Ove subote održava se Climathon Rijeka

Neka bude i ostane čisto – spriječite gomilanje otpada na ulicama Rijeke!

Međunarodni program pod nazivom Climathon Rijeka održava se u subotu 26. listopada s početkom u 9.00 sati u prostorijama Riječke razvojne agencije Porin (Milutina Barača 62).

Ovaj međunarodni projekt održava se ove godine u isto vrijeme u 50 zemalja i 113 gradova te će u njemu sudjelovati preko 5.500 sudionika. Bit će to pravi globalni pokret za smanjenje utjecaja klimatskih promjena i očuvanje okoliša.

Grad Rijeka po prvi put sudjeluje u ovom međunarodnom projektu te se od Riječana i Riječanki očekuje da ponude jednostavno, kreativno i učinkovito rješenje za sprječavanje povremenog gomilanja otpada na ulicama grada zbog nepropisnog odlaganja glomaznog i zelenog otpada. Cilj je kreirati proaktivni sustav za prevenciju narušavanja komunalnog reda u Rijeci.

Ovaj međunarodni projekt u Rijeci organiziraju Grad Rijeka, njemačka Zaklada Friedrich Ebert, Razvojna agencija PORIN, Zelena energetska zadruga te udruga Terra hub.

Inače, program Climathona proizvod je EIT Climate-KIC-a, Europske zajednice znanja i inovacija koja radi na prosperitetnom, uključivom, klimatski otpornom društvu. Ova organizacija pomaže u razvijanju klimatskih inovacija koje imaju najviše potencijala za očuvanje okoliša i nastavak blagostanja.

Climate-KIC je prošle godine oformio cjelogodišnji program pod nazivom Climathon, čiji je cilj provođenje klimatskih akcijskih rješenja na lokalnoj razini.

Više informacija o Climathonu pronađite ovdje.

PROGRAM:

 • 09.00 Otvorenje i pozdravni govori: Srđan Škunca – pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem / Milan Zagorac, glasnogovornik Čistoće Rijeka / Blanka Smoljan, Zaklada Friedrich Ebert
 • 09.30 Uvodno predavanje – WHY Climathon? Dario Zorić, Riječka razvojna agencija PORIN
 • 09.45 Challenge intro – u čemu je problem s otpadom? (Čistoća, Grad Rijeka)
 • 10.15 Motivation speech (startup)
 • 10.30 Razrada početnih ideja (s mentorima)
 • 13.00 Predavanje: Poslovni modeli
 • 13.30 Rad na poslovnim modelima
 • 15.00 Predavanje: Pitching vještine
 • 16.00 Finalna razrada ideja i priprema prezentacija
 • 17.45 Prezentiranje ideja timova
 • 19.30 Ocjenjivanje ideja od strane komisije
 • 20.00 Proglašenje pobjednika i zatvaranje događanja

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Francuska ne gubi vrijeme na prilagodbu klimatskim promjenama

Francuski zakon o zelenim krovovima, točnije zakon o obnovi biološke raznolikosti, prirode i krajolika, hladi gradske ulice, smanjuje troškove grijanja i klimatizacije, onečišćenje vode i zraka te istovremeno pruža mogućnost za lokalnu proizvodnju hrane i osigurava ekosustave za ptice, pčele i stotine drugih vrsta. Možemo li ga čim prije primijeniti u našoj zemlji ili ćemo i dalje gubiti vrijeme sporom prilagodbom klimatskim promjenama?

Otvorena međunarodna konferencija „Dobra energija i ekonomija"

Međunarodna konferencija Dobra energija i ekonomija koja se održava od 30.5. do 1.6. u Zagrebu u suradnji Zelene energetske zadruge (ZEZ) i Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) i njihovih europskih partnerskih mreža otvorena je jučer u Kući Europe. Kao dio trodnevne konferencije održava se i 6. generalna skupština Europske federacije energetskih zadruga – REScoop.eu.

Međunarodna konferencija „Dobra energija i ekonomija”

U fokusu ovogodišnje konferencije su novi ekonomski modeli i prakse iz desetak država EU koji pokazuju na koje načine energetske zadruge i druge građanske inicijative surađuju s lokalnim vlastima u realizaciji projekata obnovljivih izvora energije i koje to benefite donosi lokalnoj zajednici.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER