

Inače, program Climathona proizvod je EIT Climate-KIC-a, Europske zajednice znanja i inovacija koja radi na prosperitetnom, uključivom, klimatski otpornom društvu. Ova organizacija pomaže u razvijanju klimatskih inovacija koje imaju najviše potencijala za očuvanje okoliša i nastavak blagostanja.

Climate-KIC je prošle godine oformio cjelogodišnji program pod nazivom Climathon, čiji je cilj provođenje klimatskih akcijskih rješenja na lokalnoj razini.

Više informacija o Climathonu pronađite ovdje.

PROGRAM:

 • 09.00 Otvorenje i pozdravni govori: Srđan Škunca – pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem / Milan Zagorac, glasnogovornik Čistoće Rijeka / Blanka Smoljan, Zaklada Friedrich Ebert
 • 09.30 Uvodno predavanje – WHY Climathon? Dario Zorić, Riječka razvojna agencija PORIN
 • 09.45 Challenge intro – u čemu je problem s otpadom? (Čistoća, Grad Rijeka)
 • 10.15 Motivation speech (startup)
 • 10.30 Razrada početnih ideja (s mentorima)
 • 13.00 Predavanje: Poslovni modeli
 • 13.30 Rad na poslovnim modelima
 • 15.00 Predavanje: Pitching vještine
 • 16.00 Finalna razrada ideja i priprema prezentacija
 • 17.45 Prezentiranje ideja timova
 • 19.30 Ocjenjivanje ideja od strane komisije
 • 20.00 Proglašenje pobjednika i zatvaranje događanja

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Nove šume posađene u blizini rijeka mogle bi iskoristiti svu vodu

Sadnja novih šuma predstavlja obećavajući način za borbu protiv globalnog zatopljenja budući da stabla apsorbiraju ugljikov dioksid, glavni staklenički plin koji nastaje kao posljedica ljudskog djelovanja. No, neplanirana posljedica sadnje novih šuma mogli bi biti trajno niski protoci rijeka.

Međunarodna konferencija „Dobra energija i ekonomija”

Obnovljivi izvori energije, solidarna ekonomija, prehrambeni suverenitet, klimatske promjene i energetski održive zadruge teme su koje će obilježiti glavni program međunarodne konferencije „Dobra energija i ekonomija” koji je na rasporedu u petak 31. svibnja, a odvijat će se u kinu Tuškanac u Zagrebu.

Međunarodna konferencija „Dobra energija i ekonomija”

U fokusu ovogodišnje konferencije su novi ekonomski modeli i prakse iz desetak država EU koji pokazuju na koje načine energetske zadruge i druge građanske inicijative surađuju s lokalnim vlastima u realizaciji projekata obnovljivih izvora energije i koje to benefite donosi lokalnoj zajednici.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER