U Belgiji znaju da je biciklizam dobar za gradove

Biciklizam u Leuvenu povećao se za 32 % nakon zabrane prometa automobilima središtem grada

Plan cirkulacije prometa koji je u belgijskom gradu Leuvenu uveden 2016. godine doveo je do povećanja biciklizma za 32 % u samo jednoj godini, dijelom zahvaljujući i zabrani prometovanja automobila središtem grada.

Sa svojih 100.000 stanovnika Leuven je dom jednom od najstarijih i najvećih sveučilišta u regiji, koji broji više od 50.000 studenata. Godine 2016. Leuven je uveo novi prometni plan kojim se zabranio promet automobilima kroz grad unutar svoje obilaznice. Da bi se to postiglo, središte grada bilo je podijeljeno na pet sektora i pješačku zonu bez automobila. Cirkulacijski plan zabranio je vožnju automobila između sektora unutar obilaznice, pri čemu je jedini način pristupa susjednom sektoru obilaznica.

Grad je uspio zabraniti vožnju između sektora zatvarajući kratke dionice nekih ulica za motorizirani promet i uvodeći jednosmjerni protok za promet automobila na određenim dionicama drugih ulica.

Rezultati evaluacije provedene nakon uvođenja plana otkrivaju kako se biciklistički promet u centru grada povećao za 32 %. Prometovanje biciklima na obilaznici također se povećao za 9 %, dok je vožnja autobusima porasla za 12 %. Shema je također rezultirala boljom kvalitetom zraka, pri čemu se koncentracija crnog ugljika dramatično smanjuje u nekim područjima.

Leuvenova primjena takozvanog „principa filtrirane propusnosti“, koji omogućuje da središtem grada cirkuliraju isključivo „čista“ vozila, u središtu je mnogih izvrsnih primjera planova cirkulacije prometa diljem Europe koji pogoduju održivim načinima mobilnosti te pomažu gradskim središtima da budu ugodnija mjesta za život.

Leuvenov plan odgovara planu cirkulacije prometa Van den Berga predstavljenog u nizozemskom gradu Groningenu 70-ih godina prošlog stoljeća, koji je postavio temelje dobro poznate gradske biciklističke kulture, kao i plan koji je razvila općina Houten u nizozemskoj provinciji Utrecht.

Belgijski grad Gent slijedio je Leuvenov primjer u travnju 2017. godine.

civinet-slohr.eu / Eltis.org / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Christophe Najdovski: „Ako može Pariz, može i Zagreb!“

Tijekom službenog posjeta Zagrebu, Christophe Najdovski je održao predavanje na temu „Bicikliranje i velika preobrazba javnog prostora u Parizu“. Uz predstavnike Grada Zagreba i udruge Sindikat biciklista, predavanju su prisustvovali i brojni građani kako bi se upoznali s primjerima dobre prakse i velikim postignućima Grada Pariza u području održive urbane mobilnosti i ozelenjavanja grada.

U Utrechtu izgrađeno najveće svjetsko spremište za bicikle

Nizozemska tvrtka Ector Hoogstad Architecten dovršila je podzemno parkiralište za bicikle koje se nalazi ispod glavnog željezničkog kolodvora u Utrechtu. Ovdje se na tri razine može pohraniti čak 12.656 bicikala!

Biciklistički procvat Pariza

Biciklizam u Parizu trenutno doživljava pravi procvat, a posljednjih je mjeseci korištenje bicikla za prijevoz na posao i s posla postalo „très chic“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER