Deset godina besplatnih vrtića u Beču

Tijekom deset godina broj besplatnih vrtićkih mjesta narastao je za preko 25.000

Grad Beč ove godine obilježava deset godina od uvođenja besplatnih vrtića. U jesen 2009. godine tadašnje su gradske vlasti započele projekt kojim su željele pomoći obiteljima u usklađivanju obiteljskih i poslovnih obaveza.

Tijekom provođenja ovog projekta kroz bečke vrtiće prošlo je preko 250.000 djece, a broj vrtićkih mjesta narastao je sa 60.000 na 85.600. Samo je ove godine u Beču otvoreno preko 2.000 novih vrtićkih mjesta, a za jesen je najavljeno otvaranje novog vrtića s dodatnih 230 mjesta.

Vrtići su besplatni za svu bečku djecu do šeste godine života, a roditelji mogu birati između više modela boravka čime se prvenstveno želi pomoći onim roditeljima koji nemaju klasično radno vrijeme od 8 ujutro do 17 sati popodne. Većina bečkih vrtića stoga radi od 6.30 do 17.30, a po potrebi i od 6 do 18 sati. Pet vrtića radi i do 20 sati navečer. Osim toga, bečki su vrtići zatvoreni samo sedam dana u godini što znači da imaju najmanje neradnih dana u odnosu na druge vrtiće u Austriji.

Prehrana i posebni sadržaji, poput produljenog radnog vremena ili posebni edukativni programi, ipak nisu besplatni. Prehrana vrtićke djece stoji 68,23 eura mjesečno, no obitelji mogu podnijeti zahtjeve za financijsku potporu.

U deset proteklih godina nije se samo povećao broj mjesta i produžilo radno vrijeme, već su narasla i proračunska sredstva namijenjena vrtićima. Ove godine ukupni budžet za vrtiće iznosi 870 milijuna eura što je 421 milijun eura više nego 2009. godine. Tim se novcem financiraju gradski vrtići i sufinanciraju mjesta u privatnim vrtićima. Gradski i privatni su vrtići uz to i jedan od najvećih bečkih poslodavaca jer ukupno zapošljavaju 26.000 ljudi. Zanimljiva je i činjenica da bečki vrtići u prosjeku imaju najveći broj zaposlenih muških odgajatelja na razini Austrije.

Impresivan broj dječjih vrtića do izražaja najbolje dolazi na ovoj digitalnoj karti Beča, na kojoj su narančastom bojom označeni gradski, a žutom privatni vrtići.

Eurocomm-PR Zagreb / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Otkrijte Beč pomoću nove aplikacije za brojanje koraka

Austrijska metropola kao „najzelenija prijestolnica svijeta“ nastavlja nagrađivati „zelenu” mobilnost svojih građanki i građana. Nakon pokretanja aplikacije „Kultur-Token“ kojom se smanjenje emisije CO2 nagrađuje besplatnim ulaznicama za kulturna događanja i izložbe, Bečanke i Bečani korištenjem nove aplikacije „Wien zu Fuß“ (Beč pješice) od 4. svibnja mogu brojati svoje korake i zamijeniti ih za kavu i vođenje gradom u pratnji stručnog vodiča.

U Ivanovcu svečano otvorena rekonstruirana zgrada dječjeg vrtića

Područni odjel Dječjeg vrtića „Cvrčak“, „Pčelice“ u Ivanovcu, od utorka je bogatiji za nove i obnovljene prostore. Provedbom projekta „Rekonstrukcija, dogradnja i opremanje dječjeg vrtića – Područni odjel „Pčelice“ u Ivanovcu“, osigurani su bolji uvjeti u postojećim prostorijama te su nadograđene i nove.

U Čakovcu otvorene nove jaslice

Nakon nekoliko mjeseci gradnje te obavljenog tehničkog pregleda, u petak je svečano otvoren novoizgrađeni objekt u Dječjem vrtiću „Maslačak“ u čakovečkim Martanama. Investicija je bila vrijedna nešto manje od 5 milijuna kuna, a s 1,2 mil. kuna jaslice je sufinanciralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER