Crna Gora daje u zakup zemljište za vjetropark na lokalitetu Brajići

Udio energije vjetra ove se godine u Crnoj Gori povećao na oko 10 %

Ministarstvo gospodarstva Crne Gore raspisalo je tender za dugoročni zakup zemljišta u državnom vlasništvu za izgradnju vjetroparka na lokalitetu Brajići minimalne instalirane snage 70 MW, javlja portal Balkan Green Energy News.

Vlada Crne Gore je krajem srpnja priopćila da je tvrtka Vjetroelektrana Budva podnijela zahtjev za raspisivanje tendera za izgradnju vjetroelektrane na lokalitetu Brajići na području općina Budva i Bar. U zahtjevu ove tvrtke u većinskom vlasništvu njemačkog WPD Europe navedena je spremnost ulaganja više od stotinu milijuna eura u izgradnju vjetroelektrane snage 75 MW, a prije podnošenja zahtjeva, crnogorsko Ministarstvo gospodarstva joj je izdalo dozvole za mjerenje i istraživanje potencijala vjetra na lokacijama u Općini Budva.

Kako se ističe u priopćenju crnogorske vlade, u okviru aktivnosti promocije crnogorskih energetskih potencijala uočeno je pojačano zanimanje investitora za izgradnju objekata koji koriste obnovljive izvore energije, a za čiju se realizaciju ne ostvaruje pravo na poticajne cijene za proizvedenu električnu energiju.

Javni poziv za dugoročni zakup zemljišta u državnom vlasništvu za izgradnju vjetroparka na lokalitetu Brajići objavljen je 12. kolovoza, a navedeno zemljište ukupne površine 13.791.606 m2 daje se u zakup na razdoblje od 30 godina uz minimalnu cijenu godišnjeg zakupa od 0,05 eura po četvornom metru.

Pravo sudjelovanja imaju sve pravne i fizičke osobe, kako domaće, tako i strane, uz uvjet da imaju iskustvo u području realizacije projekata izgradnje vjetroelektrana kumulativne instalirane snage od 500 MW ili više, iskustvo u području realizacije projekata izgradnje vjetroelektrana, i to najmanje jedne vjetroelektrane instalirane snage 50 MW ili veće te prosječni godišnji bruto prihod veći od 100 milijuna eura u posljednje tri poslovne godine. Krajnji rok za podnošenje ponuda je 11. listopad 2019. godine.

  • Udio energije vjetra ove se godine u Crnoj Gori povećao na oko 10 %. / Foto: Youtube Screenshot / Vlada Crne Gore

Udio hidroenergije i energije vjetra premašio 60 %

U distribucijsku mrežu elektroenergetskog sustava Crne Gore priključena su već dva vjetroparka – Krnovo i Možura, a sljedeće godine očekuje se početak izgradnje vjetroparka Gvozd.

„U posljednje dvije godine Crna Gora dobiva već više od 60 % električne energije iz obnovljivih izvora energije što je rezultat stvaranja dobrog investicijskog okruženja i naslijeđene strukture proizvodnje“ izjavila je Dragica Sekulić, crnogorska ministrica gospodarstva u Vladi Crne Gore zadužena za energetiku.

Glavni crnogorski izvori proizvodnje električne energije su u prethodnom razdoblju bile hidroelektrane Piva i Perućica, izgrađene 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, a ove godine udio vjetroelektrana povećao se na oko 10 %.

Crnogorska vlada nastoji dobiti što više energije iz obnovljivih izvora, a istovremeno priprema rekonstrukciju Termoelektrane Pljevlja u koju će Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) uložiti 40-60 milijuna eura kako bi se ispunili svi zahtjevi EU-a i Energetske zajednice s ciljem smanjenja emisija stakleničkih plinova i onečišćenja zraka.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Portugal bez ugljena do kraja godine

Ovogodišnjim zatvaranjem dviju termoelektrana na ugljen, Sines i Pego, Portugal će se pridružiti Belgiji, Švedskoj i Austriji u potpunom napuštanju ugljena u proizvodnji električne energije.

Trećina svjetske energije dolazi iz obnovljivih izvora energije

Međunarodna agencija za obnovljive izvore energiju (IRENA – International Renewable Energy Agency) prošlog je tjedna objavila najnovije podatke koji ukazuju na impresivan rast energije vjetra i sunca, što je doprinijelo promjenama u izvorima energije širom svijeta. Čak trećina globalno proizvedene energije sada se povezuje s obnovljivim izvorima energije.

Donald Trump napada vjetroturbine, tvrdi da buka uzrokuje rak

U svom govoru na skupu Republikanskog nacionalnog odbora, američki predsjednik Trump se ponovno obrušio na obnovljive izvore energije. U još jednoj iznenađujućoj izjavi, Trump je rekao kako vjetroturbine u blizini kuća ruše vrijednost nekretnina i uzrokuju rak.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER