Recikliranjem plastičnih boca do besplatne vožnje Rimom

Europski gradovi osmišljavaju rješenja (ublažavanja) klimatske i plastične krize

Rim uspostavlja shemu prema kojoj njegovi stanovnici mogu reciklirati plastične boce u zamjenu za besplatne vožnje gradskim sustavom javnog prijevoza.

Rim se ovog srpnja doslovno gušio u tonama smeća na gradskim ulicama, a iako to nije prva pa vjerojatno ni posljednja kriza otpada u Vječnom gradu, ovog je ljeta dosegla tako visoku razinu da je rimski zbor liječnika izdao upozorenje zbog izrazito loših higijenskih uvjeta koji su lako mogli prerasti u pravu zdravstvenu krizu.

Situacija s otpadom se u međuvremenu bitno popravila, ponajviše zbog dogovora političara i ultimatuma talijanskog ministra zaštite okoliša Sergia Coste kako se stanje s otpadom mora vratiti „u normalu u roku od 15 dana“. Gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Virginijom Raggi, pritisnuta velikim nezadovoljstvom građana pa i mogućnošću provođenja istraga, pronalazi stoga različite mogućnosti prikupljanja otpada koji se većinom odvozi na preradu i spaljivanje u drugim talijanskim regijama ili u inozemstvu, najčešće u Austriju i Njemačku.

Novom rimskom shemom za poticanje recikliranja, nazvanom + Ricicli + Viaggi ili Recikliraj i putuj, plastične boce se sakupljaju u strojevima za prikupljanje plastičnih boca koji su za sada instalirani na tri stanice rimskog metroa. Na njima se jedna plastična boca zamjenjuje za vrijednost korisničkog kredita od 0,05 eura pa je tako za jednu karticu po cijeni od 1,50 eura, kojom se u jednom smjeru može putovati 100 minuta, potrebno prikupiti 30 boca.

„Možemo reći da je Rim prva velika europska prijestolnica koja je predstavila ovu inovaciju, čime se doprinosi postizanju ciljeva kružnog gospodarstva“, rekla je rimska gradonačelnica Virginia Raggi prilikom pokretanja programa recikliranja.

  • Rimska gradonačelnica Virginia Raggi na predstavljanju nove sheme recikliranja / Foto: Twitter

Boce se mijenjaju za kredit na mrežnoj aplikaciji

Rimljanke i Rimljane koji u navedene stojeve ubacuju plastične boce tvrtka Atac, koja upravlja mrežom rimskog javnog prijevoza, nagrađuje „ekobonusom“ na mrežnim aplikacijama za kupovinu prijevoznih karata MyCicero i TabNet. Time se korisnici nagrađuju za odgovorno ponašanje i brigu za zaštitu okoliša, no također potiču na korištenje online kupovine karata za prijevoz, navodi se u priopćenju Grada Rima.

Gradska uprava će ovaj pilot projekt provoditi tijekom godinu dana kako bi se utvrdilo poboljšava li se njime razina recikliranja i obeshrabruje izbjegavanje plaćanja javnog prijevoza. Rezultati su ohrabrujući jer je u prvom tjednu provođenja prikupljeno 11.000 plastičnih boca u vrijednosti 551,65 eura „ekobonusa“.

  • Recikliraj i putuj! / Foto: Facebook

Grad se nada povećanju stope recikliranja

Strojevi se trenutno nalaze na postajama Cipro na liniji A, Piramide na liniji B i San Giovanni na liniji C, a kredit se može koristiti za vožnju metroom ili autobusom.

Shema recikliranja svakako bi mogla pomoći u rješavanju problema gospodarenja otpadom u Rimu. Naime, dva rimska postrojenja za obradu otpada ovog su ljeta smanjila svoje aktivnosti zbog radova na održavanju, a velik problem predstavlja i neodgovorno ponašanje dijela građana koji ne odvajaju otpad te često pored kontejnera ostavlja velike količine glomaznog otpada.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Još jedna potvrda zabluda o recikliranju jednokratne plastike

Nova istraga koju su zajedno proveli National Public Radio (NPR) i istraživački program PBS-a Frontline otkriva kako su čelnici naftnih kompanija desetljećima ulagali milijune američkih dolara kako bi javnost dovodili u zabludu o recikliranju plastike. I dok tako većina odgovornih građana vrijedno odvaja otpad u kućanstvima misleći da će se tako prikupljena plastika reciklirati, očito je da je sav taj trud godinama bio uzaludan.

Ulice Vječnog grada pune smeća, strahuje se od širenja zaraze

Nakon požara na odlagalištima, Rim se guši u tonama smeća na gradskim ulicama. Ovo nije prva, a vjerojatno ni posljednja kriza otpada u Vječnom gradu, no ovog je ljeta dosegla tako visoku razinu da je rimski zbor liječnika izdao upozorenje, a tužitelj pokrenuo istragu.

Beč spaja žute i plave spremnike za otpad

U Beču se plastične boce i višeslojna ambalaža za piće od 9. rujna odlažu zajedno s metalnim limenkama i ostalom metalnom ambalažom u žutim spremnicima ili u žutim vrećicama. Otpad će se i dalje odvajati te zasebno obrađivati, a dosadašnji plavi spremnici za metalnu ambalažu odlaze u povijest i postupno će se zamijeniti novima do ožujka 2020. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER