Akcelerator za gradove

Kako izaći iz krize kao bolji i zdraviji grad za svoje građane?

Danas počinje prvi webinar u sklopu projekta Akcelerator za gradove, programa podrške fokusiranog na gradove koji daje znanje, resurse i alate za klimatsku i energetsku tranziciju gradova.

Mnogi europski i svjetski gradovi planiraju izaći iz karantene snažniji i zdraviji te odgovoriti na gospodarsku krizu kombinacijom zelenih razvojnih rješenja i novih poslova za grad i građane - povećavaju se kilometri biciklističkih staza, zelene, rekreativne te pješačke zone kako bi zrak ostao čist bez štetnih plinova iz prometa, budući da su upravo osobe s respiratornim problemima najranjivije na koronavirus. Planiraju se intenzivne energetske obnove domova i zgrada te solarizacija krovova. Gradovi se transformiraju u zelenija, zdravija i otpornija mjesta za život svojih građana.

A što planiraju hrvatski gradovi?

Devet hrvatskih gradova, Velika Gorica, Vrbovec, Karlovac, Sveta Nedjelja, Zabok, Pazin, Poreč, Rovinj, Ivanić Grad idu u smjeru energetske i klimatske tranzicije putem uključivanja u Akcelerator za gradove gdje će dobiti mogućnost da svoje projekte razvijaju uz pomoć relevantnih stručnjaka za teme u Hrvatskoj.

Gradovi koji se žele pridružiti to mogu učiniti putem ove online prijave.

Zelena energetska zadruga i REGEA osmislili su program podrške Akcelerator za gradove, prvi takav i jedinstven program u Hrvatskoj. Akcelerator je osmišljen u suradnji s gradovima kako bi čelnici unutar i izvan gradskih vijećnica mogli nadvladati prepreke, redizajnirati procese provedbe projekata i testirati društvene i tehničke inovacije koje mogu poboljšati život stanovnika u gradu. Program podrške je podržan od strane Zajednice inovacija za klimu Europskog Instituta za inovacije i tehnologije – EIT Climate-KIC-a.

Što je točno Akcelerator za gradove?

Akcelerator za gradove jedinstven je program podrške fokusiran na gradove koji daje znanje, resurse i alate za klimatsku i energetsku tranziciju gradova. Za savladavanje izazova s kojima se gradovi suočavaju potreban je doprinos različitih sektora, razine vlasti, civilnog društva i stanovnika, a akcelerator okuplja sve te dionike kao jedan povezani kotač promjene.

„Gradove vidimo kao aktivne nositelje lokalnih rješenja za izgradnju održivosti i otpornosti na promjene koje dolaze. Udružili smo snage u pronalaženju odgovora na lokalne izazove te ćemo omogućiti mentorsku i tehničku podršku gradovima pri implementaciji lokalnih rješenja. Cilj nam je potaknuti što više gradova da se odvaže i krenu u smjeru energetske i klimatske tranziciji te pozivamo i druge gradove da se priključe Akceleratoru za gradove.” – objasnila je voditeljica programa podrške Hajdana Rukavina iz Zelene energetske zadruge.

Akcelerator je osmišljen kao osmomjesečni program, a zbog pandemije koronavirusa i preporuka epidemiologa za održavanje fizičke distance, kroz mjesec svibanj aktivnosti se održavaju isključivo putem digitalnih alata odnosno webinara:

  • 6. svibnja u 13h -  Kako oživjeti ulice i trgove u vašem gradu?
  • 14. svibnja u 13h - Kako doći do zajedničkih rješenja u gradovima? 
  • 20. svibnja u 13h -  Kako stvoriti mogućnosti za solarizaciju gradova?
  • 27. svibnja u 13 - Kako provoditi urbanu energetsku obnovu u skladu s Europskim zelenim planom?

Akcelerator je započeo s dva važna digitalna eventa koja su se održala u travnju. Prvi je Izazov Danas za sutra koji je Zelena energetska zadruga organizirala u suradnji s Gradom Križevcima. Uključivanjem raznih lokalnih dionika, ZEZ je uspješno mobilizirao lokalnu zajednicu koja je tražila rješenja za otporan i neovisan grad nakon krize.

Drugi je uslijedio nakon tjedan dana - nacionalni hackathon VersusVirus koji su, uz ostale partnere, organizirali ZEZ i REGEA, a na kojem je 15 timova i 50 sudionika zajedno „hakiralo“ probleme izazvane pandemijom virusa COVID-19.

Akcelerator za gradove provodi se od strane Zelene energetske zadruge, Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, Udruge gradova RH i Programa Zajednice inovacija za klimu Europskog Instituta za inovacije i tehnologije – EIT Climate-KIC-a, a podržan je od strane Terra Hub-a, Energy Cities, programa EUKI te EU programa Horizon 2020.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Berlin i Pariz se krajem 2023. povezuju izravnom željezničkom linijom

Petnaest godina suradnje najvećih europskih željeznica – francuskog SNCF-a i njemačkog Deutsche Bahna, rezultiralo je prijevozom gotovo 25 milijuna putnika. Ova značajna obljetnica bila je prigoda za posebnu ponudu karata po izuzetno povoljnim cijenama, ali i najavu nove izravne linije između dva glavna europska grada.

VersusVirus ili Viralna akcija protiv virusa

Virus koji izaziva COVID-19 zatekao nas je nespremne, uzrokovao pandemiju i globalno „zatvaranje“ svega - ljudi, gradova i gospodarstva. No, što je možda najbitnije, pokazao nam je da je promjena moguća preko noći. Kriza uzrokovana koronavirusom nije posljednja u nizu, niti je odvojena od ostalih kriza, poput ekonomske, zdravstvene i klimatske. Sve su one povezane u jednu veliku zajedničku krizu.

Odabrano pet najboljih rješenja hackathona VersusVirus

Pobjedničke ideje rezultat su 48-satnog hackathona protiv virusne krize Versusvirus.hr održanog ovog vikenda koji je okupio 136 sudionika u zajedničkom „hakiranju“ problema izazvanih pandemijom virusom SARS-CoV-2 ili COVID-19.

U Križevcima se otvara prvi hrvatski Energetsko-klimatski ured

U sklopu projekta „Gradovi budućnosti jugoistočne Europe" („Future Cities of South East Europe") u Križevcima se u petak 24. rujna otvara prvi hrvatski Energetsko-klimatski ured u suradnji Grada Križevaca i Križevačkog Laboratorija Inovacija za Klimu (KLIK) te uz financijsku potporu Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT Climate-KIC).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER